Gå direkt till innehåll.
Logotyp HKR
  • Trygghet och säkerhet
  • Bibliotek
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare, Greenroom
In English
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan
  • Om oss
  • Logga in
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare, Greenroom
{{ prevNode.name }}
{{ node.name }}
  • Trygghet och säkerhet
  • Bibliotek
In English
Logotyp HKR
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan
  • Om oss
Mer innehåll
{{ node.name }} {{ node.name }}
  1. HKR
  2. Gastronomiprogrammet
  1. HKR
  2. Gastronomiprogrammet
Det gick inte att fullfölja begäran.

{{ programmeInfo.namn }} - {{ programmeInfo.poang }}

Vill du vara med och påverka vad och hur vi äter och därigenom skapa positiva effekter för miljön, hälsan och samhället? Är du intresserad av en spännande karriär som produkt- eller måltidsutvecklare, i kvalitets- och utvecklingsfunktioner, som livsmedelsinspektör eller mat- och dryckeshantverkare? Då kan Gastronomiprogrammet passa dig! Hos oss blir kunskap och matglädje kraftfulla redskap att bygga en bättre värld. 

Vill du ladda externt innehåll från Youtube, Vimeo och HKRplay? Tryck ja och tillåt sedan cookies för marknadsföring. Ja

Se filmen med Ellinor Puerto som har läst Gastronomiprogrammet hos oss. Idag jobbar hon som chef för sortimentsutveckling EMV (egna märkesvaror) på Dagab i Stockholm.

Om Gastronomiprogrammet: Produkt- och måltidsutveckling

Studierna bedrivs på heltid under 3 år och omfattar 180 högskolepoäng (hp). Utbildningen ges i form av föreläsningar, seminarier, praktisk träning i mathantverk och innovativ förmåga, självstudier och projektarbeten, samt studiebesök och gästföreläsningar. Studierna kombinerar teori med praktisk tillämpning, skapande inslag och experimentella övningar under ledorden hantverk, vetenskaplighet, hållbarhet och kreativitet. Du gör ditt examensarbete om 15 hp inom programmets huvudområde mat- och måltidsvetenskap. Utbildningen leder till en kandidatexamen i mat- och måltidsvetenskap. Forskningsanknytning av utbildningen sker i tät samverkan med forskningsmiljön MEAL.

Du studerar bland annat:

  • nutrition och hälsa
  • livsmedelsvetenskap, inklusive sensorik, livsmedelskemi och livsmedelsmikrobiologi
  • matkultur och kommunikation
  • koncept- och produktutveckling
  • system för egenkontroll och tillämpning av HACCP
  • mat- och måltidsvetenskap med perspektiv: hantverk, vetenskaplighet, hållbarhet och kreativitet
  • mat- och måltidsvetenskap med perspektiv: gastronomi i vardagen.

Kontakter med arbetslivet

I utbildningen ingår verksamhetsförlagd utbildning (VFU) under minst fem veckor. Genom VFU får du prova på tänkbara framtida yrkesroller och du får möjligheten att knyta betydelsefulla kontakter med arbetslivet. Vi har även ett nära samarbete med näringslivet genom till exempel gästföreläsare från olika företag och studiebesök. Vi lägger stort fokus på att utveckla innovativa färdigheter genom att du deltar i innovationshöjande aktiviteter och event så som Imagine och genom vårt nära samarbete med Krinova Incubation & Science Park och Balsgård Foodtech. Dessutom anordnar programmet och gastronomistudenterna en årlig Nätverksdag i syfte att skapa kontaktytor mellan livsmedelssektorn och framtidens gastronomer. Allt detta gör att du har möjligheter att skapa kontakter med arbetslivet redan under studietiden och komma in i nätverk som du kan ha stor nytta av i framtiden.

Arbetsmarknaden för gastronomer

Gastronomiprogrammet är en tvärvetenskaplig utbildning med en allmänbildande helhetssyn på mat- och måltider som ger många möjligheter på arbetsmarknaden efter examen. Här är några exempel på yrken:

  • produkt- koncept- och receptutvecklare
  • måltidsutvecklare eller controller inom exempelvis kommuner och regioner
  • sensoriker
  • kvalitetskoordinator/chef
  • livsmedelsinspektör
  • sortimentsutvecklare inom dagligvaruhandeln
  • mat- och dryckeshantverkare
  • forskare inom mat- och måltidsvetenskap efter fortsatta studier på avancerad nivå (exempelvis magisterprogrammet i mat- och måltidsvetenskap).

Läs mer om arbetsmarknaden för gastronomer.

Se filmen med Maja som läser Gastronomiprogrammet. 

Vill du ladda externt innehåll från Youtube, Vimeo och HKRplay? Tryck ja och tillåt sedan cookies för marknadsföring. Ja
Adam Strömgren, student

Hallå där, Adam Strömgren!

Hur kan en dag på Gastronomiprogrammet se ut och vad är det bästa med utbildningen? Dessa frågor och mycket mer svarar Adam Strömgren på i denna intervju, som läser nästsista terminen. Adam berättar också om vad han vill göra efter examen och delar med sig av sina bästa studietips!
"Vi har en fantastisk gemenskap och har blivit som en liten matfamilj! Vi har dessutom duktiga lärare som verkligen bryr sig om oss."

Ellen har läst gastronomiprogrammet.

”Många äldre vet inte att de behöver äta annorlunda”

Som sjuksköterska lade Ellen Hugosson märke till måltidens inverkan på patientens hälsa. Efter att ha varit föräldraledig bestämde hon sig för att sadla om i karriären och ägna sig åt mat och måltider. Efter vidareutbildning på gastronomiprogrammet har hon arbetat som måltidsutvecklare i Kävlinge kommun, och ser till att de äldre medborgarna kan få äta både näringsrik och välsmakande mat.
– Det är viktigt att människor får i sig rätt medicin, brukar man säga. Men det är faktiskt lika viktigt att få i sig mat. Mat är medicin lika mycket som medicin, slår Ellen fast.

Nivå: {{ programmeInfo.niva }}
Programkod: {{ programmeInfo.programkod }}-{{ programmeInfo.inriktningskod }} {{ programmeInfo.programkod }}
Examen: {{ examen }}
Behörighetskrav: {{ permission }}
  • Utbildningsplan
  • Kursplaner/kursperioder
  • Välkomstbrev
{{ inriktning.titel }}
Start: {{ programme.terminOchAr }}, vecka {{ programme.startvecka }}
Studietakt: {{ programme.ptillF.studietakt }}%
Studieform: {{ programme.studieForm }} , {{ programme.ptillF.oblig_sammankomster }} obligatorisk träff {{ programme.ptillF.oblig_sammankomster }} obligatoriska träffar + {{ programme.ptillF.oblig_ickeFysiska_sammankomster }} obligatorisk träff online {{ programme.ptillF.oblig_ickeFysiska_sammankomster }} obligatoriska träffar online {{ programme.ptillF.oblig_sammankomster }} obligatoriska träffar
Ort: {{ programme.ort }}
Språk: {{ programme.sprak }}
Urval: {{ programme.urval }}
Anmälningskod: {{ programme.anmalningsKod }}
Anmälan senast: {{ programme.anmDateWorkDay | date:'yyyy-MM-dd'}}
{{ programme.sokLankText }} Anmäl dig
Sen anmälan

{{programme.applicationStartText}}

Stängd för anmälan

OBS! Inställd
Gastronomistudenter.

Är du nyfiken på Gastronomiprogrammet? Välkommen att hälsa på oss!

Kom och titta på våra lokaler och se vårt fina campus! Eller varför inte vara med på en av våra föreläsningar? Kontakta sarah.forsberg@hkr.se, programansvarig, så skräddarsyr vi ett besök till dig! Varmt välkommen!

Extern
Gastronomiprogrammets studenter och lärare

Sveriges Radio har gästat Gastronomiprogrammet

Sveriges Radio P1 och Tomas Tengby gästade Gastronomiprogrammet under kursen Produktutveckling.
Lyssna på reportaget här!

Extern

Vad händer på Gastronomiprogrammet?

Följ med oss på Instagram 💚

hkrgastronomi
Extern
Avokadoglasspinnar med chokladsås

Arbetsmarknaden för gastronomer

Möjligheterna efter utbildningen är många. Våra tidigare studenter arbetar bland annat som mat- och måltidsspecialister inom olika verksamheter, livsmedelsproduktion och kvalitetsarbete. Läs mer om arbetsmarknaden och exempel på yrken och branscher.

  • Programstart 2007
  • Programstart 2008
  • Programstart 2009
  • Programstart 2010-2013
  • Programstart 2014-2020
Kontakt

Uppdaterad: 2025-03-17 av Lina Nilsson Ekedahl

Sidansvarig: Sarah Forsberg

Kortadress: www.hkr.se/gastronomi

Dela

  • Länk, dela på e-post (öppnas i mail-program)
  • Länk, dela på LinkedIn (öppnas i nytt fönster)
  • Länk, dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)
Dela
{{ programmeInfo.namn }} - {{ programmeInfo.poang }}
Anmäl dig
Stäng

Välj programtillfälle

  • {{ programme.terminOchAr }}{{ programme.uniqueProperty }}
    Studietakt: {{ programme.ptillF.studietakt }}%
    Studieform: {{ programme.studieForm }} , {{ programme.ptillF.oblig_sammankomster }} obligatorisk träff {{ programme.ptillF.oblig_sammankomster }} obligatoriska träffar + {{ programme.ptillF.oblig_ickeFysiska_sammankomster }} obligatorisk träff online {{ programme.ptillF.oblig_ickeFysiska_sammankomster }} obligatoriska träffar online {{ programme.ptillF.oblig_sammankomster }} obligatoriska träffar
    Ort: {{ programme.ort }}
    Språk: {{ programme.sprak }}
    Urval: {{ programme.urval }}
    Anmälningskod: {{ programme.anmalningsKod }}
    Anmälan senast: {{ programme.anmDateWorkDay | date:'yyyy-MM-dd'}}
    {{ programme.sokLankText }} Anmäl dig
    Sen anmälan
    {{programme.applicationStartText}}
    Stängd för anmälan
    OBS! Inställd

Högskolan Kristianstad är en del av COLOURS European University Alliance, ett samarbete med åtta andra europeiska universitet.

Colours logotyp.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Hitta hit

Trygghet och säkerhet​​​​​​​​​​​
Vid nödsituation, ring 112
Högskolans väktare nås på 044-2503650

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Visselblåsning
 
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
© Högskolan Kristianstad 2025
  • LinkedIn (öppnas i nytt fönster)
  • Youtube (öppnas i nytt fönster)
  • Instagram (öppnas i nytt fönster)
  • Facebook (öppnas i nytt fönster)
Följ oss

Högskolan Kristianstad är en del av COLOURS European University Alliance, ett samarbete med åtta andra europeiska universitet.

Colours logotyp.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Hitta hit

Trygghet och säkerhet​​​​​​​​​​​
Vid nödsituation, ring 112
Högskolans väktare nås på 044-2503650

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Visselblåsning
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
© Högskolan Kristianstad 2025