Från student till trainee till antikvarie
Kulturhistoria och kulturgeografi är ämnen som alltid har legat Lisa Ragnarsson varmt om hjärtat. 2002 kände hon att hon det var dags att fördjupa sig inom dessa områden och sökte till Landskapsvetarprogrammet vid Högskolan Kristianstad.
Att hennes val föll på just Högskolan Kristianstad var ganska naturligt. −Dels var det den enda utbildningen som till fullo motsvarade mina krav och dels bodde jag i Sölvesborg och det gjorde att jag kunde fortsätta att jobba som simlärare i min hemkommun under studierna, säger Lisa.
Det som tilltalade henne med utbildningen var i första hand det breda utbudet. −Man behövde egentligen inte bli specialist på något område utan kunde istället få god kännedom om många olika saker. Jag ville helt enkelt tillskansa mig en bredare kunskapsbas, säger hon.
"God inblick i verkligheten"
Utbildningen levde upp till hennes högt ställda förväntningar. −Jag tyckte verkligen att programmet var jättebra. Jag fick ett gott förtroende till lärarna som var mycket kunniga och jag tyckte också att själva upplägget som blandade teori och praktik var givande. Det som enligt Lisa stack ut lite extra i utbildningen var alla exkursioner ute i natur och mark.
−De gav en mycket god inblick i verkligheten. Vi fick komma ut och titta på exempelvis geologiska formationer och leta efter olika arter som vi hade läst om. Det gav djupare kunskaper samtidigt som det skapade mycket god sammanhållning i klassen.
Lisa trivdes bra på högskolan. −Den var lagom stor och man kände sig bekväm och hemma ganska fort.
Jobbar som antikvarie
I samband med att Lisa tog examen 2005 inledde nästan alla länsstyrelser i Sverige en trainee-satsning. Kravet för att söka var att man skulle vara akademiker men att man skulle sakna arbetslivserfarenhet. −Jag började söka många av dessa tjänster över hela landet. Till min stora glädje nappade Länsstyrelsen i Västra Götalands län på min ansökan och i dag känner jag att jag lyckades pricka helt rätt.
Som antikvarie jobbar hon med tre huvudområden – bildande och förvaltning av kulturreservat, beslut enligt andra kapitlet i kulturmiljölagen samt bidrag enligt en förordning som handlar om värdefulla kulturmiljöer. −Det är en väldigt rolig tjänst där jag får möjlighet att jobba med landsskapshistoria och biologi samtidigt som jag också får jobba med praktisk vård. På så sätt har jag också stor nytta av de kunskaper som jag fick under tiden på Högskolan Kristianstad, säger Lisa Ragnarsson.