Marias Marie Curie ska bygga måltidsbroar över sundet
Forskaren Maria Nyberg från ämnesgruppen Mat och måltid på Högskolan Kristianstad får närmare 1,7 miljoner kronor i Marie Curie-anslag från Vinnova för att bygga broar mellan Sverige och Danmark. Under 2,5 år ska strategier och modeller forskas fram för att förbättra den offentliga måltiden.
Marie Curie Academy Outgoing är ett kompetensutvecklingsprogram inom EU för att ge ökad internationell erfarenhet till enskilda forskare som kan bli framtidens ledare vid företag, forskningsinstitut och universitet. Maria Nyberg, sociolog och lektor i Mat-och måltidskunskap, är en av de Vinnova sätter sitt hopp till inom sitt program Mobility for Growth.
– Jag hade funderat över ett projektupplägg med utgångspunkt i den offentliga måltiden och tog kontakt med Köpenhamns Mathus kring möjligheten till samarbete och hur vi skulle kunna dra nytta av varandra. Både för mig personligen men även för Högskolan Kristianstad genom forskning och utbildning, berättar Maria. Responsen var positiv och vi pratade om projektets innehåll och utformning.
Köpenhamns Mathus, eller Københavns Madhus som projekt- och förändringshuset egentligen heter, är en stark aktör för att förbättra den offentliga måltiden. Där föds ambitiösa visioner för framtidens mat i ett nära samarbete med kök och beslutsfattare.
– De jobbar främst med den offentliga måltiden genom att driva projekt som inriktar sig på dem som lagar maten och som ansvarar för tillagningen, och det har de nått väldigt långt med, men de har inte riktigt fångat konsumenten, vilket ligger nära oss här på högskolan. Det är här som projektet kommer att ha sitt fokus, förklarar Maria.
Maria Nybergs projekt blir inget renodlat forskningsprojekt. Det kommer att drivas på heltid och kan fyllas med flera saker; som kurser och kursutveckling samt att skapa möjligheter för internationalisering för studenterna inom både VFU och examensarbete. Halva projekttiden kommer Maria att tillbringa på Köpenhamns Mathus.
– Den offentliga måltiden är ett angeläget område och det finns en stor innovationspotential i detta projekt. Vi hade ett uppstartsmöte förra vecka där vi satt upp riktlinjer för de kommande två och ett halvt åren. Det ska bli riktigt spännande, avslutar Maria Nyberg.
Text och foto: Fabian Rimfors