Nyhetsbrev mat och måltid december 2018
Jul, jul, strålande jul... Nu är det bara några dagar kvar till julfirande och det nya året. Innan dess passar vi på att skicka ut årets sista nyhetsbrev. Läs om gastronomen Line som skapat en egen gårdskultur på yoghurt och om brödprojektet som fått 11 miljoner kronor i stöd till forskning. Inspireras också av våra studenter som startat en insamlingsbössa för Musikhjälpens "allas rätt att funka olika".
Studenter fick prova på att vara äldre och skör
Hur känns det att var äldre och ha funktionshinder? Att bli matad och äta konsistensanpassad kost eller få dina tänder borstade av någon du inte känner? Många äldre personer har funktionsnedsättningar som gör vardagen svår att hantera. Under två dagar i november hölls workshops för blivande gastronomer, sjuksköterskor och tandhygienister. Syftet med workshopen var att ge studenterna en djupare förståelse för den äldre sköra personens perspektiv och förutsättningar. Dagarna var indelade i olika stationer där studenterna exempelvis fick tillfälle att sätta sig in i hur det kan vara för den äldre personen genom att prova äldredräkten GERT. De fick information och bedömning av oral hälsa och möjlighet att stifta bekantskap med konsistensanpassad kost för personer som lider av tugg- och sväljbesvär. Totalt medverkade cirka 190 studenter från högskolan.
Line skapar yoghurt från egen gårdskultur
Alla platser smakar olika, och varje mjölkbonde skulle kunna visa hur just deras gård smakar med en enkel men unik tallrik krämig yoghurt. Detta ville nyutexaminerade gastronomen Line Hellström visa genom sitt examensarbete, som presenterades på den internationella mejeristkonferensen Farmhouse and Artisan Cheese & Dairy Meeting som Kristianstad i år var värd för. Läs hela intervjun med Line.
Ny bok ska ge människan makt över maten
Äldre människor svälter ihjäl – trots att vi inte har matbrist. Orden kommer från Karin Wendin professor i Mat- och måltidsvetenskap. I en ny bok beskriver hon och hennes kollegor förhållandet mellan mat och åldrande. Du är vad du äter, brukar man säga. För maten är inte bara något vi stoppar i oss för att tillgodose kroppens behov. Den berättar också något om vår identitet och vår kulturella tillhörighet. Men om vi inte äter – vilka blir vi då?
- Att kunna påverka sitt matval är betydelsefullt för att kunna behålla en del av sin identitet och självständighet även när man blir gammal och skör, menar professor Karin Wendin.
Sarah Forsbergs nya roll som doktorand och Fingerfoods
Vi hälsar Sarah varmt välkommen i sin nya roll som doktorand i det familjen Kamprad-finansierade projektet "Fingerfoods – en väg till ökad matglädje, ökad självständighet och ökat välmående bland äldre". Vi känner Sarah ända sedan tiden då hon själv var student på Gastronomiprogrammet.
- Det känns fantastiskt kul och spännande att få möjligheten att studera på forskarnivå och att få arbeta med frågor som jag brinner för. Det hade jag aldrig kunnat föreställa mig när jag började på gastronomiprogrammet 2011, jag är så glad och tacksam, säger Sarah.
Det övergripande målet med projektet och arbetet är att förebygga undernäring bland äldre och att värna fysisk och social hälsa och livskvalitet. Det specifika projektsyftet är att utveckla konceptet fingerfood-produkter, som förutom att vara både lätthanterade, välsmakande och hälsosamma livsmedel också hjälper till att fylla en viktig social funktion.
- Jag kommer att studera sociala och kulturella aspekter av måltiden med fokus på att äta med händerna, kartlägga nutritionella, sensoriska och konsistensmässiga behov och önskemål för att utveckla fingerfoods som enskilda produkter och som hela måltider. Utifrån det ska jag sedan utveckla attraktiva fingerfood-produkter för produktion i industriskala och recepturer för hemtillverkning av attraktiva fingerfood-produkter, samt utvärdera dessa i avseende på acceptans och kvalitetsegenskaper.
Brödforskningsprojekt med nya medarbetare
Nyligen beviljade forskningsrådet Formas ett stöd på 11 miljoner kronor till forskning om kulturspannmål - gamla spannmålssorter från jordbrukets tidiga historia, till exempel emmervete, speltvete, svedjeråg och ölandsvete. Dessa har god smak, höga halter av mikronäringsämnen och dessutom en bredare genetisk variation än moderna spannmål och anses därför vara mer resilienta mot klimatförändringar. I ett fyraårigt projekt kommer forskare från SLU och Högskolan Kristianstad tillsammans med branschfolk i ett tvärvetenskapligt projekt undersöka kulturspannmålens möjligheter i fråga om miljö, klimat, och människors hälsa och välmående.
På högskolan kommer vi att genomföra sensoriska tester och identifiera faktorer som gör bröd av kulturspannmål attraktiva för konsumenter. Projektgruppen består av professor i Mat- och måltidsvetenskap Karin Wendin och två nyanställda medarbetare på vår avdelning, Caroline Lindö och Per Magnusson.
Kort om våra nya medarbetare
Caroline är forskare, hantverksbagare och lantbrukare med stor erfarenhet av odling och bakning med kulturspannmål. Som universitetslektor i Mat- och måltidsvetenskap kommer hon att undervisa i bland annat livsmedelsvetenskap.
Per har tidigare arbetat som livsmedelstekniker inom frukt och bär samt mejeri. Hos oss kommer han ägna majoriteten av sin tid åt sensoriska projekt, både konsumenttester och analytiska tester.
Uppfödning av insekter på andra nätverksträffen
En eftermiddag den 11 december hölls det andra nätverksmötet i det KK-finansierade projektet "Insekter – en kulinarisk och hållbar delikatess". Temat var "Uppfödning och storskalig produktion av insekter" och hölls på SLU i Uppsala. Träffen innehöll intressanta föredrag och diskussioner om varför en storskalig produktion behövs och hur ska den förverkligas. Eftermiddagen avslutades med ett studiebesök vid Institutionen för energi och teknik; Kretsloppsteknik, för att lära mer om uppfödning av svart soldatfluga på olika avfallsfraktioner. Nästa nätverksmöte kommer att hållas i Malmö den 12 mars 2019.
Fermenterade drycker som Drink Challenge
I förra nyhetsbrevet berättade vi om första eventet som hölls på högskolan inom Drink Challenge på skånska råvaror.*
- Under eventet i september kunde gastronomistudenterna från årskurs 3 prova och mixa en mängd skånska äpplen från Balsgård, päron med olika smakegenskaper, saft från bär och färska kryddor. De fick sedan ett "drink challenge" under höstens fördjupningskurs, att skapa nya fermenterade drycker på skånska råvaror, berättar Viktoria Olsson, programområdesansvarig Gastronomiprogrammet.
Under en kväll i november, på Allé på Österlen, presenterade våra studenter de nästan färdigutvecklade dryckerna för en rutinerad skara krögare, mat-och dryckesproducenter. Gästerna fick prova helt nya, innovativa versioner av drycker: lingonkvass med surdegsstarter, äppelskals-fermenterad Aromamust och kombucha med röda vinbär och ingefära, samt kombucha med julkryddning. Våra studenter fick med sig lovord och värdefull feedback.
*Projektet drivs av Smaka på Skåne och projektet Pilot Dryck i samarbete med SLU Balsgård, Regional Matkultur Skåne och Högskolan Kristianstad.
Internationell ostkonferens i Kristianstad
I höst arrangerade Sveriges Gårdsmejerister en internationell ostkonferens för hantverksmejerister från hela Europa, som hölls på Krinova i Kristianstad. Gastronomistudenterna i årskurs ett fick möjlighet att delta på spännande föreläsningar och hjälpa till i förberedandet av en av konferensens höjdpunkter - ostbuffén.
- Vi är mycket tacksamma för er insats och vi var alla väldigt imponerade av hur fint studenterna hade gjort!, säger Kerstin Jürss, President of Sveriges gårdsmejerister.
Våra studenter initiativtagare till HKRförMusikhjälpen!
Under hösten har två av våra studenter, Elna Crona, Gastronomiprogrammet och Sandra Mekkelholt, Personal- och arbetslivsprogrammet tagit det fantastiska initiativet och startat upp högskolans egna insamlingsbössa - HKRförMusikhjälpen, på temat "allas rätt att funka olika". De har arrangerat flera evenemang till insamlingen, allt från att man kan önska låtar, köpa kaffe och lussekatter till ett uppskattat event på kladdkakans dag.
- Vi sålde kladdkakemuffins som vi bakat tillsammans med andra gastronomer på Gastronomiprogrammet, berättar Elna. Tillsammans har studenter, lärare och medarbetare på högskolan på något sätt varit med och bidragit till Musikhjälpen.
God Jul och Gott Nytt År önskar vi på Högskolan Kristianstad!