Avdelningen för mat- och måltidsvetenskap
Medarbetarna inom avdelningen är verksamma inom Gastronomiprogrammet, Magisterprogram i Mat- och måltidsvetenskap, Hem- och konsumentkunskap (lärarutbildning) och fristående kurser, samt forskning.
Vi arbetar med utbildning inom program och fristående kurser, forskning, utvecklingsarbete samt samverkan med det omgivande samhället.
Utbildning
Magisterprogram i Mat- och måltidsvetenskap
Uppdragsutbildning Vi vill gärna medverka till ett livslångt lärande och relevant kompetensutveckling riktad mot företag och organisationer i det omgivande samhället. Utöver våra ordinarie kurser och program kan vi också erbjuda kompetensutveckling för yrkesverksamma inom mat- och måltidsbranschen. Kontakta Viktoria Olsson för mer information.
Forskning
Våra disputerade medarbetare är medlemmar i forskningsmiljön MEAL (Food and meal in everyday life).
Forskningsämnet Mat- och måltidsvetenskap.
Vad är Mat- och måltidsvetenskap
Ämnet Mat- och måltidsvetenskap förenar kunskap om livsmedel och nutrition med hälsa och hållbarhet – från produktion till konsumtion. Med matkultur och kreativitet skapas hantverk och måltidsupplevelser för framtidens konsumenter.
Vi har identifierat ett antal områden som förklarar vad ämnet är i sin helhet:
Livsmedel Produktion, konsumtion och återvinning i ett cirkulärt sammanhang.
Konsumtion Styrs av flera olika faktorer.
Lärande För livet och samhället.
Tillämpning Genom teori, praktik och skapande.
Upplevelser Som stimulerar våra sinnen.
Kommunikation För att förmedla kunskap, budskap och känslor.
Kreativitet För att lösa problem och skapa nytt.
Hantverk Genom att behärska metoder och redskap.
Framtid Skapas av lärdomar från förr och med nya idéer.
Hälsa Påverkas av maten, både fysiskt och mentalt.
Hållbarhet Påverkas av livsmedelsproduktion och -konsumtion.
Kultur Tradition, religion och sociala sammanhang.
För att ytterligare visa på ämnets bredd har vi tagit fram en illustration. Ladda ner Mat- och måltidsvetenskaps illustration. (pdf, 51 kB)
Nyhetsbrev Mat och måltid
Ett par gånger om året utkommer ett nyhetsbrev om verksamheten inom området mat och måltid vid Högskolan Kristianstad. Nyhetsbrevet skickas via e-post. Anmäl dig här för att prenumerera.