Lärande i samverkan, seminarium hösten 2019
Forskningsplattformen Lärande i samverkan på Högskolan Kristianstad erbjuder under hösten 2019 två seminarier där lärarutbildare, forskare och verksamma på olika nivåer i förskola och skola kan utbyta erfarenheter och inspireras till nya projekt. Datum för seminarierna är onsdagen den 16 oktober samt måndagen den 25 november.
Skolbaserad kompetensutveckling, Onsdagen den 16 oktober, klockan 13.00 – 16.00
Var? Högskolan Kristianstad, hus 14, sal 14–418
Program
På det här seminariet medverkar Henning Fjørtoft, lärarutbildare och språkdidaktiker vid NTNU i Trondheim. Han kommer att berätta om det norska SKUV-projektet, där man försöker utveckla modeller för att kombinera forskning och skolutveckling i form av så kallad ”skolbaserad kompetensutveckling”. Skolbaserad kompetensutveckling innebär bland annat att utvecklingsarbetet på skolorna är forskningsbaserat och sker i nära dialog mellan forskare och verksamma i skolorna.
Henning kommer att berätta om:
- Bakgrunden till deras arbete i projektet, dvs. varför det sattes igång.
- Hur de har arbetat tillsammans med skolor och lärare.
- Vilka effekter/konsekvenser de kan se av sitt arbete, dels för skolorna och lärarna, dels för sin egen del.
- Hur de som forskare har upplevt samarbetet, t.ex. vad som blev bra och vad som skulle behöva förändras.
Vi bjuder på fika.
Lekbaserad didaktik - att vidareutveckla förskoledidaktisk teoribildning. Måndagen den 25 november, klockan 14.00 – 16.00
Var? Högskolan Kristianstad, hus 14, sal 14-418
Program
Vid detta tillfälle rapporterar Agneta Jonsson och Susanne Thulin, båda forskare och lärare vid Högskolan Kristianstad, från ett treårigt samverkansprojekt som de medverkat i - Lekbaserad didaktik - att vidareutveckla förskoledidaktisk teoribildning i samverkan mellan forskare och förskollärare. I projektet deltog forskare från tre lärosäten samt personal och förskolechefer från ett antal förskolor. Syftet med projektet var att vidareutveckla en teoribildning om lekbaserad didaktik. Vägledande frågor för projektet har varit: Hur kan förskollärare respondera på barns lek på ett sätt som utvecklar leken och barns lärande i lek? Hur kan olika sätt varpå förskollärarna förhåller sig till barns lek skapa förutsättningar och stöd för särskilda utvecklingsförlopp? Vad detta projekt bidrar med är att teoretisera kring hur en undervisning för förskolans lekbaserade verksamhet kan utformas. Projektets upplägg och genomförande samt något om de resultat som genererats presenteras.
Detta är ett projekt finansierat av Skolforskningsinstitutet.
Anders Jönsson, forskningsledare & Pia Thornberg, samverkansledare