Ordlista för högskolestudier
Vad är egentligen ett seminarium? Vad gör en professor? Och vad betyder examinator? Här hittar du förklaringar till olika begrepp och titlar som du kommer stöta på under din tid vid Högskolan Kristianstad.
A
Adjunkt: se Universitetsadjunkt.
Akademi: Ett begrepp som på olika sätt syftar på högre utbildning.
Akademiskt skrivande: Det mesta skrivandet som sker på högskolan. Det kännetecknas av att det är formellt, opersonligt, koncentrerat och precist. För att lära dig mer om akademiskt skrivande, besök Skrivguiden.
Alumn: Blir du när du har studerat vid en högskola eller ett universitet.
Analysera: Undersöka något genom att bryta ned det i mindre beståndsdelar. Varje del tolkas utförligt, samt struktureras i mönster och kategorier för att kunna förklaras och förstås i relation till helheten.
Argumentera: Ange skäl som talar för och emot ett visst påstående eller uppfattning.
Avancerad nivå: För att få börja läsa ett program på avancerad nivå måste du ha en examen om minst tre år på grundnivå eller motsvarande utländsk examen eller motsvarande kvalifikationer. För att läsa fristående kurser på avancerad nivå krävs att du har läst utbildning på grundnivå.
Avdelning: Högskolan Kristianstad är organiserad i sektioner, avdelningar och programområden. Inom en avdelning samlas exempelvis program och fristående kurser, forskning, utvecklingsarbete och samverkan med det omgivande samhället inom ett specifikt ämnesområde.
Avgränsa: Tydliggöra var gränserna går för ett visst ämne, det vill säga vad som beskrivs och vad som inte beskrivs, exempelvis inom en uppsats.
Avhandling: I en avhandling presenteras, i skriftlig form, de resultat som en forskarstuderande har tagit fram under sin forskarutbildning.
B
Bedömande lärare: Den eller de lärare som bedömer kursens delprov. Här kan du läsa mer om bedömning: Tentamen och examination.
Behörighet: För att garantera att alla som söker till en utbildning har de förkunskaper som krävs för att påbörja utbildningen anges vid antagningen genom behörighetskrav vilken tidigare utbildningserfarenhet studenterna behöver ha. Utbildningarna kan ange såväl grundläggande som särskild behörighet.
Belysa: Poängtera och förtydliga något, gärna genom exempel.
Beskriva: Redogöra för det du undersöker på ett utförligt och precist sätt. Lyft fram de viktigaste aspekterna.
Betyg: Den vanligaste betygsskalan på högskolan är underkänd (U), godkänd (G) och väl godkänd (VG).
C
C-uppsats: Se Examensarbete.
Canvas: Se Lärplattform.
Campus: Ett annat ord för det område där universitets- eller högskoleverksamhet bedrivs.
Case-studie: Se Fallstudie.
Citera: Återge exakt vad någon annat skrivit eller sagt.
CSN: Förkortning för Centrala studiestödsnämnden. Från CSN kan du ansöka om studiemedel för tiden som du studerar.
D
Definiera: Formulera en exakt beskrivning av något (till exempek ett begrepp) som är viktigt för att förklara eller förstå det du undersöker.
Dekan: Chef för en fakultet vid högskolan.
Delprov: Ett prov eller en inlämningsuppgift där du examineras på delar av kursens moment. Ofta består en kurs av flera delprov. När du klarat samtliga delprov har du klarat kursen.
Deltidsstudier: Vanligt är att deltidsstudier är på 25 eller 50 % av heltid. Det motsvarar att studierna förväntas ta 10 eller 20 timmar per vecka. Se även Heltidsstudier.
Demonstrera: Tydligt beskriva hur något är.
Disciplinnämnden: Undersöker studenter som misstänks ha fuskat vid en examination eller plagierat annans text. Nämnden kan besluta om en varning eller avstängning från studierna. Här kan du läsa mer om plagiat och fusk: Fusk och disciplinärenden.
Diskutera: Föra ett resonemang ur olika perspektiv och aspekter kring det du undersökt. Vänd och vrid på ämnet. Väg olika synpunkter mot varandra och ge skäl för vad som talar emot det ena och för det andra.
Distansutbildning: Utbildning som bedrivs helt eller delvis på distans, det vill säga med få eller inga fysiska träffar. Se även Nätbaserad utbildning och Högskoleförlagd utbildning.
Docent: En akademisk titel som tilldelas en lärare som visat prov på både vetenskaplig och pedagogisk skicklighet.
Doktor: En akademisk titel som tilldelas den som avlagt en doktorsexamen.
Doktorsavhandling: Se Avhandling.
Doktorsexamen: Får den som avslutat en fyraårig forskarutbildning.
Doktorand: Student som läser en forskarutbildning.
Dugga: En enklare och mindre omfattande typ av skriftligt prov.
E
Essä: En friare form av skriftlig uppgift.
Examination: Genom en examination bevisar du för läraren att du kan innehållet på kursen. För att bli godkänd på en kurs behöver du klara samtliga examinationer. Vanliga examinationer är salstentamen, hemtentamen och inlämningsuppgifter.
Examinator: Den eller de personer som fattar beslut om vilket betyg du får på ett delprov och på en hel kurs. Här kan du läsa mer om examination: Tentamen och examination.
Examensarbete: Examensarbetet är en vetenskaplig text där du ensam eller tillsammans med någon annan gör en skriftlig utredning. Examensarbetet motsvarar 15-30 högskolepoäng och skrivs vanligen under sista terminen om du läser på ett program. Examensarbeten kan skrivas på kandidat-, magister-, och mastersnivå.
Examensbevis: Dokument som visar att man tagit en examen inom ett specifikt ämnesområde.
Examensmål: Beskriver vad du förväntas lära dig på programmet. Examensmålen hittar du i utbildningsplanen.
Exemplifiera: Förtydliga eller visa på något sammanhang genom att ge exempel.
F
Fakultet: En organisatorisk indelning av högskolans utbildningar och forskning. Högskolan Kristianstad har fyra olika fakulteter.
Fallstudie: En undersökning där man detaljerat undersöker ett specifikt fall.
Forskare: En anställd på högskolan som i huvudsak ägnar sig åt forskning.
Forskarassistent: Personal anställd vid högskolan för att bedriva forskning.
Forskarutbildning: En utbildning för att bli doktor inom ett specifikt ämnesområde. För att bli antagen till en forskarutbildning behöver man ha läst minst en magisterutbildning.
Föreläsning: En vanlig undervisningsform där en eller flera lärare presenterar information om ett visst ämne.
Förhållningssätt: Ett samlingsbegrepp för en uppsättning idéer om hur någon och något förhåller sig till omvärlden. Det kan t.ex. syfta på en individ, en yrkesroll eller en organisation.
Förklara: Ge en utförlig beskrivning kring varför något är på ett visst sätt. Ge exempel, peka på orsaker och lyft fram resultatet.
Förkunskapskrav: Se Behörighet.
G
Generalisera: Dra slutsatser och för samman olika typer av kunskap. Visa på att något har betydelse ur ett större perspektiv.
Genomföra: Utföra något från början till slut.
Granska: Undersök något noggrant. Gå på djupet och diskutera det ur olika perspektiv.
Grundnivå: Kurser som ges på grundnivå kräver högst tre års tidigare högskolestudier. Se även Avancerad nivå.
Grupparbete: En arbetsuppgift som löses tillsammans i grupp.
H
Handledare: Till vissa examinationer får du en handledare. Med handledaren har du möjligt att diskutera din uppgift innan den ska examineras.
Handledning: Under handledningen kan du diskutera den uppgift du ska lösa. Handledningen kan ske både enskilt och i grupp.
Heltidsstudier: Utgångspunkter för heltidsstudier är att studierna förväntas ta 40 timmar per vecka. Se även deltidsstudier.
Hemtenta (hemtentamen): En form av examination där du under en begränsad tid, utan att behöva befinna dig på högskolan, svarar på ett antal frågor. Vid en hemtenta får du använda dig av såväl kurslitteratur som annan information för att svara på frågorna. Hemtentor handlar mer om att föra en diskussion än att svara på frågor om fakta.
Högskola: En samlad institution där det bedrivs forskning och utbildning. Se även Universitet.
Högskoleförlagd utbildning: Utbildningar där det mesta av undervisningen och de flesta examinationer är schemalagda och sker i lokaler som disponeras av högskolan. Se även Distansutbildning och Nätbaserad utbildning.
Högskolepoäng (HP): Tilldelas du när du klarat av en kurs eller ett delprov. En termins heltidsstudier motsvarar 30 HP.
I
Identifiera: Hitta och beskriv något som efterfrågats inom ett ämne.
Illustrera: Förklara eller klargör något genom att använda dig av exempel, bilder, diagram eller statistik.
Inlämningsuppgift: En typ av examination som efter att den slutförts lämnas in till läraren, ofta via lärplattformen.
Inspark: Varje terminsstart arrangerar studentkåren en inspark för nya studenter. Insparken pågår på eftermiddagar och kvällar under ett par veckor och låter dig lära känna högskolan och Kristianstad samtidigt som du skaffar nya vänner. Insparken består bland annat av lekar, rundvandringar, tävlingar, och skattjakter.
J
Jämföra: Ställa flera ting emot varandra och beskriva deras likheter och olikheter.
K
Kandidatprogram: Ett program på grundnivå, vanligen motsvarande 180 högskolepoäng eller tre års heltidsstudier.
Kandidatuppsats: Se Examensarbete.
Karakterisera: Ge exempel på något specifikt för just det du undersöker.
Kartlägga: Göra en systematisk undersökning av något.
Klargöra: Förtydliga och reda ut något.
Klassificera: Dela in det du undersökt i logiska avdelningar. Hitta mönster och sammanhang.
Kommentera: Förklara och tydliggör din egen åsikt om något.
Konstatera: Fastslå något.
Kontrastera: Beskriv skillnaderna mellan två eller flera ting.
Kritisera: Göra en särskilt uppmärksam undersökning av något. Kommentera denna genom att lyfta fram förtjänster och svagheter. Motivera alltid din ståndpunkt.
KronoX: Högskolans webbtjänst för schema. Via http://schema.hkr.se kan du söka på din kurskod för att hitta schemat för hela kursen.
Kurs: Utbildning på högskolan ges i form av kurser. Inom en kurs undervisas du i och examineras du på ett avgränsat ämnesområde. En samling kurser som leder till en examen kallas för ett program.
Kurskod: För att inte förväxlas med varandra har varje kurs en unik kurskod. Koden hittar du på kursplanen.
Kursplan: Ett dokument som innehåller viktig information om din kurs, som kursens syfte, innehåll, lärandemål, examinationsformer och kurslitteratur.
L
Laboration: En undervisningssituation där du utför ett praktiskt experiment.
Laborationsrapport (Labbrapport): En skriven redogörelse för hur en laboration gått till. I rapporten ska du förklara laborationen så pass ingående att någon annan kan utföra den på exakt samma sätt som du gjort.
Ladok: En webbtjänst där dina studieresultat registreras. För att se om du klarat dina kurser eller skriva ut ett studieintyg, besök högskolans högskolans studentportal.
Lektor: se Universitetslektor.
Licentiatexamen: Får den som avslutar en tvåårig forskarutbildning.
Lärandemål: Beskriver vad du förväntas lära dig under en specifik kurs. Lärandemålen hittar du i kursplanen.
Lärplattform: En webbtjänst där du får tillgång till dina kurser, där du kan kontakta lärare och medstudenter och där delar eller hela dina undervisning sker. Mer om högskolans lärplattform.
M
Magisterutbildning (magisterprogram): Kan du läsa efter avslutad kandidatutbildning. Motsvarar ett års heltidsstudier.
Magisteruppsats: Se Examensarbete.
Masterutbildning (masterprogram): Kan du läsa efter avslutad kandidatutbildning. Motsvarar två års heltidsstudier.
Masteruppsats: Se Examensarbete.
Motivera: Ge goda exempel för de åsikter och slutsatser som du för fram.
N
Nätbaserad utbildning (nätutbildning): All undervisning och examination genomförs via internet, utan några obligatoriska träffar.
O
Observera: Iaktta och studera något noggrant.
Omregistrering: Om du behöver läsa om vissa moment för att bli godkänd på en kurs kontaktar du studieadministrationen, student@hkr.se.
Omtenta (omtentamen): Ett nytt examinationstillfälle som erbjuds de studenter som fått underkänt på en tidigare examination.
Opposition (opponering): Ett tillfälle, oftast i samband med examensarbetet, då studenter presenterar och ger respons på varandras uppsatser.
Opponent: Den person som ger respons vid en opposition.
P
Plagiering: Att kopiera hela eller delar av någon annans verk utan att tydligt ange källan.
PM: En kortfattad skriftlig redogörelse för ett avgränsat ämne. Mindre omfattande än en uppsats.
Poäng: Se Högskolepoäng.
Precisera: Beskriv något på ett så exakt sätt som möjligt.
Presentera: Beskriv något på ett tydligt och lättförståeligt sätt.
Problematisera: Belys något ur olika perspektiv. Visa vad som talar för och emot en tolkning. Lyft fram olika synsätt.
Professor: Det högst meriterade lärartjänsten vid högskolan. En professor arbetar med utbildning, forskning och handledning.
Praktik: Se Verksamhetsförlagd utbildning.
Program: En samling kurser som leder fram till en examen.
Programområde: Högskolan Kristianstad är organiserad i sektioner, avdelningar och programområden. Program vars kurser och ämnesområden angränsar till varandra samlas i ett programområde. För varje programområde finns en programområdesansvarig.
Programområdesansvarig (POA): En lärare som har särskilt ansvar för att samordna och utveckla ett eller flera program.
Prorektor: Ställföreträdare för rektor.
Påvisa: Lägga fram bevis för något.
R
Rapport: En skriftlig redogörelse. Ofta synonymt med uppsats och examensarbete. En rapport är en vetenskaplig text.
Redogöra: Beskriva och förklara något utförligt.
Referera: Hänvisa till något som sagts eller skrivits.
Reflektera: Noga tänka igenom något utifrån olika synsätt och aspekter, med distans till sina egna åsikter och värderingar.
Registrering: Du måste registrera dig på din utbildning senast ett visst datum, annars förlorar du din plats. När du har registrerat dig går uppgifterna vidare till CSN för hantering av studiemedel.
Rektor: Högskolans högsta chef.
Relatera: Visa hur olika ting hör ihop eller liknar varandra.
Resonera: Utveckla tankegångar och dra slutsatser utifrån givna fakta.
S
Salstenta (Salstentamen): En examination som sker på plats i högskolans lokaler under en begränsad och förutbestämd tid (oftast under 3-6 timmar).
Sammanfatta: Göra en kortfattad och koncentrerad redovisning av något. Beskriv det centrala och slutsatser, men undvik detaljer.
Sammanställa: Sätta ihop resultatet, din analys, din diskussion och dina slutsatser till ett sammanhängande dokument.
Seminarium: En undervisningsform där undervisningen sker genom diskussion i mindre grupper. Seminarier kan vara examinerande.
Självstudier: Det arbete du gör vid sidan om undervisningen, som förberedelse inför föreläsningar, seminarier och examinationer.
Slutsats: Vad du kommit fram till genom din undersökning.
Systematisera: Se Klassificera.
Särskilt pedagogiskt stöd: Om du har en varaktig funktionsnedsättning (exempelvis dyslexi, ADHD, cerebral pares, reumatism, stamning, depression eller hörselnedsättning) kan du ansöka om särskilt pedagogiskt stöd under din studietid. Här kan du läsa mer om hur du går tillväga: www.hkr.se/funktionsnedsattning
Studentkåren: Ser till att studenternas rättigheter tillvaratas och erbjuder sociala aktiviteter för studenter. Studentkåren arrangerar varje termin en inspark för nya studenter. Studentkåren kan sägas motsvara fackföreningen i arbetslivet. För att läsa mer om, eller bli medlem i, studentkåren, besök Kristianstad studentkår.
Studentportalen: Är en webbtjänst där du bland annat enkelt får tillgång din studentmail, individuellt anpassat schema och aktuella nyheter från högskolan. Till Studentportalen.
Studieintyg: Ett samlat intyg över dina betyg och de kurser du läst. Via Studentportalen kan du skriva ut ett sådant.
Studiemedel: Som student kan du ansöka om studiemedel för att finansiera dina studier. På http://www.csn.se kan du läsa mer om hur du går tillväga.
T
Tenta (Tentamen): Ett större skriftligt prov som används för att examinera hela eller delar av en kurs.
Termin: Ett läsår delas upp i en höst- och en vårtermin. Höstterminen börjar normalt den måndag som infaller mellan 28 augusti och 3 september och pågår i 20 veckor. Vårterminen påbörjas normalt den måndag som infaller 20 veckor efter höstterminens början och pågår i 20 veckor. Observera att vissa utbildningar kan ha avvikande start- eller slutdatum, så kontrollera alltid när just din utbildning startar. Generella terminstider.
Tillämpa: Använda specifika begrepp eller teorier inom det område du undersöker.
Tolka: Uttrycka något med egna ord, så att det enklare går att förstå i det sammanhang du undersöker. Använd gärna exempel.
Treveckorskontroll: Tredje veckan på varje kurs genomförs en kontroll för att se vilka studenter som är aktiva. Det är viktigt att besvara denna kontroll för att inte strykas från utbildningen.
U
Undersöka: Studera något på ett noggrant sätt.
Universitet: En samlad institution där det bedrivs forskning och utbildning. Regeringen beslutar om högskolor ska få kalla sig universitet. Se även högskola.
Universitetsadjunkt: En lärartjänst på högskolan. En adjunkt har vanligtvis en magister– eller masterexamen inom det ämne hen undervisar.
Universitetslektor: En lärartjänst som kräver att den anställda har en doktorsexamen.
Uppsats: Se Examensarbete.
Utbildningsplan: Ett dokument för dig som läser på ett program. Utbildningsplanen innehåller viktig information om din utbildning, som förkunskaps- och behörighetskrav, innehåll och examensmål.
Utforma: Göra en genomtänkt design för något.
Utlandsstudier: När du läser delar av din utbildning utomlands. På sidan Studera Utomlands kan du läsa mer om vad det innebär att studera utomlands.
Utveckla: Förklara något på ett tydligare eller mer ingående sätt.
Utvärdera: Presentera dina åsikter om något. Notera för- och nackdelar.
V
Verksamhetsförlagd utbildning (VFU): En undervisningsform där delar av din undervisning sker i anslutning till en arbetsplats. Här kan du läsa mer om VFU: Verksamhetsförlagd utbildning.
Vetenskaplig text: En vetenskaplig text är en text som uppfyller kraven för akademiskt skrivande. Vanliga kännetecken för vetenskapliga texter är att de innehåller referenser, följer en tydlig struktur och är formellt, opersonligt, koncentrerat och precist skrivna.
Vetenskapligt skrivande: Se Akademiskt skrivande.
Värdera: Se Utvärdera.
W
Workshop: En undervisningsform där du som student förväntas vara aktivt deltagande i undervisningen.