Här kartlägger studenterna en fornhistorisk skattkammare
För ett otränat öga är en skog enbart en skog. Men för HKR:s landskapsvetarstudenter är skogen vid Linderödsåsen en outforskad skattkammare.
– Det är fantastiskt så mycket fornlämningar här finns, säger biologilektorn Joachim Regnéll.
När det var dags för HKR:s landskapsvetarstudenter att skriva B-uppsats hade de två val. Antingen kunde de hitta på ett ämne själva eller delta i geografen Pär Connelid, biologerna Urban Emanuelsson och Joachim Regnéll och historikern Sten Skansjös utforskning av Linderödsåsen.
Valet var lätt, eleverna bestämde sig för Linderödsåsen. Uppsatserna ska handla om hur markerna på Linderödsåsen har brukats. – De välbevarade lämningarna är av stort forskningsintresse ur både ett nationellt och ett internationellt perspektiv. Vi vet att områdena finns, men vi har liten kunskap om deras innehåll, säger Joachim Regnéll, som även är programansvarig för landskapsvetarprogrammet.
Nu har studenterna och forskarna varit på fältarbete i tre dagar. De har gjort en noggrann karta över ett fornlämningsområde vid Äsphult och tagit prover från torvmarker som ska pollenanalyseras för att klargöra skogens och odlingens historia i vad Joachim Regnell kallar ett landskapshistoriskt utemuseum.
Vad har ni hittat? – I fornlämningsområdena finns spår av äldre tiders markanvändning från bronsåldern till medeltiden, i form av bland annat odlingsrösen och åkerterasser, säger Joachim Regnéll.
Text: Johanna Petersson Bild: Landskapsvetarprogrammet