Tentamen och examination
Det finns olika sätt att examinera moment i en utbildning, det vill säga olika sätt att bedöma studenters prestationer på. Det kan till exempel vara salstentamen, nätbaserad tentamen, hemtentamen, inlämningsuppgift, muntlig redovisning, uppsats eller laboration. Hur examinationerna på din utbildning ser ut kan du läsa i de aktuella kursplanerna.
Salstentamen
För att se datum och tid för planerade tentamenstillfällen går du in på schemasökningen. Sök på antingen din aktuella kurskod eller välj avancerad sök, aktivitetstyp aktivitetstillfällen. Därefter väljer du knappen "Visa schema", så får du fram alla bokade tentamenstillfällen. Du kan välja att se schemat med ladokkoder eller med namn.
Sal för din tentamen och annan viktig information läggs in på kursschemat senast två dagar före tentamenstillfället. Dagens schema visas även på två skärmar i hus 7 på högskolans campus.
Anmälan till salstentamen
Anmälan till tentamen gör du antingen via Kronox app eller via webbtjänster i Studentportalen. Anmälan öppnar 50 dagar innan tentamen och stänger 14 dagar innan tentamensdagen.
Om du är beviljad pedagogiskt stöd väljer du vilka stöd du vill använda vid aktuellt tentamenstillfälle i samband med att du anmäler dig. Om du som har pedagogiskt stöd får förhinder ska du kontakta tentamenssamordningen på tentamen@hkr.se.
Vi tar inte emot några sena anmälningar. Det går däremot att skriva upp sig på kölista i salarna en stund innan tentamen startar. Den som är anmäld har rätt att komma 30 minuter sent så studenter på kölista måste vänta utanför salarna 30 minuter. Därefter tar vi in i tur och ordning enligt kölista i mån av plats och tentor. Om du anmält dig och inte avser att skriva går du in i Kronox och gör en avanmälan. Avanmälan stänger också 14 dagar innan tentamenstillfället.
Har du frågor angående din anmälan, kontakta studieadministrationen på student@hkr.se.
Inför salstentamen
Det är viktigt att du håller dig uppdaterad och tar del av våra regler och rutiner:
Manual - anmälan till tentamen(pdf, 536 kB)
Regler för kursansvar och examination(pdf, 235 kB)
Hur många gånger får jag göra omtentamen på min kurs?
Normalt finns ingen begränsning av omtentamenstillfällen så länge din kursplan är giltig. Om begränsning finns framgår detta i kursplanen.
När en examination kräver stora resurser kan det hända att antalet examinationstillfällen begränsas. Det gäller prov som innehåller praktiska moment, till exempel laborationer eller exkursioner. I sådana fall har du rätt till högst fem examinationstillfällen. När det gäller verksamhetsförlagd utbildning har högskolan rätt att begränsa antalet examinationstillfällen ytterligare. Eventuella begränsningar ska anges i kursplanen.
Om du inte har fått godkänt på ett prov efter två försök, har du rätt att begära byte av examinator eller bedömande/rättande lärare. Din begäran skickar du till student@hkr.se. Beslut fattas av dekanen på fakulteten. I mejlet ska du ange:
- Namn
- Personnummer
- Om din begäran avser byte av examinator eller bedömande/rättande lärare
- Kurskod på kursen i vilken du begär byte av examinator eller bedömande/rättande lärare
- Vilket delprov i kursen din begäran avser
- Namn på den lärare som bedömt/rättat kursens delprov
- Namn på examinator, det vill säga den person som fattat beslut om vilket betyg du fått
Läs mer om omtentamen i Regler för kursansvar och examination(pdf, 235 kB).
Tentamensresultat
Ditt tentamensresultat ser du på Studentportalen.
Du hämtar ut och kvitterar din rättade salstenta vid tentamensgenomgång eller i receptionen i hus 7.
Har du frågor?
Tentamenssamordnare Ulrika Linder 044-2503029 eller Maria Bergman 044-2503804, tentamen@hkr.se