Studera utomlands via Erasmus+
Tycker du att det låter lockande att göra en del av din termin utomlands? Som student på Högskolan Kristianstad kan du ansöka om Erasmusstipendium för praktik, uppsatsskrivande eller datainsamling vid ett företag eller en organisation i ett land som deltar i Erasmusprogrammet.
Läs mer på Erasmus+ studera utomlands med stipendium
Olika sätt att åka på Erasmuspraktik
Poänggivande praktik som del av din utbildning vid Högskolan Kristianstad ("Embedded in the curriculum").
En praktikkurs (vfu) eller ett examensarbete där du tillbringar 2-6 månader med att arbetsträna på ett företag, ett universitet eller en organisation i Europa. Du examineras vid Högskolan Kristianstad.
Icke poänggivande praktik utanför ditt ordinarie studieprogram, till exempel sommarpraktik innan examen ("Voluntary").
Du får inte praktiken som poäng men ska be examensenheten att lägga in praktiken som en not i ditt Diploma Supplement när du tar ut examen.
"Recent Graduate"-praktik.
Det är tillåtet att åka på Erasmuspraktik efter att man har tagit ut examen, men ansökan om praktikstipendium måste ske under din sista termin vid Högskolan Kristianstad, medan du fortfarande är student. Observera att du i detta fall varken får praktiken tillgodoräknad som poäng eller som en not i Diploma Supplement. Hela praktikperioden ska rymmas inom 12 månader efter examensbevisets datum. Åker du utanför ditt studieprogram, måste någon ansvarig från ditt program kunna bekräfta praktikens akademiska koppling.
Om du har läst klart och fått din examen utfärdad kan du inte längre ansöka om Erasmuspraktik.
Studentaktiviteter som räknas som praktik
- Heltidspraktik utomlands på företag, organisationer eller utbildnings- och forskningscentra i ett Erasmus+ programland.
- Datainsamling till uppsats/avhandling heltidsarbete som sker till exempel på ett företag/skola/klinik/labb/sjukhus.
- Uppsatsskrivande vid ett lärosäte bör om möjligt räknas som Erasmus+ studier, men kan även i vissa fall räknas som praktik.
- Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) inom lärarutbildningar ses ofta som studier men kan också ses som praktik (om det handlar om heltidsarbete under 60–360 dagar).
Godkända praktikvärdar
Alla företag eller organisationer inom offentlig eller privat sektor. Det är även möjligt att praktisera på ambassader, konsulat och representationer (inklusive svenska sådana) inom EU samt de politiska partiernas kanslier vid EU-parlamentet.
Utländska lärosäten är behöriga praktikvärdar, men följande villkor gäller:
- Studenten ska utföra ett arbete eller samla material till uppsats/avhandling under perioden.
- Studenten ska inte vara inskriven på kurser vid värduniversitetet (med undantag för VFU om detta räknas som kurs på värdlärosätet).
- Om praktikperioden tillgodoräknas ska den tillgodoräknas som praktik/uppsats/avhandling/VFU, inte som ”vanlig” studiekurs.
Att hitta en praktikplats
Du måste, t ex med hjälp av ditt program, hitta en lämplig praktikplats innan du ansöker om ett stipendium. Programmen har breda kontaktnät via forskningssamarbeten, nätverk och utbytesavtal men du kan förstås också själv ta kontakt med ett företag eller en organisation som du är intresserad av. Stora företag och organisationer utlyser ofta "Internships/Traineeships/Student Projects" på sina webbplatser och det finns flera sökdatabaser som du kan använda dig av.
Du kan till exempel leta efter praktikplatser på
Det finns några organisationer som inte är godkända för Erasmuspraktik:
-
EU-institutioner och andra EU-organ . De politiska partiernas kanslier vid EU-parlamentet räknas dock inte som en del av EU-parlamentet och är därför berättigade värdar.
-
Organisationer som hanterar EU program, till exempel nationella kontor för Erasmus+ som Universitets- och högskolerådet (för att undvika möjliga intressekonflikter och/eller dubbel finansiering).
- Lärosäten som huvudsakligen finansieras av EU-medel, till exempel European University Institute (Italien) och College of Europe (Belgien och Polen).
Stipendiet
Du förväntas arbeta heltid under hela praktikperioden. Minimumperiod är 2 hela månader. Stipendiet är ett bidrag som ska täcka merkostnader i samband med utlandsvistelsen, det är inte heltäckande. Storleken på stipendiet varierar från år till år. Stipendiet beräknas utifrån ett dagsbelopp som är likadant för alla studenter som åker från svenska lärosäten. I den första utbetalningen, som sker i samband med att din praktik börjar, får du 70-80 % av praktikperiodens stipendium. När du har avslutat din praktikperiod ska du skicka in en blankett som bekräftar datumen för praktikperioden samt skriva en praktikrapport. När dessa är inskickade får du återstående 20-30 % av stipendiet.
OBS! Pengar erhålls årligen i så kallade Call 2019, Call 2020, Call 2021 och så vidare vilket innebär att medel från ett "Call" kan överlappa nästa läsår. Vi försöker dock lösa problematiken med att göra slut på pengar per "Call" och om möjligt på ett gynnsamt sätt för mottagaren.
Land | Nationell stipendienivå (€/månad dvs 30 dagar) |
Grupp 1, fr o m Call 2023 (**summa för Call 2023 påverkar utbyten främst fr o m vt 2024) (***summa för Call 2024 påverkar utbyten främst fr o m ht 2025- nya länder i grp 1; Belgien, Frankrike, Tyskland, Italien, Nederländerna,Österrike) |
710 |
Grupp 2 och 3, fr o m Call 2023 (**summa för Call 2023 påverkar utbyten främst fr o m vt 2024) |
660 |
Grupp 3 fr o m Call 2024 |
660 |