Forskningsprojekt BALU
Här presenteras forskningsprojekt från forskningsmiljön Barndom, Lärande och Utbildning (BALU) vid Högskolan Kristianstad.
Naturvetenskap och tematisk undervisning i förskola – studenters, arbetslags och forskares samverkan om examensarbeten i Förskollärarutbildning
Internfinansierat av Forskningsplattformen Lärande i Samverkan på HKR.
Marie Fridberg, Agneta Jonsson och Andreas Redfors
Projektet syftar till att bidra med kunskap om hur examensarbetesprocessen kan stödja förskollärarstudenters och arbetslags kunskapsutveckling avseende naturvetenskap och tematisk undervisning kopplad till barns vardag. Skolinspektionen påpekar behov av kompetensutvecklingsinsatser inom naturvetenskap för förskollärare samtidigt som vi vid HKR:s förskollärarprogram diskuterat behovet av att utmana studenternas innehålls- och metodfokus under examensarbetet, där naturvetenskap som innehåll ofta väljs bort och intervju är överrepresenterat som metod. Studenter kommer tillsammans med arbetslag att inom ett tema planera och genomföra tematisk undervisning i förskolan. Dokumentation av planering och genomförande bildar underlag för studenternas analys i examensarbetet. Forskare analyserar studenternas och arbetslagens erfarenheter före, under och efter projektet genom enkäter, gruppintervjuer och dokumenterade planeringstillfällen. Läs mer om projektet Naturvetenskap och tematisk undervisning i förskola.
Lekresponsiv undervisning i förskolan
Tillsammans med forskare från Göteborgs Universitet och Linnéuniversitet pågick under 2017-2019 ett projekt med finansiering av Skolforskningsinstitutet. Syftet var att i samverkan mellan universitet/högskola och förskola vidareutveckla teoribildning om en lekbaserad förskoledidaktik; en undervisningsteori för förskolan.
Målet med projektet var att generera och dela ny kunskap om hur en didaktik för förskolan kan utformas på ett sätt som inte utesluter, utan istället är responsiv och bygger på, barns lek. Projektet leddes av professor Niklas Pramling GU. I projektets spår drivs nu ett nätverk för att fortsätta utveckling och spridning av praktiknära forskning. Nätverk för lekresponsiv utvecklingspedagogik.
Undervisning och lärande i förskolan om kemi- och fysikrelaterade vardagsfenomen
Marie Fridberg, Agneta Jonsson, Susanne Thulin och Andreas Redfors
Projektet syftar till att studera modellbaserad undervisning och lärande av kemiska reaktioner och fysikaliska fenomen i förskolan. Vidare kontrasteras undervisning och lärandeprocesser med och utan stöd av datorplattor. Inom projektet utvecklas, implementeras och utvärderas modellbaserad undervisning och lärande i förskolor. Surfplattors användning inom svensk förskola ökar och det finns mycket att lära om de grupprocesser som uppstår mellan barn och förskollärare när naturvetenskapliga fenomen undersöks och diskuteras. Läs mer om projektet Undervisning och lärande i förskolan (i högskolans forskningsportal).
Övergångar mellan olika skolformer - bro till en hållbar framtid
Externfinansierat projekt Erasmus +
Ingela Friberg och Eva Ärlemalm-Hagsér
Projektet som pågår 2018-2020 fokuserar på övergångspraxis i fyra europeiska länder, Kroatien, Irland, Island och Sverige som tillsammans ska utveckla moduler för att återspegla olika tolkningar av barnperspektiv och olika perspektiv på mångfald i samband med övergångar mellan olika skolformer. Syftet är att stödja barns övergångar och samtidigt erbjuda olika möjligheter oberoende av sociala och individuella behov. ” Hur kan skolan förbereda för barnen istället för att barnen ska förberedas för skolan?” I projektet är praktiker involverade för att hjälpa till att arbeta fram förslag utifrån sin egen praktik. I Sverige är förskollärare i förskolor, förskollärare i förskoleklasser, grundskollärare som undervisar de yngre åren och fritidspedagoger med i projektet. Vid några tillfällen träffas praktiker från de olika länderna och har diskussioner om övergångar.
Förskolerelaterade implikationer för skolresultat, FRIS
Externt projekt
Carin Roos, Eva Borgfeldt och Cecilia Segerby
Projektets övergripande syfte är att undersöka möjliga implikationer för elevers skolresultat samt utreda om det går att se några skillnader mellan skolresultat i grundskolan för barn som varit inskrivna i förskolor, pedagogisk omsorg respektive för de barn som inte varit inskrivna i någon pedagogisk verksamhet alls innan skolstart. Projektet omfattas av två delstudier; dels en kvalitativ forskningsöversikt och dels en kvantitativ studie där kommunens tillgängliga data om var elever har vistats under förskole- och skoltid samt deras studieresultat analyseras.