Forskningsprojekt: Insekter - en kulinarisk och hållbar delikatess
Hur ska insekter bli accepterat som ingrediens i mat? Och hur vet vi att "insektsmaten" är säker att äta? Det är två frågor som forskningsprojektet "Insekter - en kulinarisk och hållbar delikatess" ska utreda under 2018–2019. Projektet har fått 1,4 Mkr av KK-stiftelsen, och ytterligare 1,2 Mkr från näringslivet.
Exempel på insektsmat: frukostbröd, fröknäcke och granola.
Forskningsprojektet kommer i huvudsak att fokusera på insekters beredning till mat och hur man kan lagra den, men vi kommer även att titta på regelverk och hur vi kan lösa de hinder och begränsningar som finns i dag. Vi tar ett helhetsperspektiv och målet är att utveckla ny kunskap för att skapa kulinariska och attraktiva rätter med insekter som matlagningsingrediens, så att vi så småningom kan acceptera insekter som mat.
Medlemmar i forskningsprojektet
Från uppstartsmötet 6 februari 2018. På bilden: Viktoria Olsson HKR, Susanna Rask Solina, Maud Langton SLU, Sarah Forsberg HKR, Fredrik Davidsson Geoloc, Johanna Gerberich HKR, Peter Andersson Solina, Karin Wendin HKR, Urban Nilsson Tetra Pak, Johan Berg RISE, Marie Lindblom HKR, Maria Gustavsson HKR.
Medlemmar i projektet från Högskolan Kristianstad:
Karin Wendin, projektledare, professor i Mat- och måltidsvetenskap, prodekan och forskningsledare för MEAL.
Viktoria Olsson, universitetslektor i Mat- och måltidsvetenskap.
Sarah Forsberg, universitetsadjunkt i Mat- och måltidsvetenskap.
Ingemar Jönsson, Professor i teoretisk och evolutionär ekologi.
Utöver expertpartners Sveriges lantbruksuniversitet och RISE Research Institutes of Sweden finns fyra företag med i projektet för att bidra med kunskap om produkt- och affärsutveckling, framför allt vad gäller produktutveckling och lämpliga förpackningslösningar:
- Atria Scandinavia
- Solina Sweden AB
- Tetra Recart AB
- Geoloc AB
KK-stiftelsen har i december 2017 beviljat anslag till 21 forskningsprojekt som genomförs i samverkan mellan högskola och näringsliv.
Goda och nyttiga insektsrecept
Vi har inom forskningsprojektet tagit fram smakprov på goda, nyttiga och hållbara insektsrecept. Här kan du ladda ner receptbroschyren. (pdf, 472 kB)