HKRs kvalitetsmodell
Högskolans kvalitetsmodell ska verka sammanhållande och dess delar vara kvalitetsdrivande. Den ska stödja och omfatta hela utbildningsprocessen och utbildningsmiljön.
Kvalitetsmodellen består av fem kvalitetsmål, som är inbördes beroende.
Figur: HKRs kvalitetsmodell
Kvalitetsmålen, som uttrycker en riktning och en ambition, beskrivs nedan:
Kvalitetsstödjande styrning
HKR ska ha en välfungerande styrning i form av system, strategier, policydokument, rutiner etc. som alla har ett kvalitetsstödjande ändamål. Detta följs regelbundet upp inom ramen för kvalitetssystemet. Dokument, organ och rutiner ska vara kvalitetsstödjande (meningsfulla, tillgängliga, tydliga och användbara) för att leda verksamheten effektivt och mot hög kvalitet. För att styrning skall uppfattas som kvalitetsstödjande krävs det vidare att styrningen är grundad i HKRs gemensamma värdegrund och att den speglar ledningens arbete med kvalitetskulturen.
Adekvat stödstruktur för lärande
Kvalitet uppstår i interaktion mellan lärare, studenter och lärmiljö. Det är därför angeläget att det från HKRs sida skapas goda förutsättningar för detta samspel så att studenten kan erbjudas relevant stöd i sin lärandeprocess mot uttryckta lärandemål. Med förutsättningar avses säkerställandet av medarbetares kompetensförsörjningsmöjligheter samt av en lämplig och stödjande lärmiljö. I stödstrukturen inbegrips även administrativa resurser och rutiner. Inom ramen för kvalitetssystemet är det arbetet med dessa förutsättningar som följs upp.
Ändamålsenlig undervisning
I fokus när kvalitet i undervisning och lärande säkras och utvecklas är studentens lärandeprocess mot lärandemålen. Det innebär att det ska råda hög ändamålsenlighet avseende utbildningens innehåll och utformning, lärandemöjligheter samt resursanvändning. Utbildningens innehåll ska innefatta akademiska och yrkesmässiga kunskaper och färdigheter som är i linje med nationella och lokala examensmål och som kan användas i ett framtida yrkesliv. Detta inbegriper även generiska kunskaper och färdigheter som kan komma att påverka studenternas personliga utveckling.
Undervisningen ska präglas av ett fokus på att stödja studenten mot uppsatta lärandemål och samtidigt möjliggöra för studenten att äga den egna lärandeprocessen. HKRs ledord närhet, öppenhet, nyfikenhet och respekt ska ligga till grund för att studenten på olika sätt blir sedd och aktiv under studierna. Utgångspunkten vad gäller resursanvändning ska vara det som är bäst för studenten avseende lärande och utveckling, välbefinnande och måluppnåelse. Det är denna utgångspunkt som är central för den systematiska uppföljningen i kvalitetssystemet.
Studenter med relevant yrkesberedskap
När studenten lämnar HKR med en fullständig examen ska det inkludera en yrkesberedskap inför en föränderlig och digitaliserad arbetsmarknad. Detta är i enlighet med ESGs riktlinjer om att erbjuda "... studenten både akademiska kunskaper och färdigheter, däribland sådana som är generiska, som kan komma att påverka studentens personliga utveckling och som kan användas i deras framtida yrkesliv." Kvalitetssystemet syftar till att följa upp studentens faktiska kunskaper och färdigheter i relation till examensmål och deras relevans utifrån ett arbetslivsperspektiv. Det syftar dessutom till att följa upp studentens upplevelse av sin yrkesberedskap.
Långsiktiga avtryck i omvärlden
Genom ett professionellt och kvalitativt arbete på HKR samt genom våra "Kristianstadstudenter" skapas långsiktiga avtryck i omvärlden. HKR ska vara en seriös, tillgänglig, och självständig samarbetsaktör inom akademin och inom regionen. HKR ska vara det självklara lärosätet i närområdet för alla med intresse för våra utbildningsprogram. HKR ska även vara attraktiv för studenter nationellt och i tillämpliga delar internationellt. Kvalitetssystemet avseende denna del ska följa upp HKRs anseende i omgivningen, medverkan i regional utveckling och bidrag till livslångt lärande samt alumnens karriärutveckling.