”En perfekt kombination av natur och kultur”
Ena dagen undersöker hon gravstenar på en kyrkogård. Nästa dag studerar hon en pilallé. Rebecca, som läst till landskapsvetare på Högskolan Kristianstad, trivs bra med att arbeta mitt i det skånska kulturlandskapet.
– Utbildningen är verkligen bred och ger en bra grund att stå på. Sedan får man nischa sig när man kommer ut på arbetsplatsen, säger Rebecca Olsson som arbetar på Regionmuseet.
– Alla landskap är intressanta på sitt sätt, men Skåne ligger ändå lite extra varmt om hjärtat, säger 25-åriga Rebecca Olsson.
Rötterna finns i Nosaby utanför Kristianstad, men intresset för kulturlandskapet väcktes på allvar under gymnasietiden. Som projektarbete i tredje ring gjorde hon en pedagogisk barnbok med titeln Otto och Majken i Vattenriket, och hade då täta kontakter med Naturum Vattenriket i Kristianstad.
– Det var där jag fick tipset om Landskapsvetarprogrammet. Jag hade stått i valet och kvalet mellan att läsa arkeologi eller biologi, och insåg att landskapsvetare var en perfekt kombination av kultur och natur.
Hon menar att utbildningen vid Högskolan Kristianstad rentav överträffade hennes förväntningar, med engagerade och stöttande lärare och intressanta gästföreläsare. Under de tre åren blev studenterna också ett väl sammansvetsat gäng - inte minst tack vare den traditionsenliga sverigeresan och andra exkursioner.
– Att åka ut och lösa uppgifter i fält bidrar verkligen till sammanhållningen på ett helt annat sätt än vanliga salsföreläsningar.
På hemmaplan uppskattade hon framför allt kurserna i GIS (Geografiskt informationssystem), som hon sedan kunde dra nytta av under sin verksamhetsförlagda utbildning på naturvårdsförvaltningen i Blekinge.
– Jag fick uppgiften att inventera ormgranar i ett naturreservat. Där såg jag tydligt hur jag kunde använda mig av kunskaperna jag fått under utbildningen.
Sista året blev hektiskt. Rebecca fick helg- och sommarjobb som naturvärd på Stenshuvud nationalpark, åkte på fältkurs i USA och skulle ro iland examensarbetet. Detta kom att handla om hur stigande havsnivåer skulle påverka havsstrandängarna längs Blekingekusten.
– Det kan vara bra att tänka på detta när man väljer examensarbete – att ta ett ämne som sedan kan vara attraktivt på arbetsmarknaden. Själv fick jag arbete tack vare detta! säger Rebecca Olsson.
En kortare projektanställning på Regionmuseet övergick i föräldraledighet med en del sidoarbete på Naturum Vattenriket Kristianstad. I höstas tillträdde hon tjänsten som antikvarie på Regionmuseet. Hennes främsta uppgift handlar om att försöka få människor att öppna ögonen för sin kulturmiljö.
Det kan handla om att träffa lantbrukare för rådgivning kring hur de ska ta hand om sina stengärden, eller om att möta representanter för en församling för att diskutera framtagandet av en vård- och underhållningsplan som lyfter fram kyrkogårdens olika värden.
– Kyrkogårdar är verkligen intressanta! Ju mer jag läser och tittar, desto mer ser jag detta bortglömda kulturarv.
Hon är den enda landskapsvetaren på Regionmuseet, men har stort utbyte av kollegorna som är biologer, pedagoger, arkeologer, byggnadsantikvarier... -Själv har jag ju precis startat min yrkesbana, men jag trivs väldigt bra här. Tjänster som denna växer inte heller på träd, så här kommer jag att stanna och utvecklas.
Text och foto: Kerstin Weman