Utbildningsplaner och kursplaner
Innehållet i program och kurser beskrivs i utbildningsplaner och kursplaner. Det är viktigt att du läser dokumenten inför din utbildning för att veta vad du kan förvänta dig och vad högskolan kommer att förvänta sig av dig.
Vad är en utbildningsplan?
En utbildningsplan ska finnas för varje program och anger vilka kurser som ingår i programmet. Det ska också framgå om det krävs särskild behörighet. Utbildningsplanen hittar du på programmets webbsida.
Vad är en kursplan?
En kursplan är högskolans kontrakt med studenten. Det ska finnas en kursplan för varje kurs.
I kursplanen kan du läsa om:
- vilken nivå kursen är på (grundnivå eller avancerad nivå)
- hur många poäng kursen omfattar, från normalt 7,5 hp (högskolepoäng) till 30 hp. En kurs på 30 hp som ges på helfart innebär 40 timmars arbetsvecka.
- eventuella krav på särskild behörighet
- målen med kursen
- vilka undervisningsformer som används, till exempel föreläsningar, lektioner, seminarier, laborationer
- examinationsformer, det vill säga olika sätt att bedöma studenternas prestationer på – salstentamen, hemtentamen, inlämningsuppgift, muntlig redovisning, uppsats, laborationer och så vidare
- examinationstillfällen
- litteraturlistan ingår i kursplanen, men om det ingår referenslitteratur finns den i studiehandledningen som du får tillgång till vid kursstart.
Var hittar jag kursplaner?
För att hitta en kursplan använder du sökfunktionen och söker på kursens titel eller kurskod. I sökresultatet väljer du fliken "Kursplaner". Kursplaner kan ha flera versioner så var noga med att titta på giltighetsdatumet. Kursplaner som tillhör ett program finns även förtecknade på programmets webbsida under fliken "Kursförteckning".
Hur länge är min kursplan giltig?
Din kursplan är giltig tills den ersätts av en ny kursplan för samma kurs. Om du inte har fullföljt din kurs med godkänt resultat ett år efter att dess kursplan har upphört att gälla kan du inom ytterligare två år, efter prövning av examinator, ges möjlighet till fler examinationstillfällen enligt den tidigare kursplanen.
När vet jag vilken litteratur som kommer att användas?
Litteraturlistan kan komma att revideras fram till 8 veckor före kursstart, innan dess kan du inte vara säker på vilken litteratur som kommer att användas.
Ska jag skaffa litteraturen själv?
Ja litteraturen skaffar du själv, du kan köpa eller låna den. Högskolans bibliotek har minst ett exemplar av alla böcker som ingår i våra aktuella utbildningar.
Om du har svårt att läsa på grund av ADHD, dyslexi eller annan funktionsnedsättning har du rätt till talböcker via biblioteket.
När är schemat för min kurs klart?
Schemat för din kurs ska vara klart senast tre veckor före utbildningens start. För nätbaserade utbildningar ska det vara klart senast en vecka före kursstart.