Forskningsprojekt om gymnasieungdomars hälsa och idrottsliga aktivitet
Just nu pågår en studie med syfte att utforska gymnasieungdomars hälsa och idrottsliga aktivitet från nya perspektiv. I dag finns en utmaning med att behålla unga inom idrotten längre upp i åldrarna. Relationen mellan idrott, fysisk aktivitet och hälsa är komplex och nya strategier behövs för att ungdomars förutsättningar för fysisk aktivitet och hälsa ska förbättras.
Tack!
Ett stort tack till alla skolor som hjälpt till med vår första datainsamling. Er hjälp med att sprida länk, affisch och mötas har varit ovärderlig. När vi stängde insamlingen så hade vi fått in 430 svar. Ett extra stort tack till er elever som valde att klicka på länken, ge av er tid och delta i vår studie, det är ni som möjliggör detta forskningsprojekt!
Vad händer nu?
Ett första manus baserat på datainsamlingen bearbetas och kommer att skickas in till en tidskrift under 2025. Fokus ligger på att problematisera om och hur vi kan mäta ungdomars upplevda förutsättningar för personlig utveckling. Vi har även tittat på vilka dimensioner som verkar ligga till grund för en positiv utveckling under ungdomsåren (eng Positive Youth Development).
En första återkoppling kommer att skickas ut till alla skolor som bjudits in till studien i slutet av vårterminen 2025. Den innehåller diskussionsmaterial som kan användas i undervisningen inom idrott och hälsa, idrott och hälsa specialisering och/eller träning och tävlingslära.
Berättelsestudie våren 2025
Datainsamlingen för en kvalitativ studie är nu i full gång i samverkan med idrottsprofilerade gymnasieskolor. I studien kombinerar vi en workshop med en datainsamling där eleverna får skriva berättelser om sin upplevelse av hälsa, lärande och personlig utveckling i relation till idrottsutbildningen.
Varje medverkande skola får ett sammanställt resultat som kan användas i den egna verksamhetsutvecklingen. Vi gör också ett uppföljande skolbesök några veckor efter datainsamlingen för att diskutera resultaten med eleverna.
Studien bygger vidare på en tidigare pilotstudie, där verksamhetsrepresentanter deltog i utformningen av de öppna frågorna. För att säkerställa att eleverna kunde reflektera och lära sig genom sitt deltagande genomfördes även kognitiva intervjuer med målgruppen.
I denna studie fördjupar vi oss i idrottselevernas erfarenheter och reflektioner kring tre öppna tematiska frågor med fokus på lärande, hälsa och personlig utveckling. Studien syftar till att skapa en metod som möjliggör elevernas reflektion och lärande genom deltagande, samt bidra till både verksamhetsutveckling och forskning.
Studien har etikprövningsnämndens godkännande under diarienummer 2024-01088-01.
Vill er skola delta?
Är din skola intresserad av att samverka i berättelsestudien? Kontakta Johanna Bergman för mer information och för att diskutera hur medverkan kan integreras i er verksamhetsutveckling.
I skrivande stund finns det plats för ytterligare två skolor!
Projektbeskrivning
Studien är del av ett större projekt som går under namnet Personcentrering som innovativ strategi för hälsofrämjande idrottsutbildning. Detta projekt utforskar den komplexa relationen mellan idrott, fysisk aktivitet och hälsa.
Det finns en rådande tävlingslogik och professionalisering som gör att svensk idrottsverksamhet generellt, och idrottsutbildning i skolan specifikt, inte uppnår sin fulla potential som resurs för ungdomars fysiska aktivitet, idrottsliga utveckling och hälsa. Detta projekt har som målsättning att utveckla kunskap för hälsofrämjande verksamhet inom gymnasieskolan.
Projektets övergripande syfte är att undersöka hur personcentrering som innovativt ramverk kan bidra till att förstå lärande, empowerment och hälsa bland gymnasielever i allmänhet och idrottselever i synnerhet. Studierna ska med både kvalitativ och kvantitativ forskningsdesign bidra med kunskap om hur idrottsprofilerad utbildning kan ses ur nya perspektiv för hälsosammare miljöer för unga aktiva.
Studien har etikprövningsmyndighetens godkännande under diarienummer 2024-01088-01.