Matlagningsevent som VFU-projekt
Som gastronomistudent är möjligheterna stora. Studenten Dawid Alwan har precis avslutat sitt VFU-projekt, ett matlagningsevent han höll i och skapade recept för. Med råvaran i fokus och femton entusiastiska deltagare blev eventet lyckat.
Gastronomistudenten Dawid Alwan
Dawid Alwan är kocken som blev gastronomstudent. Efter många år i branschen tröttnade han på oregelbundna tider och valde därför att börja studera gastronomiprogrammet på Högskolan Kristianstad. Dawid har, utöver studierna, många bollar i luften. Han har precis avslutat sitt VFU-projekt hos Gårdsfisk. Dawids uppdrag under VFU-projektet var att skapa ett matlagningsevent för personer som jobbar i delikatessdiskar i mataffärer, med syfte att inspirera och sprida kunskap om fisken de ska sälja. Dawid tog fram fyra recept inför eventet, baserade på fisksorterna tilapia och rödstrimma som Gårdsfisk odlar. Dawid fördelade sin VFU mellan Gårdsfisk och campus. På Gårdsfisk fick han hjälpa till och lära sig om processen att odla fisk. På campus spenderade han tid i köket med att ta fram och provlaga recept.
Recepten baserades på tilapia och rödstrimma
Ta del av Dawids recept på rosmarininbakad rödstrimma med sandefjordsmör (pdf, 492 kB)
Eventet blev lyckat och Dawid är nöjd med sitt VFU-projekt. Att döma av resultatet av den enkät Dawid sammanställt efter eventet, är besökarna likaså. När Dawid lagar mat är det känslan för maten och råvarorna som är i fokus. Han har en bakgrund som kock, vilket han jobbat som i sju år innan han valde att studera på gastronomiprogrammet. Han inspireras på sina resor runt världen och utifrån intrycken och de nya smakerna prövar han sig fram i det egna köket. Matintresset väcktes som ung då han lärde sig laga mat genom att prova sig fram i köket, en metod han använder sig av än idag.
Nytt projekt på gång
Gastronomistudenten Dawid Alwan filear fisk på matlagningseventet, tillsammans med Mikael Olenmark från Gårdsfisk.
Utöver studierna har Dawid ett nytt projekt på gång tillsammans med Senior sport school. Samarbetet med Senior sport school var först ett grupparbete via skolan, som Dawid sedan själv tog vid. Samarbetet innebär att han håller i föreläsningar om näringslära men även håller i kökspass tillsammans med seniorerna.
–Det är roligt med det samarbete högskolan har med näringslivet. Under mina föreläsningar på Senior sport school har jag hållit i hela lektioner, vilket ju är en stor skillnad jämfört med att redovisa i skolan. Dessa projekt gör att man förstår hur mycket man redan har lärt sig under studierna på Gastronomiprogrammet.
Text: Lovisa Wallin
Bilder: Lovisa Wallin / Dawid Alwan / Erika Eldenhed Alwan