Gastronomiska priser för nyttiga måltidslösningar
Viktoria Olsson från Högskolan Kristianstad har blivit tilldelad Skåneländska Gastronomiska Akademiens diplom för "Årets forsknings-/innovationsinsats inom gastronomin". Samtidigt prisas Gastronomiprogrammet.
På fredag har Skåneländska Gastronomiska Akademien årsfest på Grand Hotel i Lund. Då kommer Viktoria Olsson, lektor i mat- och måltidskunskap vid Högskolan Kristianstad, att belönas med akademiens diplom för "Årets forsknings-/innovationsinsats inom gastronomin" med motiveringen:
Viktoria Olsson har på ett förtjänstfullt sätt och som post doc inom forskningsprojektet "Mat- och måltidsteknik för ett hälsosamt och oberoende åldrande" arbetat med att utifrån befintliga och lättillgängliga livsmedel skapa recept och måltider som anpassats närings-, smak- och konsistensmässigt till äldres behov och önskemål.
Med diplomet följer 10 000 kr från Sparbanksstiftelsen Färs och Frosta.
I två olika projekt har Viktoria och hennes kollegor, i samverkan med flera andra aktörer, arbetat fram nya måltidslösningar för både skolbarn och äldre. Det har handlat om allt ifrån vitaminrika mellanmålssmoothies med på enbart skånska råvaror till proteinrika kvällsmåltider för äldre.
– Det har varit enormt roligt att arbeta med detta. Utmärkelsen var en mycket glad och sporrande överraskning. Jag hoppas att arbetet i forskningsmiljön MEAL* får ytterligare positiv uppmärksamhet genom detta, säger Viktoria.
Dubbla diplom
Högskolan Kristianstad prisas dubbelt på fredag. Utöver diplomet till Viktoria Olsson kommer även Gastronomiprogrammet som fyllde tio år i höstas att belönas. I detta fall med ett hedersdiplom för utbildningens "förtjänstfulla insatser inom Skåneländsk Gastronomi", som mottages av Bitte Müller-Hansen, programområdesansvarige för Gastronomiprogrammet och universitetsadjunkt i arbetsvetenskap vid Högskolan Kristianstad.
* MEAL är forskningsmiljön Food and Meals in Everyday Life.
RECEPT: Skolskjutsen - en skånsk smart smoothie för skolbarn
Denna smoothie med bara skånska råvaror är framtagen för att fungera som ett näringstätt mellanmål för skolbarn. Låt inspireras och testa gärna dina egna kombinationer!
2 dl äppelmust
1 dl päronjuice
¼ dl fläderbärsjuice
2 msk morotspuré
4 msk äppelpure (osötat mos)
3 msk päronpure (osötat mos)
1 msk hackad spenat
2 msk svarta vinbärspuré
3–4 jordgubbar
1 tsk havreolja
Blanda alltsammans i mixern (se video). Njut!
Projektet "Skolskjutsen – Skånsk smart smoothie för skolbarn" har finansierats av Länsstyrelsen i Skåne inom den Skånska Dryckesstrategin 2013–2020 via Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.