Meritvärdering och urval
När antalet behöriga sökande till en utbildning är större än antalet tillgängliga platser måste ett urval göras bland de sökande.
Urvalet innebär att alla sökanden rangordnas och tilldelas en plats eller reservplats utifrån särskilda urvalsmodeller. Dessa kan vara betyg, högskoleprov eller akademiska meriter och inte sällan grundar sig urvalet på flera parallella urvalsgrupper. Vid i övrigt likvärdiga meriter inom en urvalsgrupp avgörs urvalet i första hand genom resultat på högskoleprovet, i andra hand sker lottning maskinellt i antagningssystemet. Vilken urvalsmodell som tillämpas kan skilja sig åt mellan våra utbildningar och anges alltid på respektive utbildnings presentationssida.
Du rangordnas inom urvalsgruppen
Det är din studiebakgrund som avgör i vilken urvalsgrupp du konkurrerar. Beroende på vilka meriter du har kan du delta i flera urvalsgrupper samtidigt.
Alla sökanden i en urvalsgrupp rangordnas och får ett meritvärde som är avgörande för sökandens placering i urvalet. Det är alltså med detta värde som du konkurrerar i urvalet om en plats på den utbildning som du har sökt. Genom att ha ett meritvärde i flera urvalsgrupper ökar chansen att bli antagen.
Vid meritberäkning på akademiska poäng räknas avklarade högskolepoäng per sista anmälningsdag.
Läs mer om platsfördelning och urval på antagning.se
De olika urvalsgrupperna
Nedan kan du se en förteckning över de vanligast förekommande urvalsgrupperna.
BI Här ingår du som söker på ditt betyg från gymnasiet eller gymnasial vuxenutbildning och som inte behövt läsa in någon kurs för att bli behörig. Du som har en utländsk gymnasieutbildning och har kompletterat för att bli grundläggande behörig ingår också i den här gruppen.
BII Här ingår du som har läst in enstaka eller flera kurser på Komvux efter utfärdat slut-/avgångsbetyg för att uppfylla behörighetskrav eller för att höja jämförelsetalet. Du som har gått ett basår eller läst på folkhögskola för att få särskild behörighet ingår också här.
BF Här ingår du som har folkhögskoleutbildning och som har fått ett intyg om grundläggande eller allmän behörighet där det också ingår ett studieomdöme.
HP Högskoleprov - ditt provresultat får vara max fem år gammalt och du måste ha fått lägst 0,1 poäng.
HPGR Högskolepoäng avklarade per sista anmälningsdag för utbildning på grundnivå 1-165 hp
HPAV Högskolepoäng avklarade per sista anmälningsdag för utbildning på avancerad nivå 30-285 hp
ÖS Övriga sökande - är du behörig men saknar betyg eller ett giltigt meritvärde kan du bara antas till en utbildning om det finns platser över när de sökande som har ett meritvärde fått sin plats.
DAU Direktantagning - du som till exempel har haft anstånd och är garanterad en plats till en viss termin.
PG Platsgaranti - på vissa utbildningar är man garanterad en plats om man ansöker i tid och är behörig till utbildningen.
SA Sen anmälan - anmälan som gjorts efter sista anmälningsdag. Du kan bara antas till en utbildning om det finns platser över när de sökande som har ett meritvärde samt övriga sökande fått sin plats.
Öka din chans med högskoleprovet!
Genom att göra högskoleprovet ökar du dina chanser att bli antagen eftersom 1/3 av utbildningsplatserna i regel tas från denna urvalsgrupp. För dig som inte har ett tillräckligt högt meritvärde baserat på ditt betyg kan högskoleprovet vara ytterligare en chans att komma in på den utbildning du sökt.
Högskoleprovet är ett allmänt prov som mäter kunskaper och färdigheter som är viktiga för att bedriva studier på högskolenivå. Provet anordnas en gång per termin vid landets universitet och högskolor.
Läs mer om högskoleprovet.