Seminarium våren 2018
Forskningsplattformen Lärande i samverkan vid Högskolan Kristianstad erbjuder under våren 2018 två seminarier där lärarutbildare, forskare och verksamma på olika nivåer i förskola och skola kan utbyta erfarenheter och inspireras till nya projekt. Datum för de båda seminarierna är torsdagen den 26 april samt måndagen den 14 maj.
Torsdagen den 26 april, klockan 14.15 – 17.15
Var? Högskolan Kristianstad, hus 14, sal 14–319
Program
14.15-15.45
Presentation av Forskningsplattformen Lärande i samverkan.
Möjligheter och utmaningar med samverkan kring praktiknära forskning, Linda Ekström, Skolforskningsinstitutet
Presentation av två praktiknära forskningsprojekt som finansieras av Forskningsplattformen Lärande i samverkan
- ”Undervisning och lärande i förskolan om kemi- och fysikrelaterade vardagsfenomen” Andreas Redfors, Högskolan Kristianstad, i samverkan med Kristianstads kommun.
- ”Effekten av pulshöjande aktiviteter för elevers koncentrationsförmåga och arbetsminne i matematik” Jenny Green, Högskolan Kristianstad, i samarbete med Andreia Balan, Helsingborgs stad.
15.45 – 16.15 Fika och förflyttning till aulan, 07-318
16.15 – 17.15
Föreläsning: ”Professionellt lärande, kunskapsformer och forskningscirklar” Sven Persson, Malmö universitet
Måndagen den 14 maj, klockan 14.00 – 16.30
Var? Högskolan Kristianstad, hus 7, Glashuset
Program
Skolutveckling på vetenskaplig grund
Praktiknära forskning i skola och förskola är ett angeläget ämne, både nationellt och lokalt. I Skolkommissionens slutbetänkande betonas vikten av mer praktiknära skolforskning och regeringen har initierat en försöksverksamhet för ökad samverkan mellan lärosäten och skolhuvudmän. Den nybildade plattformen ”Lärande i samverkan” vid Högskolan Kristianstad har som främsta syfte att stödja praktiknära forskning i skola och förskola.
Men vad är egentligen praktiknära forskning och hur ger vi sådan forskning en mer betydelsefull roll i såväl skola/förskola som i utbildningsvetenskaplig forskning? Hur kan forskare och lärare arbeta tillsammans för att förbättra undervisning i skola/förskola?
På det här seminariet diskuterar vi ovanstående frågor under ledning av Johan Olsson Swanstein, utvecklingschef i Helsingborg. Johan har ett starkt engagemang för en skola på vetenskaplig grund. Han är utbildad ämneslärare och tidigare verksam på Malmö Högskola och inom förlagsbranschen.
Till Johans presentation. (pdf, 7170 kB)
Anmälan är stängd. Båda seminarierna är kostnadsfria. Föranmälan krävs. Begränsat antal platser.
Anders Jönsson, forskningsledare & Pia Thornberg, samverkansledare