Gå direkt till innehåll.
Logotyp HKR
  • Trygghet och säkerhet
  • Bibliotek
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare, Greenroom
In English
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan
  • Om oss
  • Logga in
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare, Greenroom
{{ prevNode.name }}
{{ node.name }}
  • Trygghet och säkerhet
  • Bibliotek
In English
Logotyp HKR
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan
  • Om oss
Mer innehåll
{{ node.name }} {{ node.name }}
  1. HKR
  2. Forskning
  3. Forskningsmiljöer
  4. Centre for Food, Health and Retail at Kristianstad University (FOHRK)
  1. HKR
  2. Forskning
  3. Forskningsmiljöer
  4. Centre for Food, Health...

Centre for Food, Health and Retail at Kristianstad University (FOHRK)

FOHRK är en regional forsknings- och utbildningsprofil med fokus på mat, hälsa och handel vid Högskolan Kristianstad. Genom samarbete med näringsliv, offentlig verksamhet och det omgivande samhället skapar FOHRK tvärvetenskapliga forsknings- och utbildningsinitiativ. Målet är att bidra till utvecklingen av ett mer hållbart samhälle

FOHRK

Varför mat, hälsa och handel?

Högskolan Kristianstad ligger i en av Sveriges viktigaste regioner för produktion och innovation av mat och dryck. Genom åren har samarbeten utvecklats med företag som driver produktutveckling och innovation såväl nationellt som internationellt. Högskolan samarbetar även med Krinova Incubator och Science Park, som har ett stort nätverk av företag inom livsmedelsbranschen. Inom områdena livsmedel och handel finns det sedan tidigare ett utvecklat samarbete med näringslivet. Inom området hälsa har högskolan länge varit stark sett till både forskning och utbildning och har sedan 2020 även utbildning på forskarnivå. Sammantaget finns det goda förutsättningar att utveckla en internationellt konkurrenskraftig forsknings- och utbildningsprofil som ska bidra till regional utveckling och tillväxt.

Samarbeten och finansiering 

 
FOHRK bygger på nära samarbeten med ett brett nätverk av aktörer inom näringsliv, offentlig sektor och akademi. Viktiga samarbetspartners inkluderar redan nämnda Krinova Incubator & Science Park samt flera företag inom matproduktion och handel. Dessutom samverkar FOHRK med offentliga aktörer som kommuner och regioner för att främja forskning och utveckling inom så väl hållbar hälsa som livsmedelssystem. 

Finansieringen av FOHRK kommer från en kombination av interna resurser vid Högskolan Kristianstad och externa bidrag från forskningsråd, regionala utvecklingsfonder och privata företag.  

Vill ditt företag eller verksamhet samverka med oss?
Lär mer om högskolans möjligheter till gemensamma forskningsprojekt. 

Ett urval av den pågående forskningen som bedrivs inom ramen för FOHRK.

  • PROLIVA: Professionell livskvalitet och levnadsvanor hos hälso- och sjukvårdspersonal på intensivvårdsavdelningar
  • Barnets bästa - pigg, rörlig och blöjfri!
  • Optimering av metoder för att frysa och tina kött
  • Mat och dryck för seniorer
  • FRAMTIDENS FISKEHAMN - hållbart nyttjande av Östersjöns silver
  • Access to lifestyle counselling for persons with intellectual disability
  • Blue fields for a green future -seaweed as a source of sustainable foods
  • Fermentation of Swedish faba beans for foods with improved texture, flavour and nutritional properties
  • Från ord till handling - handeln roll i utvecklingen av hållbara och hälsosamma matvanor
  • Establish prediction methods targeting sensory for complex, high value Swedish sustainable products with the case of white wine, sparkling wine, and Black Caviar
  • Nutritious, tasty and health-promoting novel wheat products

Affilierade forskare

Forskarna som är affilierade till FOHRK har ett forskningsintresse som berör minst två av FOHRK:s fokusområden.  Affilierade forskare, deras publikationer och projekt.

Vision 2025

Visionen för 2025 är att: ”FOHRK är en internationellt erkänd tvärvetenskaplig forskningsprofil där kunskap kring livsmedel, hälsa och handel utvecklas och integreras. Genom tydlig anknytning till högskolans utbildningar samt med en stark regional och lokal förankring bidrar FOHRK till att stärka högskolans forskningsprofil samt utbildningarnas kvalitet och relevans. FOHRK är en hörnsten i högskolans förmåga att bidra till ett hållbart samhälle”.

Senaste nyheterna om FOHRK

Hälsopunkten

PROLIVA: Forskningsprojekt för en mer hållbar vårdmiljö

Forskningsprojektet PROLIVA syftar till att undersöka hälso-och sjukvårdspersonal på intensivvårdsavdelningars professionella livskvalitet, levnadsvanor och vilka copingstrategier som används för att undvika empatitrötthet samt om personcentrerade hälsosamtal kan främja personalens professionella livskvalitet och hälsosamma levnadsvanor. Projektet är ett samarbete mellan Högskolan Kristianstad, Hälsopunkten och Intensivvårdsavdelningen på CSK.

Marcus och Carl–Henric

Optimering för att frysa och tina kött

Optimering av metoder för att frysa och tina kött – kvalitet och kostnader i fokus. Så heter det forskningsprojekt som genomförs på Högskolan Kristianstad och Blekingen Tekniska Högskola tillsammans med S. Kjellsson Logistik och transport (KLT), HK Scan och HPP Nordic. I projekteter undersöker man hur sensoriska, ekonomiska och logistiska aspekter av kött påverkas av olika typer av nedfrysning och upptining.

Christian Fuentes

Från ord till handling - handelns roll i utvecklingen av hållbara och hälsosamma matvanor

Ekologisk mjölk och Krav-märkta ägg lämnas kvar i butikshyllorna när kundernas plånböcker blir tunnare. Forskningsprojektet ”Från ord till handling” undersöker handelns möjligheter att påverka kundernas köpbeteenden.

Kvinna handlar i matbutik.

Från ord till bord – handlar konsumenterna som de tänkt i mataffären?

När du handlar mat – köper du det du tänkt från början? Eller hamnar andra varor i kundvagnen? Blir det tysk korv och spansk gurka i stället för svenska livsmedel? I projektet från ord till bord kartlägger forskare från Högskolan Kristianstad hushållens konsumtionsmönster.

Det gick inte att fullfölja begäran.

Kontakt FOHRK mat

{{ staffmember.name }}

{{ staffmember.name }}

{{ staffmember.jobTitle }}

Länk till kontaktuppgifter visas om {{staffdetails.CountDown}} sekunder.

Visa kontaktuppgifter

E-post {{ staffmember.email }}

Telefon {{ staffmember.telephone }}

Digitalt möte: {{ staffmember.zoomUrl }}

Verksamhetsledare/styrgrupp för FOHRK.

Det gick inte att fullfölja begäran.

Kontakt FOHRK hälsa

{{ staffmember.name }}

{{ staffmember.name }}

{{ staffmember.jobTitle }}

Länk till kontaktuppgifter visas om {{staffdetails.CountDown}} sekunder.

Visa kontaktuppgifter

E-post {{ staffmember.email }}

Telefon {{ staffmember.telephone }}

Digitalt möte: {{ staffmember.zoomUrl }}

Styrgrupp för FOHRK.

Det gick inte att fullfölja begäran.

Kontakt FOHRK handel

{{ staffmember.name }}

{{ staffmember.name }}

{{ staffmember.jobTitle }}

Länk till kontaktuppgifter visas om {{staffdetails.CountDown}} sekunder.

Visa kontaktuppgifter

E-post {{ staffmember.email }}

Telefon {{ staffmember.telephone }}

Digitalt möte: {{ staffmember.zoomUrl }}

Styrgrupp för FOHRK.

Det gick inte att fullfölja begäran.

Koordinator

{{ staffmember.name }}

{{ staffmember.name }}

{{ staffmember.jobTitle }}

Länk till kontaktuppgifter visas om {{staffdetails.CountDown}} sekunder.

Visa kontaktuppgifter

E-post {{ staffmember.email }}

Telefon {{ staffmember.telephone }}

Digitalt möte: {{ staffmember.zoomUrl }}

Koordinator/styrgrupp för FOHRK.

FOHRK - Antologi

Ny Antologi: FOHRK - Från idé till profilområde

Den nya antologin FOHRK – från idé till profilområde samlar forskning om mat, hälsa och handel från Högskolan Kristianstads tvärvetenskapliga profilområde. Boken visar hur samarbeten över ämnesgränser bidrar till att förstå och lösa samhällsutmaningar. Här möts historiska insikter och framtidsvisioner i en gemensam strävan mot en hållbar livsmedelsförsörjning.

pdf, 1422 kB
  • Verksamhetsberättelse FORHK 2024 (pdf, 658 kB)

Kommande event

Uppdaterad: 2025-05-13 av Jakob Nord

Sidansvarig: Maria Nyberg

Kortadress: www.hkr.se/fohrk

Dela

  • Länk, dela på e-post (öppnas i mail-program)
  • Länk, dela på LinkedIn (öppnas i nytt fönster)
  • Länk, dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)
Dela

Högskolan Kristianstad är en del av COLOURS European University Alliance, ett samarbete med åtta andra europeiska universitet.

Colours logotyp.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Hitta hit

Trygghet och säkerhet​​​​​​​​​​​
Vid nödsituation, ring 112
Högskolans väktare nås på 044-2503650

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Visselblåsning
 
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
© Högskolan Kristianstad 2025
  • LinkedIn (öppnas i nytt fönster)
  • Youtube (öppnas i nytt fönster)
  • Instagram (öppnas i nytt fönster)
  • Facebook (öppnas i nytt fönster)
Följ oss

Högskolan Kristianstad är en del av COLOURS European University Alliance, ett samarbete med åtta andra europeiska universitet.

Colours logotyp.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Hitta hit

Trygghet och säkerhet​​​​​​​​​​​
Vid nödsituation, ring 112
Högskolans väktare nås på 044-2503650

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Visselblåsning
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
© Högskolan Kristianstad 2025