Fusk och disciplinärenden
Hantering av fusk och annat som kan störa verksamheten vid högskolan är viktigt för att säkerställa kvalitet i utbildningen och för att skapa en trygg och rättvis studiemiljö.
Disciplinära åtgärder kan vidtas mot studenter som:
- med otillåtna hjälpmedel eller på annat sätt försöker vilseleda vid prov eller när en studieprestation annars ska bedömas
- stör eller hindrar undervisning, prov eller annan verksamhet inom ramen för utbildningen vid högskolan
- stör verksamheten vid högskolans bibliotek eller annan särskild inrättning inom högskolan
- utsätter en annan student eller en arbetstagare vid högskolan för sådana trakasserier eller sexuella trakasserier som avses i 1 kapitel 4 § diskrimineringslagen (2008:567).
Vad är fusk?
Fusk kan till exempel vara:
- otillåtet samarbete under en salstentamen
- att någon annan person än studenten skriver hemtentamen
- att texter kopieras från andra studenters tentamina
- att texter kopieras från böcker eller internet när detta inte är tillåtet
- otillåten användning av tekniska hjälpmedel, till exempel mobiltelefon.
Om du är osäker på vad som gäller vid din examination så fråga din lärare i förväg om vad som är tillåtet/otillåtet.
Vad blir konsekvenserna av att fuska?
Om disciplinnämnden konstaterar fusk blir studenten oftast avstängd. Avstängningstiden varierar men brukar vara 4 eller 8 veckor. Som längst kan en student stängas av i 6 månader. En avstängning rapporteras till CSN och kan påverka studiemedlet.
En avstängning innebär att studenten inte får ta del av undervisning och annan verksamhet inom ramen för utbildningen vid Högskolan Kristianstad. Ibland påverkas en student mer än under själva avstängningstiden eftersom moment, som till exempel VFU, bara erbjuds vid vissa tillfällen.
Vad händer vid misstanke om fusk?
Personal vid högskolan är skyldig att anmäla grundad misstanke om försök till fusk. Den som misstänker fusk gör en första bedömning om det rör sig om fusk eller inte. Vid varje grundad misstanke om fusk lämnas en anmälan in till rektors kansli. Skrivet material som lämnats in för bedömning bifogas med anmälan och rättas inte förrän ärendet är avslutat.
Högskolans jurist utreder ärendet. I de flesta fall går ärendet vidare till disciplinnämnden för avgörande. Rektor har dock möjlighet att, efter föredragning av jurist, utdela en varning alternativt avskriva ärendet utan att det prövas av disciplinnämnden.
Hur får jag veta om jag är misstänkt för fusk?
En student som misstänks för fusk får skriftligen ta del av innehållet i anmälan och ges möjlighet att beskriva sin syn på det som har inträffat.
Om ärendet går vidare till disciplinnämnden får studenten en kallelse till att medverka ungefär en vecka före sammanträdet.
Vad händer vid ett möte i Disciplinnämnden?
Disciplinnämndens sammanträde inleds med att ärendet presenteras av juristen. Studenten har därefter möjlighet att förklara sin bild av det inträffade och svara på frågor.
Studenten får lämna rummet medan disciplinnämnden överlägger och fattar beslut i ärendet. När beslut är fattat kallas studenten in igen och delges beslutet. Studenten kan då frias, varnas eller bli avstängd. Disciplinnämndens beslut om disciplina åtgärder går att överklaga.
Läs mer om Disciplinnämnden
Disciplinära åtgärder
De disciplinära åtgärderna är varning och avstängning.
Varning
Ett beslut att tilldela en student en varning innebär att rektor eller disciplinnämnden anser att studenten har gjort sig skyldig till en disciplinförseelse, men att påföljden av någon anledning kan stanna vid en varning, som är den mildare påföljden.
Avstängning
Ett beslut om avstängning innebär att studenten under tiden för avstängningen inte får delta i någon form av verksamhet inom ramen för utbildningen vid högskolan, det vill säga förbud mot att delta i undervisning, prov, seminarier, vistas i laboratorielokaler eller dylikt.
Vad gäller om ärendet finns för beslut hos disciplinnämnden men inte är avgjort?
Innan utredningen har avslutats, antingen genom ett beslut om avskrivning eller ett beslut om en påföljd, är man fortfarande som vilken student som helst och får delta i undervisning, prov och övriga examinationer som vanligt. Om anmälan har skett på grund av misstanke om vilseledande och det är oklart om en students prestation blir godkänd eller inte kan läraren komma att avvakta med sitt beslut i betygsärendet.
Hur går en utredning till?
När anmälan sker gås alla handlingar i anmälan igenom, så att alla formella delar är med såsom studieguide, uppgiftsinstruktioner, misstänkta plagieringskällor etc. Saknas material begärs kompletteringar in från anmälaren. När anmälan är komplett skickas den till studenten för yttrande för att ge studenten en möjlighet att berätta sin version av vad som hänt. Anmälaren kommer vanligtvis att få läsa studentens svar innan mötet med disciplinnämnden.
Råd till dig som blivit anmäld för disciplinärende eller avstängd
Om du blivit anmäld till disciplinnämnden har du under tiden som handläggningen pågår rätt att genomföra dina studier som tidigare planerat. Under utredningens gång har du alltså rätt att, till exempel, delta på föreläsningar, seminarier och genomföra examinationer.
Huvudregeln är att examinator väntar med att bedöma den examination som varit föremål för bedömning då den misstänkta förseelsen upptäcktes, till dess att beslut i disciplinärendet är fattat. Därför kan det vara bra för dig som student att fundera kring din studiesituation under tiden som handläggningen pågår samt förbereda dig för eventuell omexamination i den berörda kursen. Det är alltså examinator som har rätt att godkänna eller underkänna en studieprestation, oavsett utgången i ett disciplinärende.
När du väl har blivit anmäld finns det ingen anledning för dig att diskutera ärendet ytterligare med anmälaren utan vid frågor gällande ärendet får du kontakta högskolans jurist som utreder ärendet.
Vad händer om beslutet i disciplinnämnden blir avstängning?
Du får ett beslut på avstängningstidens längd och tidpunkt och under denna tidpunkt gäller följande:
Under avstängningen får du:
- bedriva självstudier, vilket innebär att du kan förbereda dig för det som kommer efter avstängningen och förbereda det du skulle gjort under avstängningen,
- vistas i högskolans lokaler dit allmänheten har tillträde, vilket innebär att vistas i till exempel högskolans bibliotek och restauranger (dock ej lokaler som är bokningsbara för högskolans studenter),
- anmäla dig till examinationer och kurser som ligger efter avstängningsperioden, vilket innebär att du – under avstängningsperioden – får anmäla dig till examinationer och kurser som infaller efter avstängningsperioden. För att få hjälp med anmälan till en sådan examination måste man som student ta kontakt med student@hkr.se. För registrering på kurser som infaller efter avstängningsperioden måste man kontakta student@hkr.se.
- ha kontakt med högskolans studievägledare och studenthälsa vilket innebär att du får besöka studievägledare och kurator under avstängningstiden.
Du får inte:
- kontakta högskolans lärare för att få råd och hjälp, vilket innebär att du inte får ha någon kontakt med lärare/handledare angående något som har med studierna att göra,
- lämna in laborationsuppgifter/övningsuppgifter och medverkar vid seminarier/ föreläsningar/grupparbeten/workshops eller liknande oberoende om detta har skett i fysisk form eller via digital plattform,
- medverka vid någon typ av examinerande moment eller en situation när en studieprestation ska bedömas,
- använda högskolans passerkort vilket innebär att du – under din avstängningsperiod – endast kommer att ha tillträde till de lokaler som allmänheten har tillträde till. Du har alltså inte tillträde till exempelvis fakultetsutrymmen, labblokaler, föreläsningssalar och lektionssalar,
- använda högskolans datasystem, till exempel Canvas.
Om du inte följer reglerna kring din avstängning kan en ny anmälan till disciplinnämnden göras och du riskerar då ett nytt beslut om avstängning.
Vilka får information om min avstängning?
En avstängning kommer att meddelas den fakultet som din utbildning hör till, IT-avdelningen, studie- och karriärvägledare, biblioteket samt CSN. Handlingarna kommer att finnas i högskolans arkiv, vilket innebär att de kan komma att lämnas ut till den som begär det.
CSN får beslutet om en avstängning. För att undvika problem med felaktiga utbetalningar av studiemedel är det också bra om studenten själv kontaktar CSN vid en avstängning.
Vad händer efter avstängningsperioden?
Efter avstängningsperioden går du tillbaka till och återupptar dina studier. Behöver du hjälp att planera dina studier efter avstängningen kan du kontakta studie- och karriärvägledare.
Om disciplinnämnden finner att studenten gjort sig skyldig till någon form av fusk finns ingen skyldighet för examinatorn att examinera det aktuella provet eller uppgiften. Det är alltså examinator som äger rätt att godkänna eller underkänna en studieprestation, oavsett utgången i ett disciplinärende.
De moment som studenten missar under avstängningen får studenten ta igen under omtentamenstillfällen alternativt göra när kursen ges nästa gång.
Studenten har inte rätt till några extra examinationstillfällen, extra handledning eller liknande.
Om en individuell studieplan har upprättats i samverkan med studie- och karriärvägledare avser den endast framtida studier och är inget verktyg för att ”komma ifatt” det som har missats under avstängningen.
En avstängning påverkar en students studier olika. Ibland påverkas inte studierna så mycket om en student t ex skriver ett examensarbete själv. Om en student däremot genomför VFU kan det ibland innebära att studierna flyttas fram ett helt år. Ett examensarbete som skrivs tillsammans med en annan student får ibland avbrytas och studenterna får skriva var för sig. Sammanfattningsvis så kan alltså även en kortare avstängningstid få stora konsekvenser för dina studier.
Kommer det att synas i examensbevis, kursbevis, registerutdrag att jag varit avstängd?
Under en avstängning läggs en spärr i det studieadministrativa systemet Ladok som förhindrar inläggning av resultat och registreringar. Avstängningen syns i registerutdrag men inte i studieintyg eller i intyg. En varning registreras inte i Ladok. I examensbevis eller kursbevis kommer det aldrig att synas att en student har varit avstängd eller varnad.
Alla handlingar i disciplinärendet (till exempel anmälan, yttranden, disciplinnämndens beslut) diarieförs och kan begäras ut av allmänheten.