Centre for Food, Health and Retail at Kristianstad University (FOHRK)
FOHRK är en regional forsknings- och utbildningsprofil med fokus på mat, hälsa och handel vid Högskolan Kristianstad. Genom samarbete med näringsliv, offentlig verksamhet och det omgivande samhället skapar FOHRK tvärvetenskapliga forsknings- och utbildningsinitiativ. Målet är att bidra till utvecklingen av ett mer hållbart samhälle
Varför mat, hälsa och handel?
Högskolan Kristianstad ligger i en av Sveriges viktigaste regioner för produktion och innovation av mat och dryck. Genom åren har samarbeten utvecklats med företag som driver produktutveckling och innovation såväl nationellt som internationellt. Högskolan samarbetar även med Krinova Incubator och Science Park, som har ett stort nätverk av företag inom livsmedelsbranschen. Inom områdena livsmedel och handel finns det sedan tidigare ett utvecklat samarbete med näringslivet. Inom området hälsa har högskolan länge varit stark sett till både forskning och utbildning och har sedan 2020 även utbildning på forskarnivå. Sammantaget finns det goda förutsättningar att utveckla en internationellt konkurrenskraftig forsknings- och utbildningsprofil som ska bidra till regional utveckling och tillväxt.
Samarbeten och finansiering
FOHRK bygger på nära samarbeten med ett brett nätverk av aktörer inom näringsliv, offentlig sektor och akademi. Viktiga samarbetspartners inkluderar redan nämnda Krinova Incubator & Science Park samt flera företag inom matproduktion och handel. Dessutom samverkar FOHRK med offentliga aktörer som kommuner och regioner för att främja forskning och utveckling inom så väl hållbar hälsa som livsmedelssystem.
Finansieringen av FOHRK kommer från en kombination av interna resurser vid Högskolan Kristianstad och externa bidrag från forskningsråd, regionala utvecklingsfonder och privata företag.
Vill ditt företag eller verksamhet samverka med oss?
Lär mer om högskolans möjligheter till gemensamma forskningsprojekt.
Affilierade forskare
Forskarna som är affilierade till FOHRK har ett forskningsintresse som berör minst två av FOHRK:s fokusområden. Affilierade forskare, deras publikationer och projekt.
Vision 2025
Visionen för 2025 är att: ”FOHRK är en internationellt erkänd tvärvetenskaplig forskningsprofil där kunskap kring livsmedel, hälsa och handel utvecklas och integreras. Genom tydlig anknytning till högskolans utbildningar samt med en stark regional och lokal förankring bidrar FOHRK till att stärka högskolans forskningsprofil samt utbildningarnas kvalitet och relevans. FOHRK är en hörnsten i högskolans förmåga att bidra till ett hållbart samhälle”.