Frågor och svar om VFU i lärarutbildningarna
Här hittar du vanliga frågor och svar gällande VFU i lärarutbildningarna.
Hur får jag reda på min VFU-placering och kontaktuppgifter till min handledare?
För att se din VFU-placering och få kontaktuppgifter (e-postadress) till din handledare ska du logga in i VFU-portalen.
Min VFU-kurs syns inte på min studentsida i VFU-portalen och jag kan inte heller registrera mig på kursen i Ladok, vad beror det på?
En förutsättning för att du ska få påbörja din VFU är att du är registrerad på VFU-kursen i Ladok. Om du inte är registrerad på kursen i Ladok syns inte kursen i VFU-portalen. Du måste vara behörig till VFU-kursen senast två veckor innan VFU:n startar. För frågor om behörighet och registrering, kontakta studieadministrationen via student@hkr.se.
Jag kan inte logga in i VFU-portalen, vad ska jag göra?
Du ska använda ditt HKR-inlogg för att logga in i VFU-portalen. Om du har problem med ditt HKR-inlogg, kontakta IT-supporten.
Mina kurskamrater har fått sina VFU-placeringar, men jag har inte blivit tilldelad någon. Vad ska jag göra?
Arbetet med att färdigställa placeringarna tar längre tid för vissa kommuner än andra, till exempel för de kommuner som tar emot många studenter. Om du är orolig över att du inte fått din placering, kontakta VFU-administrationen via vfu@hkr.se.
Varför har jag fått VFU-placering i en annan kommun än den jag bor i?
Som student blir du i första hand placerad på en samverkansskola, vilket kan innebära att du blir placerad i en annan kommun än den du är folkbokförd i. Högskolan Kristianstad beaktar folkbokföringsadressen vid tillsättning av VFU-placering, vilket dock inte garanterar plats i den kommun du är folkbokförd i.
Jag har fått placering på en samverkansskola, vad innebär det?
En samverkansskola är en förskola/skola Högskolan Kristianstad har ett närmare samarbete med, läs mer på sidan Samverkansskolor på lärarutbildningarna.
Kan jag önska placering på en särskild förskola/skola för min VFU?
Du kan inte önska en särskild förskola/skola. Om du läser Grundlärarutbildningen inriktning fritidshem kan du dock önska att vara på en anpassad grundskola på din tredje VFU. Kontakta VFU-administrationen via vfu@hkr.se om du önskar detta.
Jag läser en högskoleförlagd utbildning och har flyttat till en kommun utanför Skåne/Blekinge under min utbildning. Kan jag göra VFU i min nya kommun?
Om du läser en högskoleförlagd utbildning förväntas du kunna göra din VFU inom Högskolan Kristianstads avtalsområde; Skåne/Blekinge.
Får jag leta VFU-placering själv?
Endast studenter som studerar på distans och som gör VFU utanför Skåne/Blekinge får leta placering på egen hand. Se VFU på lärarutbildningarna för distansstudenter samt Fristående kurs med VFU för ytterligare information.
Kan jag byta kommun?
Om du flyttar under din utbildning måste du anmäla kommunbyte; du får inte per automatik en ny kommunplacering i samband med att din adress ändras. Kommunbyte anmäls via vfu@hkr.se senast den 15/4 inför höstterminen och den 15/10 inför vårterminen. Observera att Högskolan Kristianstad inte kan garantera placering i den kommun som du önskar byta till.
Kan jag göra VFU utomlands?
För information om VFU utomlands för lärarstudenter, se VFU utomlands inom lärarutbildningen.
Min handledare svarar inte på mitt mejl, vad ska jag göra?
Prova att kontakta skolans expedition, telefonnummer finns på respektive skolas hemsida.
Får min handledare ersättning för att handleda mig?
Ersättning utgår för handledare som tar emot student på VFU. För 2025 är ersättningen 577 kr/hp. Rutinen är att huvudmannen (kommunen/den fristående skolan) fakturerar Högskolan Kristianstad efter genomförd VFU. Högskolan Kristianstad skickar faktureringsunderlag till huvudmannen i slutet av terminen.
Får jag reseersättning om det är långt till min VFU-placering?
Du kan som student ansöka om reseersättning/resebidrag, se sidan för blanketter.
Vad innebär det att en jävsituation uppstått inför min VFU?
Jäv innebär att det finns en personlig koppling mellan dig och din handledare, till exempel att ni är släkt eller har en vänskapsrelation. Om du blir tilldelad en handledare du har en personlig koppling till, eller om dina barn går på förskolan/skolan där du blivit placerad, kan du behöva byta arbetslag eller VFU-placering. Som student får man inte heller göra sin VFU på en skola/förskola man är anställd på (undantag för yrkeslärarstudenter/studenter antagna till en arbetsplatsintegrerad utbildning). Kontakta VFU-administrationen via vfu@hkr.se om du hamnar i en jävsituation.
Jag har glömt beställa utdrag ur belastningsregistret, vad ska jag göra?
Om du inte har ett utdrag ur belastningsregistret får du inte påbörja din VFU. Kontakta kursansvarig för vidare dialog om hur situationen ska hanteras.
Jag skadade mig på min VFU-placering, var ska jag anmäla detta?
Under din VFU är du försäkrad via studentförsäkringen, läs mer på sidan Studentförsäkring.
Finns det regler om sekretess under min VFU?
När du gör VFU arbetar du under sekretess och har tystnadsplikt. Förskolan/skolan kan begära att du undertecknar ett sekretessavtal.
Det har uppstått problem i relationen med min handledare, vad ska jag göra?
Om det uppstår problem i relationen med din handledare under din VFU ska du vända dig till kursansvarig, alternativt VFU-koordinatorn på ditt program.
Vad händer med mitt VFU-omdöme efter avslutad VFU-kurs?
Omdömet lämnas in till VFU-administrationen av kursansvarig. Omdömet arkiveras och gallras efter två år.
Jag har en individuell studieplan, vad gäller för mina VFU-perioder?
Om du har en individuell studieplan är det studievägledningen som beställer VFU-placering till dig inför kommande termin. Om du har frågor om din individuella studieplan och när du ska göra VFU, kontakta studievägledningen.
Jag har tilldelats en VFU-placering, men ska ta studieuppehåll och kommer inte göra min VFU denna termin. Vem ska jag meddela detta?
Om du har tilldelats en placering som du inte planerar använda ska du omgående meddela din handledare, kursansvarig, VFU-administrationen via vfu@hkr.se samt studieadministrationen via student@hkr.se.
Jag skulle ha gjort VFU denna termin, men blev inte behörig för att läsa kursen. Kan jag göra min VFU nästa termin?
Om du inte blir behörig för att göra din VFU behöver du vända dig till studievägledningen för att upprätta en individuell studieplan. Du får inte per automatik en placering för din VFU nästa gång kursen går; platsen måste beställas av studievägledningen. Du behöver ta kontakt med studievägledningen senast 15/4 inför höstterminen och 15/10 inför vårterminen för att din placering ska kunna beställas i tid. Observera att plats inte kan garanteras om du hör av dig efter dessa datum.
Jag har blivit avstängd på grund av disciplinärende, vad händer med min VFU-placering?
Om du blivit avstängd och därför inte kan göra din VFU avbokar VFU-administrationen din placering. Om din VFU ligger efter avstängningstiden avbokas inte din placering, men du får inte ta kontakt med din handledare eller gå på fältdag under avstängningsperioden. Om du saknar placering för din VFU ligger förfrågan kvar i VFU-portalen under avstängningstiden, men VFU-administrationen letar inte aktivt placering. Läs mer om fusk och disciplinärenden på sidan Fusk och disciplinärenden.
Jag har missat flera dagar av min VFU, blir jag underkänd?
Se kursplanen för din VFU-kurs, under rubriken I förtid avbruten verksamhetsförlagd utbildning (VFU) finner du information om vilka regler som gäller avseende frånvaro. För att hitta kursplanen, sök på kurskoden på Högskolan Kristianstads webb.
Jag blev underkänd på min VFU, vad händer nu?
Om du blivit underkänd ska du vända dig till kursansvarig samt din studie- och karriärvägledare för samtal samt upprättande av individuell studieplan.
Hur många gånger får jag göra om en VFU-kurs?
Som student har du rätt att examineras tre gånger gällande VFU-momentet, ett ordinarie tillfälle samt två om-VFU tillfällen.