Övergång till studentliv
Ny student? Välkommen till HKR! Här kommer några tips inför övergången till högskolestudier: förbered dig för avslut av det gamla och början på något nytt.
Förändringsfas
Livet är fullt av förändringar, större och mindre. Troligen har du varit med om något av följande: att få syskon, att föräldrar skiljer sig, flytta från ett annat land, börja på en ny skola, att någon anhörig dör, sjukdom, att flytta hemifrån, att gå från barndom till att bli vuxen eller något annat. Vi har alla kapacitet att hantera förändringar, och den här texten är tänkt som en påminnelse till dig som är inne i en förändring.
Vilka känslor väcks i samband med förändringar?
Det är vanligt att förändringar väcker olika, blandade känslor. Kanske känns det både spännande och läskigt? Du känner kanske nyfikenhet inför det nya, hopp och förväntan men också rädsla/ångest/oro, osäkerhet, tvivel och förvirring? Det finns inga ”rätta” känslor, utan är normala känslor och reaktioner att ha när vi befinner oss i förändring.
Hur klarar vi att hantera förändringar?
Ta en stund och fundera över vad du lagt märke till hos dig själv; vilka känslor har kommit upp hos dig? Har du visat dem, och i så fall hur och till vem? Tänk på ett tillfälle när du klarat av att hantera en förändring, och ett annat tillfälle när det var svårare för dig. Hur skulle du förklara skillnaden?
Vad lämnar du, nu när du blir student på högskolan?
Kanske kommer du direkt ifrån gymnasiet? Då lämnar du en tillvaro som varit känd för dig. Du har antagligen haft hyfsad koll på vad som förväntats av dig, du kände kanske dina lärare och klasskompisar, och troligen hade du vissa rutiner som du var bekant med. De flesta upplever det som en stor skillnad att börja på högskolan. Som student förväntas man vara mer självständig och ta ett större personligt ansvar som t ex att hitta sitt schema, förstå sig på hur ens program är uppbyggt, vilka kurser man ska läsa mm. Dessutom i en helt ny miljö, och tillsammans med nya människor- både lärare och kurskamrater. Förutom den nya studiesituationen, så är det många som samtidigt flyttar hemifrån- kanske för första gången. Då lämnar du kanske även familj och vänner.
Vanliga reaktioner och svårigheter vid förändringar
Det är vanligt att man får fysiska symtom och reaktioner, när man är i en förändringsprocess. Man kan känna sig sjuk, nervös, rädd, ledsen, ha hemlängtan, svårt att sova, känna sig överväldigad och utanför. Ibland känner man press hemifrån, t ex att ha valt en viss utbildning.
De här reaktionerna och symtomen är vanliga de första månaderna, så ge dig själv lite tid att anpassa dig. Andra känner sannolikt likadant. Om svårigheterna håller i sig eller blir värre, så överväg att söka stöd, t ex hos oss på Studenthälsan.
Möjligheter vid förändringar
De flesta studenter klarar övergången bra. Att börja studera på högskola innebär nya chanser att lära, att träffa nya människor och att upptäcka nya sidor hos dig själv. Det är ett tillfälle att växa i sin självkänsla och sitt självförtroende. Om du även flyttar hemifrån så ger det ofta ett större utrymme att leva som du vill och ett större oberoende.
Några råd eller strategier på vägen
- Var snäll mot dig själv och ge dig själv tid att anpassa dig.
- Ha realistiska förväntningar på dig själv.
- Prata med någon du litar på om hur förändringen är för dig, och hur det känns.
- Om du känner dig vilse och överväldigad; tänk på andra förändringar du redan gått igenom i livet. Vad gick bra? Vad gick mindre bra? Vad lärde du dig? Vilka förmågor eller styrkor hos dig själv var till hjälp för dig? Vilka fördelar kom med förändringen?
- Håll kontakt med familj och vänner! Det är verkligen viktigt att hålla kontakt; planera in besök/hemresor, ring eller prata i videosamtal regelbundet.
- Fråga andra om deras erfarenheter av att studera på högskola.
Var inte rädd att söka stöd om du behöver. Ingen fråga är för liten eller för stor för att ta med till Studenthälsan!
Träffa folk?
Gå med i Kristianstad Studentkår och delta i deras träffar. Till kårens webbplats.
I behov av stöd?
Du når Studenthälsans kuratorer via mejl studenthalsan@hkr.se eller direkt till någon av oss: mats.horned@hkr.se och sara.de_flon@hkr.se
Det finns även möjlighet till tidsbokning via Studentportalen Boka tid hos studenthälsan - Studentportal (då behöver du vara inloggad som student).