Nyhetsbrev december 2016
Jul, god mat, god bok. Vi ger dig receptet för en lyckad hemmasittarkväll. Inspireras av en halvdagskonferens och en ny bok om hur vi får in mer frukt, grönt, fullkorn och fisk i mellanmålen. Lär dig också om hur norrsken smakar samt vilka specifika nutritionsproblem som följer med åldrandet och om julbordets historia.
Halvdagskonferens och boklansering
Vid en halvdagskonferens vid Högskolan Kristianstad den 2 mars 2017 kommer Johanna Gerberich och Hanna Sepp att lansera sin bok om mellanmål. Frågeställningen på konferensen är detsamma som i boken: Hur får vi in mer frukt, grönt, fullkorn och fisk i mellanmålen? I konferenspriset ingår boken! Välkommen med din anmälan!
Smak av norrsken
Björn Ylipää, Universitetsadjunkt i mat- och måltidskunskap, ger den 12 december ut boken ”Smak av norrsken”. Läsaren tas med på en matresa med recept och konstnärliga matbilder som är knutna till berättelserna. Med Tornedalsk berättartradition besöker man de djupaste skogarna norr om polcirkeln till svenska Gastronomins högborg Måltidens hus i Grythyttan och ner i den röda myllans terroir på en vingård i Sydafrika. Läs mer om boken: http://www.smakavnorrsken.se/om-boken.html
Geriatrisk nutrition
Ju äldre man blir desto högre risk för sjukdom och sjukdomsrelaterad undernäring. Boken Geriatrisk nutrition är både en lärobok och uppslagsbok och beskriver hur det går att motverka mat- och näringsproblem bland äldre människor.
En av författarna till boken är Elisabet Rothenberg, Biträdande professor i näringslära vid Högskolan Kristianstad.
Nyfiken på Elisabet Rothenberg
Elisabet började sin tjänst på Högskolan Kristianstad i mars 2014 och är biträdande professor i näringslära. Läs intervju med Elisabet
Elisabet Rothenberg vid Högskolan Kristianstad
VFU-projekt om äldres matvanor
Elisabet Rothenberg är också delvis initiativtagare till en ny studie om äldres matvanor som Högskolan Kristianstad ska genomföra i samarbete med Findus. Detta är ett VFU-projekt tillsammans med våra studenter på Gastronomiprogrammet. Har du något VFU-projekt? Välkommen att kontakta Bitte Müller-Hansen.
Julbordets historia
Johanna Gerberich blev för lite sedan intervjuad av Kristianstadsbladet om historiken kring julbordet. Vilka hygienaspekter ska man tänka på? När kom julborden till krogen?