Gå direkt till innehåll.
Logotyp HKR
  • Trygghet och säkerhet
  • Bibliotek
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare, Greenroom
In English
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan
  • Om oss
  • Logga in
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare, Greenroom
{{ prevNode.name }}
{{ node.name }}
  • Trygghet och säkerhet
  • Bibliotek
In English
Logotyp HKR
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan
  • Om oss
Mer innehåll
{{ node.name }} {{ node.name }}
  1. HKR
  2. Gastronomiprogrammet
  3. Recept
  4. Insekter - recept
  5. Maskchips - recept
  1. HKR
  2. Gastronomiprogrammet
  3. Recept
  4. Insekter - recept
  5. Maskchips - recept

Maskchips - recept

Insekter till festen! Här är recept på chips med mjölmask i. Festligt, gott och nyttigt tilltugg att förgylla festen med.

Chips med mjölmask.

Ingredienser
20 g torkat maskmjöl
60 g kokt mixad mjölmask
48 g potatisflingor
6 g potatisstärkelse
1 g salt
35 g vatten

Koka fryst mask i 5 minuter för att sedan mixa till puré. Låt purén svalna i kyl eller frys för att sedan mixa purén med potatisflingorna. När konsistensen liknar grovt mjöl ska maskmjöl, stärkelse och salt tillsättas. Mixa för att fördela ingredienserna jämnt, tillsätt sedan vattnet och kör tills degen börjar binda. Arbeta degen till en bit och låt stärkelsen svälla i 2 minuter.

Kavla ut degen en pastamaskin till inställning 9 (ca 0,8 mm) och chips stansas ut (5 cm diameter). Fritera degskivorna i 185ºC i 18–25 sekunder med galler ovan så att hela chipset sänks ner i oljan. Chipset ska svalna på galler eller hushållspapper tills helt kallt och krispigt.

Gastronomistudenten Sebastian Andersson har varit med att utveckla detta recept på maskchips.

Insektsrecept broschyr.

Insekter som en kulinarisk delikatess

Enkla recept för frukost, fika och fest – för dig som vågar prova på mat
med insekter. Här kan du ladda ner vår lilla kokbok.

, 490 kB
Mat med insekter i.

Forskning om insekter i mat

På Högskolan Kristianstad forskar vi om insekter i mat. Här kan du läsa mer om forskningen bakom recepten med insekter i.

Uppdaterad: 2021-12-27 av rimfab

Sidansvarig: Karin Wendin

Dela

  • Länk, dela på e-post (öppnas i mail-program)
  • Länk, dela på LinkedIn (öppnas i nytt fönster)
  • Länk, dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)
Dela

Högskolan Kristianstad är en del av COLOURS European University Alliance, ett samarbete med åtta andra europeiska universitet.

Colours logotyp.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Hitta hit

Trygghet och säkerhet​​​​​​​​​​​
Vid nödsituation, ring 112
Högskolans väktare nås på 044-2503650

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Visselblåsning
 
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
© Högskolan Kristianstad 2025
  • LinkedIn (öppnas i nytt fönster)
  • Youtube (öppnas i nytt fönster)
  • Instagram (öppnas i nytt fönster)
  • Facebook (öppnas i nytt fönster)
Följ oss

Högskolan Kristianstad är en del av COLOURS European University Alliance, ett samarbete med åtta andra europeiska universitet.

Colours logotyp.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Hitta hit

Trygghet och säkerhet​​​​​​​​​​​
Vid nödsituation, ring 112
Högskolans väktare nås på 044-2503650

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Visselblåsning
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
© Högskolan Kristianstad 2025