Nyhetsbrev juni 2017
Härliga sommaren och semestern närmar sig och innan dess vill vi passa på att berätta vad som har hänt sedan marsnumret. Vi har som vanligt varit med på Skånes Matfestival i Brösarp. Våra studenter har presenterat sina examensarbeten och vi har haft givande besök från Bulgarien, för att nämna några saker.
Skånes Matfestival i Brösarp
Inspirationsbild från Toraflorafood.
Helgen 2-4 juni fanns vi med på matfestivalen i Brösarp. Som vanligt var vår monter välbesökt. Med oss i tältet på matfestivalen hade vi även vår tidigare gastronomistudent Tora Olsson som tog examen förra året. Tora berättade om sitt företag ToraFloraFood där hon bland annat utvecklar recept med hjälp av naturen och med hälsa i fokus. Inspireras av hennes bilder på instagram.
<h2">Magisterprogrammet
Flera av våra besökare var intresserade av att veta mer om vårt nätbaserade magisterprogram i Mat- och måltidsvetenskap, som startade våren 2017. Efter sommaren kan man söka till magisterprogrammet igen. Läs om programmet
Kreativ produktutveckling
"Smakpaletten" presenterades på slutredovisningen i kreativ koncept- och produktutveckling.
I slutet av maj hade årskurs 2 på Gastronomiprogrammet sin slutredovisning i kreativ koncept- och produktutveckling inom livsmedelsområdet. Under en dag fick vi ta del av flera fantastiska och kreativa presentationer. En grupp presenterade till exempel en sund och smart mellanmålslösning som de döpt till "KvarGo - en kvargbar som är praktisk, nyttigare och mättande". En annan grupp presenterade "Smakpaletten - en smakstund med oss och ditt barn utvecklar tidigt ett större smakförråd. Ett svinnbesparande och omtänksamt smakprov med tydliga smaker". Studenterna sålde in sina kreativa lösningar och koncept på ett smakfullt, säljande och proffsigt sätt.
Spännande examensarbeten i mat- och måltidskunskap
Fredagen den 2 juni hade våra studenter på Gastronomiprogrammet slutseminarium. Årets examensarbeten kretsade mestadels kring mat- och måltidskonsumenten. Genom olika typer av djup- och fokusgruppsintervjuer sökte studenterna ta reda på vilken betydelse olika måltider och måltidskomponenter har för måltidstagaren och omgivningen. Exempelvis handlar studenterna Alexander Björks och Mauri Liebendörfers examensarbete om hur det är att vara förälder till en tonåring som valt att övergå till en vegetarisk kost. Deras resultat tyder på att en sådan förändring kan innebära en relativt långtgående påverkan av en familjs måltidssituation. Ämnena för kandidatuppsatserna var många och alla väldigt intressanta.
Viktoria Olsson, lärare på Gastronomiprogrammet, reflekterade över dagen.
- "Det är olyckligt att man inte bättre tar tillvara på den vardagliga mat- och måltidssituationens roll i olika typer av verksamheter. Men vi har väldigt duktiga gastronomistudenter som vi med stolthet kan skicka ut i arbetslivet för att göra just detta!"
Vill du veta mer eller läsa en uppsats. Kontakta Viktoria Olsson.
Våra nyutexaminerade studenter vill jobba med...
Gastronomistudenten Kadija Hadid vill skapa nya recept, utveckla nya produkter och ge andra möjligheten att uppleva en fantastisk måltid.
Vi frågade våra studenter i avslutningsklassen på Gastronomiprogrammet vad de vill jobba med efter examen. Detta blev en liten broschyr där några av våra studenter berättar om vad de är intresserade av inom mat och måltider.
Bulgarisk matkulturföreläsning
Petya från Bulgarien i gastronomernas kök på Högskolan Kristianstad.
Tidigare i våras, tack vare ett Erasmusutbyte för lärare, hade vi besök av Petya Atanasova från Institutionen för turism vid College of Tourism, Varna i Bulgarien. Hon höll bland annat en väldigt uppskattad föreläsning om det bulgariska köket för våra gastronomistudenter som då läste kursen matkultur. Tillsammans anrättade Petya och studenterna en rad traditionella bulgariska rätter, till exempel "Shopska salad" och "Banitza with Bulgarian cheese and yoghurt". Det var mycket givande att prova på nya smaker och diskutera likheter och skillnader i tekniker och presentation!
Nu visas sydkoreanska dokumentären med två miljoner tittare
I nyhetsbrevet från oktober 2016 berättade vi om det sydkoreanska TV-teamet som reste över halva jordklotet till Högskolan Kristianstad för att filma ett gott exempel där bostadsgaranti och studentliv fungerar väldigt bra. Vi berättade också att intresset för matlagningsprogram är väldigt stort i Sydkorea och att de därför valde att gestalta bostadssituationen i Sverige och Kristianstad genom vår gastronomistudent Emelie Gustavsson. Nu visas en dokumentär med exempel från Sverige och Högskolan Kristianstad. I julas gick nedan filmklipp på mobila plattformar i Sydkorea och i sommar kommer 50-minutersversionen.
Hoppa direkt till när Högskolan Kristianstad kommer in i bilden.
Forskning
Flera av medlemmarna i forskningsmiljön MEAL - Food and Meals in Everday Life kommer att delta i konferensen International Conference on Culinary Arts & Science i Köpenhamn 5-7 juli. Bland annat kommer de att hålla föredrag och visa posters under poster session.
Har ni några projekt?
Ta gärna hjälp av våra studenter som ska göra sin verksamhetsförlagda utbildning och få nya idéer. Samtidigt får studenterna viktiga erfarenheter och kunskaper. Onsdagen den 13/9, kl 10-15 är det schemalagt för de företag som vill komma till Högskolan Kristianstad och presentera uppslag för projekt.
Trevlig sommar önskar mat- och måltidsgruppen!