Nyhetsbrev december 2017
Julfirande och ledighet stundar och inte minst julens alla godsaker! Så här innan jul och nyår passar vi på att skicka ut årets sista nyhetsbrev. Inspireras av recept från cookalong, få reda på vad vi ska äta nästa år och läs om Hanna som rest ända från Lissabon för att läsa sitt favoritämne på högskolan.
Hon pendlar 300 mil för att läsa hem- och konsumentkunskap
Hanna de Sousa är den mest långväga av de fjorton pedagoger som just nu följer distansutbildningen.
Det gångna året har flera pedagoger studerat på distans för att så småningom kunna undervisa i Hem- och konsumentkunskap. Hanna de Sousa reste ända från Lissabon för att närvara vid den sista av träffarna vid Högskolan Kristianstad i måndags. Läs hela intervjun med Hanna.
Framtidens mat, vad äter vi?
Johanna Gerberich, universitetsadjunkt i mat- och måltidsvetenskap och Karin Höijer, universitetslektor i mat- och måltidsvetenskap pratade om framtidens mat i Sveriges Radio P4 Kristianstad förra fredagen.
– Vi sneglar på Japan och många influenser kommer därifrån, mat som renar och passar in i helhetstänket kring hälsan. Detox, dricka grönt, äta alger och vi jagar proteiner. Vi kommer att få hitta alternativa källor så som till exempel insekter, säger Johanna.
– Vi värnar starkt om miljön och kommer att tänka mer och mer på att hushålla på våra resurser. 2050 kommer vi att behöva 70 % avkastning när det gäller livsmedel. Hur löser vi det?
Cookalong med Tareq Taylor
I höstas var Karin Wendin, professor i mat- och måltidsvetenskap och Elisabet Rothenberg, biträdande professor i näringslära med på Cookalong - forskare, kockar och entreprenörer i samverkan. Gourmetkocken Tareq Taylor var konferencier.
Tillsammans med kocken Mikael Larsen höll Karin och Elisabet i programpunkten "Konsten att njuta av livet – även på äldre dagar". Att äta rätt och röra sig är två viktiga pusselbitar för att bli en glad pensionär. Speciellt protein och vitamin D är av vikt för att underhålla muskulaturen och därmed rörligheten. Men med åren försämras förmågan att smaka och lukta. Det gäller att lära sig knep för att fortfarande njuta av maten.
Var med i nästa års Food Hackaton
Utmana, dela och samarbeta. Greater CPH Food Hack sammanför alla som har ett gemensamt intresse i hållbar livsmedelsproduktion, personer med drivkraft för att få saker att hända. Under en helg möts programmerare, studenter, designers och personer med privat eller professionellt intresse i mat för att så frön av innovation som kombinerar mat, miljö, hälsa och teknologi i en lyckad kombo – allt i en anda av öppen innovation.
Mjölkprodukters roll i den nordiska kosten
Resultaten i litteraturen är motsägelsefulla när det gäller mjölkprodukters roll i den så kallade nordiska kosten. Två svenska studier har nyligen påvisat både negativ och positiv relation till dödlighet vid jämförelse av viktiga mejeriprodukter. Studierna har bland annat utförts av Elisabet Rothenberg, biträdande professor i näringslära vid högskolan. Syfte med den aktuella studien var att analysera konsumtion av ost och mjölkprodukter (mjölk, surmjölk och osötad yoghurt) i en population av 70-åringar i relation till total dödlighet, som alla deltagit i de gerontologiska och geriatriska populations studierna- H70 i Göteborg och vars kostvanor undersökt med en så kallad diet history metod, berättar Elisabet Rothenberg. Läs hela artikeln. (pdf, 587 kB)
Vi söker en universitetsadjunkt i mat- och måltidsvetenskap
Mat- och måltidsvetenskap är ett snabbt växande kunskaps- och forskningsområde vid Högskolan Kristianstad. Sista ansökningsdag är 1/1 -18. Tipsa gärna!
Inspireras av ToraFloraFood
Vegan och sockerfri Hallon-Vanilj Panna Cotta, en julig dessert. Den är dessutom både hälsosam, djurvänlig och miljövänlig.
Tora Olsson tog examen från Gastronomiprogrammet förra året och läser nu även Magisterprogrammet i Mat- och måltidsvetenskap vid Högskolan Kristianstad. Dessutom utvecklar hon recept som inspirerar till att ta tillvara på det nyttiga och vackra från naturen.
God Jul och Gott Nytt År önskar Mat- och måltidsgruppen!