Två masterstudenter har studerat alger i sina examensarbeten, Elna ur ett konsumentperspektiv och Marcus ur ett sensoriskt perspektiv. Båda arbetena är gjorda inom ramen för ett Chalmers-lett projekt som heter CirkAlg. Vad tycker egentligen svenska konsumenter om alger och hur påverkas algerna när vi tillagar dem? Här får du veta lite mer om sockertång och havssallat.
Att skippa besticken och i stället äta med fingrarna – det skulle underlätta måltiden för många människor med motoriska svårigheter. Snart avslutas ett forskningsprojekt där fördelarna och möjligheterna med fingermat lyfts fram, och där en ny receptbok just sett dagens ljus. – Vi är övertygade om att fingermat kommer att bli alltmer accepterat i framtiden. Och det vore väl fantastiskt, om vi kan nå till en punkt då det är helt okej att äta med fingrarna, säger Sarah Forsberg som under tre år ägnat sig åt doktorandprojektet om fingerfoods.
Sedan några år undersöker en grupp forskare i bioteknik tångens näringsinnehåll och hållbarhet med förhoppningen att kunna bidra till att tång kan hamna på tallriken i form av pasta, bröd eller i sin hela struktur. Under hösten ska ett antal konsumenter ge sina ärliga åsikter om alger – hur de smakar, luktar och ser ut. – Vi på Högskolan Kristianstad är glada över att kunna bidra till forskningsprojektet med vår kunskap inom sensorisk analys, säger Karin Wendin.
Doftande växter som pelargon, lavendel och barrträd kan påverka din hälsa positivt. Under en studie i SLU Alnarps rehabiliteringsträdgård har forskare från Sveriges lantbruksuniversitet och Högskolan Kristianstad kartlagt hur naturliga dofter framkallar associationer, känslor och fysiska reaktioner hos personer som drabbats av stressrelaterad sjukdom. Iakttagelserna kan komma till nytta inom både naturbaserad terapi och trädgårdsföretagande.
Kan gemensam matlagning främja hälsa och välbefinnande hos personer med kognitiv funktionsnedsättning? Och kan mat och måltider samtidigt även förbättra samarbets- och kommunikationsförmågan? Det ser så ut, menar Maria Nyberg biträdande professor i sociologi inom ämnet mat- och måltidsvetenskap. När Måltid Sverige i oktober arrangerade ett forskningsforum för offentliga måltider var Maria där och presenterade sitt pågående forskningsprojekt: Hälsofrämjande måltider inom LSS – Mat med flera mål.
Framtiden kräver alternativa och klimatsmartare källor till protein och där har insekter en stor potential. Runt två miljarder människor äter insekter redan i dag, men i Sverige saknas den traditionen. Så hur ska insekter bli accepterat som ingrediens i mat? Det är en fråga som våra forskare har tittat närmare på och presenterar de svaren tillsammans med en liten kokbok med insektsmat för olika tillfällen, från frukost till fest.
Just nu befinner sig fyra franska studenter på internationell praktik på högskolan. Två kom i mars och två till kom så sent som i måndags. Det handlar om två olika projekt inom mat- och måltidsvetenskap. Det ena om att ta fram proteinberikad ”fingerfood” för äldre och det andra om att jämföra produkter av kulturspannmål med nya vetesorter.
Rätt ljus på rätt plats. Det är ett av huvudbudskapen i forskningsprojektet Perceptuella mått för ljusdesign. Men ljusförhållanden handlar inte bara om lux och watt, utan bör också beskrivas utifrån våra olika sinnen. Högskolan Kristianstads professor Karin Wendin står för de sensoriska analyserna.
Sveriges befolkning får allt fler äldre där undernäring är ett växande problem. Därför satsar Vinnova tio miljoner kronor på Livsmedelsakademins projekt Nollvision för undernäring hos äldre, i vilket Högskolan Kristianstad deltar för att skapa nya utbildningar, nyckeltal och beräkningsmodeller. Projektet ska pågå under en femårsperiod.
Dela