Så ska asfaltsbarnen få utvecklande naturupplevelser i vardagen
En del skolor ligger vackert belägna i storslagen lättillgänglig natur. Andra gör det inte, och hur gör man då för att skapa viktiga naturupplevelser i vardagen? Det ska fyra av Malmös kommunala fritidshem få lära sig tillsammans med forskare när Pildammsparken förvandlas till ett klassrum på tisdag. Naturupplevelser för barn är nämligen viktigt för såväl kognitiv som affektiv och fysisk utveckling.
Foto: Sandra Seitamaa/Unsplash
På tisdag träffas 20 lärare med ansvar för 500 barn från fyra av Malmö stads fritidshem i Pildammsparken. Det är forskningsprojektet Naturupplevelse i fritidshemmet som ska ha workshop där lärare ska få träna på att hitta och integrera naturupplevelser i sina fritidshemsaktiviteter.
”Forskning visar också att individerna får ett förhållande med större omsorg och ansvar för naturen.”
– Det vi forskare definierar som samhörighet med naturen är en känsla av att vara en del av naturen. Detta studeras över hela världen eftersom det har visat sig vara starkt kopplat till positiv kognitiv, affektiv, och fysisk utveckling för barn. Forskning visar också att individerna får ett förhållande med större omsorg och ansvar för naturen, säger Thomas Beery, biträdande professor i miljödidaktik vid Högskolan Kristianstad.
Pildammsparken kommer att förvandlas till ett klassrum där fritidspersonalen ska få öva med exempelaktiviteter, som de senare kan använda med sina elever. Forskarna kommer också att informera mer om bakgrund och vad forskningen visar, blandat med fika och lunch.
– Vi vill hjälpa lärare att se hur naturen och naturens processer kan vara en rolig och intressant del av den vardagliga skolupplevelsen. Du behöver inte fjällvandra för att få en naturupplevelse. Städernas parker fungerar utmärkt om du har rätt verktyg. Tid i naturen, både fri lek och organiserad aktivitet, är avgörande för barns utveckling och samhörighet med naturen, och fritidshemmen kan vara en del av denna möjlighet, säger Tanya Uhnger Wünsche, som doktorerar i pedagogiskt arbete i just fritidshem.
Tisdag 23 augusti kl 8.30–14.00
Vid Margaretapaviljongen i Pildammsparken, Malmö
Media får gärna följa med på aktiviteterna
Kontakt
Thomas Beery
Biträdande professor i miljödidaktik
thomas.beery@hkr.se
044-250 34 26
0721-87 91 24
Tanya Uhnger Wünsche
Doktorand i pedagogiskt arbete i fritidshem – Samhörighet med naturen
tanya.uhnger_wunsche@hkr.se
044-250 32 82