Nyhetsbrev Mat och måltid oktober 2016
Vildvinet som klättrar uppför byggnaderna på Högskolan Kristianstad lyser höst och vi är mitt inne i ansökningsperioden inför vårterminen 2017. Nya Magisterprogrammet i mat och måltidskunskap startar och vi ser fram emot många sökanden.
Ansök senast 17 oktober
Den 17 oktober ska ansökningarna vara inne till vårt nya Magisterprogram i mat- och måltidskunskap samt alla våra fristående kurser som ges under våren 2017.
Food, Overconsumption and Consumer Critique
En av kurserna som ingår i Magisterprogrammet i mat- och måltidskunskap behandlar just ämnet mat, överkonsumtion och konsumtionskritik och hålls på engelska. Detta är en omarbetad version av grundkursen som tidigare gått på svenska.
Innehåll
Tanken med kursen är att tala om kontroversiella ämnen. Mycket anses vara fel i konsumtionsvärlden. Politiska organisationer såväl som miljöorganisationer menar att något måste göras. Kursen reder ut begreppen ur ett vetenskapligt perspektiv. Vad är hållbar konsumtion? Vad är fel och rätt med konsumtion? Kursen tar upp olika perspektiv och argument. Exempelvis, varför är det fel att inte äta ekologisk eller närodlad mat? Bör det vara förbjudet att sälja chokladcigaretter?
Uppdragsutbildning
Vi vill gärna slå ett slag för kursen Mat, måltider och näring för god vård och omsorg. Kursen vänder sig till vård- och omsorgspersonal, enhetschefer, kostchefer och måltids- och servicevärdar samt chefer och processansvariga inom kommuner och regioner.
Kursen gavs våren 2016 och fick en väldigt positiv utvärdering!
Mer information och anmälan till kursen
Med specialkost som hjärtefråga
Louise Roth har alltid varit intresserad av mat. Men hjärtefrågan är specialkost, något som Louise själv kallar ett riktigt nördigt intresse. Det är dock ett intresse hon idag arbetar med. Louise Roth är tidigare student vid gastronomiprogrammet och arbetar idag som kostassistent. Läs hela artikeln "Med specialkost som hjärtefråga".
Louise Roth planerar matsedlar utifrån säsongens råvaror.
Majonnäs ska testas med ny sensorisk panel
I syfte att kunna smaktesta mat som ingår i forskning har ämnesföreträdare inom Mat och måltider vid Högskolan Kristianstad nu tränat en sensorisk panel på 12 personer. Dessa kommer bland annat att få testa hur olika processbetingelser påverkar textur och smak på majonnäs. Projektet är högskolefinansierat med så kallat aktivitetsstöd.
Vår nya sensorikpanel (två deltagare saknas på bilden).
Majonnästest
Något projekt?
I februari 2017 har studenterna som läser Gastronomiprogrammet i årskurs 2 sin VFU (Verksamhetsförlagd utbildning). Bitte, programansvarig, tar gärna emot tips eller förslag på tänkbara VFU-projekt för våra duktiga studenter.
Gastronomistudent i koreansk TV med 2 miljoner tittare
För att skildra den bostadsgaranti som Högskolan Kristianstad erbjuder flög ett filmteam hit från Korea. I Korea är bostadsmarknaden nästintill hopplös för studenter och man ville ta reda på hur vi får det att fungera så bra i Sverige. Dokumentärserien spelas in i tre delar och vi medverkar i andra avsnittet.
Eftersom matlagningsprogram är otroligt stort i Korea tyckte man att vårt Gastronomiprogram var extra spännande och följde vår student Emelie Gustavsson!
Läs mer om dagen med koreanskt TV-team
Det koreanska TV-teamet och Emelie Gustavsson, student på Gastronomiprogrammet vid Högskolan Kristianstad.