Bondkakor med syrsamjöl och mjölmask - recept
Insekter i recept ger nyttigare och hållbarare mat. Här är recept på bondkakor med syrsamjöl och mjölmask, som ger mer protein till bakverket och värnar om miljön.
Ingredienser
½ dl sötmandel
2 msk hel kokt mjölmask
2 dl vetemjöl
½ dl syrsamjöl
½ tsk bikarbonat
1 dl rårörsocker
½ msk ljus sirap
100 g smör
Hacka mandeln och masken. Lägg mjölet i en bunke och blanda det med bikarbonat. Tillsätt socker, sirap, mandel, mask och smöret tärnat i små tärningar. Nyp ihop och arbeta ihop allt till en deg. Dela degen i två lika delar. Forma till rullar ca 3 cm i diameter. Rulla in dem i plastfolie och låt dem bli kalla i kylen. Det är mycket lättare att skiva dem sedan. Sätt ugnen på 175ºC. Skär rullarna i ½ cm tjocka skivor, lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 7 minuter. Se film när Johanna bakar dessa bondkakor.