Maskchips - recept
Insekter till festen! Här är recept på chips med mjölmask i. Festligt, gott och nyttigt tilltugg att förgylla festen med.
Ingredienser
20 g torkat maskmjöl
60 g kokt mixad mjölmask
48 g potatisflingor
6 g potatisstärkelse
1 g salt
35 g vatten
Koka fryst mask i 5 minuter för att sedan mixa till puré. Låt purén svalna i kyl eller frys för att sedan mixa purén med potatisflingorna. När konsistensen liknar grovt mjöl ska maskmjöl, stärkelse och salt tillsättas. Mixa för att fördela ingredienserna jämnt, tillsätt sedan vattnet och kör tills degen börjar binda. Arbeta degen till en bit och låt stärkelsen svälla i 2 minuter.
Kavla ut degen en pastamaskin till inställning 9 (ca 0,8 mm) och chips stansas ut (5 cm diameter). Fritera degskivorna i 185ºC i 18–25 sekunder med galler ovan så att hela chipset sänks ner i oljan. Chipset ska svalna på galler eller hushållspapper tills helt kallt och krispigt.
Gastronomistudenten Sebastian Andersson har varit med att utveckla detta recept på maskchips.