HKRs kvalitetsorganisation
Kvalitetsarbete är en integrerad del i det dagliga arbetet vid högskolan. Det är där med en gemensam angelägenhet för högskolans alla studenter, doktorander och medarbetare. Ett långtgående ansvar att driva och leda arbetet i linje med gällande beslut vilar dock på medarbetare med lednings- och ansvarsfunktioner:
- Rektor har det övergripande arbetsmiljö- och kvalitetsansvaret vid högskolan. Rektor har även ansvar för att ledningsarbetet är kvalitetsstödjande, att det sker i linje med kvalitetssystemet och verksamhetsutvecklingssystemet samt att det stödjer utveckling av en god kvalitetskultur. Rektor rapporterar kvalitetsarbete löpande till högskolestyrelsen.
- Prorektor har ett övergripande ansvar för högskolans kvalitetsarbete samt dess kvalitetssystem och verksamhetsutvecklingssystem. Prorektor rapporterar kvalitetsarbete löpande till högskolestyrelsen och till Kvalitetsrådet samt är ordförande vid Kvalitetsrådets möten.
- Kvalitetsråd bereder och samordnar övergripande frågor som berör högskolans kvalitetssystem och verksamhetsutvecklingssystem, dess utveckling och uppföljning samt faktiskt kvalitetsarbete. Kvalitetsrådet initierar och hanterar revideringar av högskolans övergripande kvalitetsrelaterade dokument och handlingsplaner samt följer upp verksamheten enligt fastställd plan.
- Vicerektor har ett övergripande ansvar för att en god kvalitetskultur utvecklas och sprids inom angivna ansvarsområden samt att kvalitetsarbetet implementeras och bedrivs resurseffektivt och i linje med högskolans kvalitetssystem och verksamhetsutvecklingssystem. Vicerektor rapporterar kvalitetsarbete löpande till högskolestyrelsen och till Kvalitetsrådet.
- Dekan ansvarar för att en god kvalitetskultur utvecklas och sprids inom fakulteten samt att kvalitetsarbetet implementeras och bedrivs i linje med högskolans kvalitetssystem och verksamhetsutvecklingssystem. I ansvaret ingår att tillse hög kvalitet, resurseffektivitet och en god arbetsmiljö men också att samråda mellan fakulteterna och vidta sådana åtgärder som säkerställer att det föreligger enhetliga principer för frågor inom fakulteternas ansvarsområden. Dekaner rapporterar kvalitetsarbete löpande till Kvalitetsrådet.
- Fakultetsnämnd ansvarar för kvalitetssäkring av fakultetens utbildning, inklusive utbildning på forskarnivå, forskning, samverkan, läraranställningar och kompetensförsörjning, i linje med kvalitetssystem och verksamhetsutvecklingssystem. I
fakultetsnämndernas ansvar ingår att genom respektive kursplaneutskott kvalitetssäkra utbildnings- och kursplaner. Därutöver ansvarar nämnderna för särskilda frågor som rektor bestämmer. Fakultetsnämndernas ansvar för frågor som gäller forskarutbildning har delegerats till ett gemensamt utskott för forskarutbildning
som har ett sammanhållande ansvar för samtliga frågor som rör forskarutbildning. - Högskoledirektör ansvarar för att en god kvalitetskultur utvecklas och sprids inom Högskolegemensamt stöd samt att kvalitetsarbetet implementeras inom stödverksamheten och bedrivs i linje med högskolans kvalitetssystem och verksamhetsutvecklingssystem. I ansvaret ingår att tillse hög kvalitet, resurseffektivitet och en god arbetsmiljö. Högskoledirektören rapporterar kvalitetsarbete löpande
till högskolestyrelsen och till Kvalitetsrådet. - Avdelningschef inom fakultet och högskolegemensamt stöd ansvarar för att en god kvalitetskultur utvecklas och sprids inom avdelningen samt att kvalitetsarbetet implementeras och bedrivs i linje med högskolans kvalitetssystem och verksamhetsutvecklingssystem. I ansvaret ingår att tillse hög kvalitet, resurseffektivitet och en god arbetsmiljö.
- Programområdesansvarig ansvarar för att en god kvalitetskultur utvecklas och sprids inom programområdet samt att kvalitetsarbetet implementeras och bedrivs i linje med högskolans kvalitetssystem och verksamhetsutvecklingssystem. I ansvaret ingår att tillse hög kvalitet och resurseffektivitet.
- Studierektor för forskarutbildning ansvarar för att en god kvalitetskultur utvecklas och sprids inom aktuell forskarutbildning samt att kvalitetsarbetet implementeras och bedrivs i linje med högskolans kvalitets- och verksamhetsutvecklingssystem. I ansvaret ingår att tillse hög kvalitet och resurseffektivitet.
I övrigt hänvisas till Högskolans kvalitetsorganisation och kvalitetsansvar (diarienummer 2019-112-385). Även högskolestyrelsen är aktiv i högskolans kvalitetsarbete genom att årligen följa upp strategiska kompetensförsörjningsplaner, lokalanvändande, kursvärderingsresultat samt besluta om kvalitetssystem och kvalitetsrapporter.