Fusk och disciplinärenden
Tentamen och annan bedömning av studenternas prestationer syftar till att säkerställa kvaliteten i utbildningarna och i de examina som utfärdas vid högskolan. Därför är det viktigt att högskolan förebygger och förhindrar olika typer av fusk. Det är viktigt att du som student vet vad som räknas som fusk och vilka konsekvenser fusk kan få.
Vad är fusk?
Fusk kan till exempel vara:
- otillåtet samarbete under en salstentamen
- att någon annan person än studenten skriver hemtentamen
- att texter kopieras från andra studenters tentamina
- att texter kopieras från böcker eller internet när detta inte är tillåtet
- otillåten användning av tekniska hjälpmedel, till exempel mobiltelefon.
Om du är osäker på vad som gäller vid din examination så fråga din lärare i förväg om vad som är tillåtet/otillåtet.
Vad blir konsekvenserna av att fuska?
Om disciplinnämnden konstaterar fusk blir studenten oftast avstängd. Avstängningstiden varierar men brukar vara 4 eller 8 veckor. Som längst kan en student stängas av i 6 månader. En avstängning rapporteras till CSN och kan påverka studiemedlet.
En avstängning innebär att studenten inte får ta del av undervisning och annan verksamhet inom ramen för utbildningen vid Högskolan Kristianstad. Ibland påverkas en student mer än under själva avstängningstiden eftersom moment, som till exempel VFU, bara erbjuds vid vissa tillfällen.
Vad händer vid misstanke om fusk?
Personal vid högskolan är skyldig att anmäla grundad misstanke om försök till fusk. Den som misstänker fusk gör en första bedömning om det rör sig om fusk eller inte. Vid varje grundad misstanke om fusk lämnas en anmälan in till rektors kansli. Skrivet material som lämnats in för bedömning bifogas med anmälan och rättas inte förrän ärendet är avslutat.
Högskolans jurist utreder ärendet. I de flesta fall går ärendet vidare till disciplinnämnden för avgörande. Rektor har dock möjlighet att, efter föredragning av jurist, utdela en varning alternativt avskriva ärendet utan att det prövas av disciplinnämnden.
Hur får jag veta om jag är misstänkt för fusk?
En student som misstänks för fusk får skriftligen ta del av innehållet i anmälan och ges möjlighet att beskriva sin syn på det som har inträffat.
Om ärendet går vidare till disciplinnämnden får studenten en kallelse till att medverka ungefär en vecka före sammanträdet.
Vad händer vid ett möte i Disciplinnämnden?
Disciplinnämndens sammanträde inleds med att ärendet presenteras av juristen. Studenten har därefter möjlighet att förklara sin bild av det inträffade och svara på frågor.
Studenten får lämna rummet medan disciplinnämnden överlägger och fattar beslut i ärendet. När beslut är fattat kallas studenten in igen och delges beslutet. Studenten kan då frias, varnas eller bli avstängd. Disciplinnämndens beslut går att överklaga.
Läs mer om Disciplinnämnden