Frågor och svar om examen
Här hittar du svar på några vanliga frågor om examen, ansökan och handläggningsprocessen.
Var ska jag ansöka om examen?
Du ansöker om examensbevis vid det lärosäte där du har läst den senast daterade kursen som ska ingå i examen.
Hur ansöker jag?
Ansökan om examen görs via studentportalen. Om du inte har inloggning till studentportalen så ansöker du till examen@hkr.se. Läs gärna mer om vad som är viktigt att tänka på när du ansöker under Ansöka om examen.
Ska jag ansöka om examen enligt den äldre eller nyare examensordningen?
1. Om du har påbörjat dina studier före den 1 juli 2007 samt avslutat dem före 30 juni 2015 kan din ansökan prövas mot 1993 års examensordning.
2. Om du har påbörjat dina studier före den 1 juli 2007 och vill prövas mot 2007 års examensordning så måste examensarbetet inom huvudområdet vara påbörjat efter den 1 juli 2007 och då kan du fortfarande ansöka om examen.
3. Om du har påbörjat dina studier efter den 30 juni 2007 kan din ansökan endast prövas mot 2007 års examensordning.
Hur länge kan jag ansöka om examen enligt den äldre examensordningen (1993)?
Om du är helt klar med dina studier senast den 30 juni 2015 så finns det ännu inte slutdatum för att ansöka enligt 1993 års examensordning. Om du behöver komplettera dina studier för att uppfylla kraven för examen enligt den nya examensordningen bör du ta kontakt med studievägledningen. Detta gäller inte de som läst till lärare, se våra övergångsregler (pdf, 1161 kB).
Jag har läst fristående kurser, vilken examen kan jag få?
Det ställs olika krav för våra olika generella examina. Du kan inte få en yrkesexamen genom att läsa fristående kurser. Läs om våra generella examina.
Jag har läst på ett program, vilken examen kan jag få?
Har du läst hela programmet färdigt kan du i programmets utbildningsplan under stycket examen se vilken examen programmet leder fram till.
Har du inte läst hela programmet färdigt kan du eventuellt ändå få ut en examen. Läs om våra generella examina.
Hur ser examensbeviset ut?
Examensbeviset består dels av en framsida som visar utfärdandedatum och vilken examen som har utfärdats och dels av sidor som visar vilka kurser som ingår i examen, betyg och betygsdatum. Samtliga uppgifter i examensbeviset redovisas på svenska och engelska och åtföljs av ett Diploma Supplement som är en engelskspråkig bilaga som beskriver utbildningen och dess plats i utbildningssystemet.
Kan kurser från andra lärosäten ingå i en examen från Högskolan Kristianstad?
Ja, om kurserna är helt avslutade med minst godkänt resultat och inte överlappar innehållsmässigt med övriga kurser. Du måste vara beredd att på begäran visa upp kursintyg, kursplaner och litteraturlistor. Om du har läst ett program men vill ta med kurser från annat lärosäte och på så vis frångå utbildningsplanen måste du kontakta en studie- och karriärvägledare.
Kan jag ändra på examens innehåll efter att den har utfärdats?
Nej. Man kan inte lägga till eller dra ifrån kurser från en examen som har utfärdats.
Kan jag ta ut flera examina?
Ja, om du uppfyller kraven för flera examina. Du kan dock aldrig ta ut mer än en examen med samma examensbenämning och huvudområde.
Jag hittar inte mitt examensbevis, kan jag få ett nytt?
Om vi har utfärdat ditt bevis innan 1 april 2024 så finns det bara en originalhandling i ett exemplar. Du kan inte ansöka om ett nytt bevis däremot kan vi ta fram en vidimerad kopia åt dig. Är ditt bevis utfärdat efter 1 april 2024 kan du hämta beviset hur många gånger som helst i Ladok för studenter om du fortfarande har ett aktivt konto eller Ladok för alumner där du loggar in med BankID.
Hur lång är handläggningstiden?
Handläggningstiden varierar under året beroende på arbetsbelastning men är vanligtvis mellan 2-5 veckor för en komplett ansökan. Under perioderna kring terminsslut och sommaren kan handläggningstiden dock uppgå till 8 veckor.