Tillgodoräknande
Har du redan läst kurser eller har färdigheter förvärvade från yrkesverksamhet som du anser motsvarar delar av den utbildning du studerar här vid Högskolan Kristianstad? Då kan du ansöka om att få din tidigare utbildning/yrkesverksamhet tillgodoräknad.
Högskolan tillgodoräknar dina tidigare studier under förutsättning att det inte finns stora skillnader mellan dessa och den utbildning som du vill få studierna prövade mot. Du kan också få tidigare yrkesverksamhet tillgodoräknad, om de kunskaper och färdigheter som du har med dig från yrkesverksamheten i huvudsak motsvarar de krav som ställs i den utbildning som du vill göra tillgodoräknande inom.
De regler som gäller och hur din ansökan hanteras framgår av Handläggningsordning för tillgodoräknande (pdf, 4160 kB).
När kan jag ansöka om tillgodoräknande?
När du är student, det vill säga du är antagen till och bedriver utbildning vid Högskolan Kristianstad, har du rätt att ansöka om att få tillgodoräkna dig tidigare utbildning/yrkesverksamhet.
Hur gör jag om jag vill tillgodoräkna mig något i en utbildning?
Inför ansökan om tillgodoräknande rekommenderar högskolan dig att kontakta studie- och karriärvägledare för vägledning och råd samt information om vilka konsekvenser ett tillgodoräknande kan få.
Högskolan rekommenderar att du ansöker om tillgodoräknande via en särskild ansökningsblankett som högskolan tillhandahåller på hemsidan för att säkerställa att de uppgifter som behövs för ärendets handläggning kommer in på ett samlat sätt och för att underlätta rättssäker bedömning av ärendet samt minimera handläggningstiden blankett för tillgodoräknande. (pdf, 561 kB)
Vilka dokument ska jag skicka med i ansökan?
För att en ansökan om tillgodoräknande av tidigare studier/yrkesverksamhet ska kunna prövas ska du uppvisa dokumentation över detta. Följande dokument ska skickas med din ansökan om tillgodoräknande:
Vid tidigare studier:
- Kopia av resultatintyg/studieintyg
- Kursplan med litteraturlista från den termin då kursen/kurserna lästes.
- Självständigt arbete ( examensarbete/uppsatsarbete eller dylikt) som ingår i kurs ( om arbetet ska ligga till grund för ansökan)
- Laborationsrapport som ingår i kurs ( om laboration ska ligga till grund för ansökan)
- Intyg för annan utbildning än vid svensk högskola. Av intyget ska information om kurs/utbildning samt datum för slutförd utbildning framgå. Intyget ska vara undertecknat av företrädare för utbildningen med datum för underskrift.
- Official Transcript of Records för utländsk högskoleutbildning.
Av intyget ska följande uppgifter framgå: lärosätets namn, kursnamn, datum för avslutad utbildning, nivå, poängomfattning och betyg. Det bör även framgå information om universitetets eller högskolans utbildnings- och betygssystem. Intyget ska vara stämplat och underskrivet av universitetet eller högskolan.
Vid tidigare yrkesverksamhet:
Ansöker du om att få yrkesverksamhet prövad för tillgodoräknande ska du i ansökan utförligt beskriva de kunskaper och färdigheter som förvärvats i yrkesverksamhet och motivera på vilket sätt de motsvarar de förväntade studieresultaten i kursplanen. Beskrivningarna ska, så långt det är möjligt styrkas med intyg, diplom, certifikat eller liknande.
Intyg om yrkesverksamhet ska innehålla uppgifter om:
- Arbetsgivaren och kontaktuppgifter till närmaste chef
- Anställningens längd
- Arbetets omfattning (procent av heltid)
- Beskrivning av arbetsuppgifter
Var lämnar jag in ansökan?
E-posta din ansökan med bilagor till student@hkr.se, alternativt lämna den till receptionen i hus 7, eller skicka den med post till:
Högskolan Kristianstad
Högskoleadministrationen, hus 17
29188 Kristianstad
Om du skickar dokument till oss via e-post från OneDrive, kommer vi inte kunna gå vidare med ditt ärende förrän vi har fått behörighet att öppna filen/filerna.
Hur fungerar det med studiemedel vid tillgodoräknande?
Det är ditt eget ansvar att kontrollera med CSN om ditt studiemedel kommer att påverkas, www.csn.se.
Vad gör jag om jag ångrar att jag ansökte om tillgodoräknande?
Om du ångrar din ansökan, måste du meddela detta innan ett beslut har fattats. Du återtar din ansökan enklast via telefon eller via e-post.
Ett beslut om tillgodoräknande som delgivits och som är i linje med din ansökan kan inte återtas på din begäran då det är ett gynnande förvaltningsbeslut.
När och hur får jag besked?
Handläggningstiden varierar utifrån det enskilda fallet. Handläggningstiden bör normalt inte vara längre än två månader från det att en fullständig ansökan inkommit till högskolan. En ansökan betraktas som fullständig efter det att allt underlag som krävs för en bedömning har lämnats in.
Beslutet skickas till den e-postadress som du angivit i din ansökan.
Hur får min lärare information om att jag har fått något tillgodoräknat?
Du visar själv ditt beslut för läraren.
Övrig information
Betyg sätts inte vid tillgodoräknande eftersom ett tillgodoräknande inte är en examination utan ett administrativt beslut, studieprestationen har redan betygsatts av det examinerande lärosätet. Tillgodoräknande registreras som TG i Ladok.