Gå direkt till innehåll.
Logotyp HKR
  • Trygghet och säkerhet
  • Bibliotek
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare, Greenroom
In English
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan
  • Om oss
  • Logga in
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare, Greenroom
{{ prevNode.name }}
{{ node.name }}
  • Trygghet och säkerhet
  • Bibliotek
In English
Logotyp HKR
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan
  • Om oss
Mer innehåll
{{ node.name }} {{ node.name }}
  1. HKR
  2. Om oss
  3. Organisation
  4. Fakulteten för naturvetenskap
  5. Avdelningar Fakulteten för naturvetenskap
  6. Avdelningen för mat- och måltidsvetenskap
  7. Arkiv Nyhetsbrev
  8. 2018
  1. HKR
  2. Om oss
  3. Organisation
  4. Fakulteten för...
  5. Avdelningar Fakulteten...
  6. Avdelningen för mat- och...
  7. Arkiv Nyhetsbrev
  8. 2018

Nyhetsbrev oktober 2018

Höstterminen har startat och det är alltid lika glädjande att se högskolans campus fyllas av våra glada studenter. Det har hunnit hända en hel del inom mat och måltid sedan sommarens nyhetsbrev. Det är också dags att anmäla sig till vårens utbildningar, sista ansökningsdag är på måndag 15 oktober.

Dags att söka vårens utbildningar

Till våren erbjuder vi både det internetbaserade Magisterprogrammet i Mat- och måltidsvetenskap på helfart eller halvfart och fristående kurser.
Flera av kurserna till våren är på distans
, till exempel: Näringslärans grunder, Matallergi och intolerans, samt Matvalens komplexitet: den offentliga måltiden från ett konsumentperspektiv. 

Sista dag att söka till vårens utbildningar är 15 oktober.

Drink Challenge för våra gastronomistudenter

drink challenge
Emelie Gustavsson, Kacper Milczarek, Cornelia Bagewitz och Jakob Erlandsson som går i årskurs 3 på Gastronomiprogrammet var med i utmaningen.

I september hölls en Drink Challenge på högskolan. Eventet arrangerades av Smaka på Skåne i samarbete med Regional Matkultur Skåne, Högskolan Kristianstad och SLU. Syftet är att utmana och stimulera studenter att utveckla nya innovativa drycker från skånska råvaror som bär och frukt. Genom det vill man bidra till ökad användning och produktion av lokala råvaror. Denna gången gick turen till studenter på högskolans Gastronomiprogram. Bland annat höll michelinbelönade kocken Titti Qvarnström i ett Drink Jam och studenterna fick träffa och ta del av kunskap från lokala skånska producenter.

Det här eventet är ett gott exempel på hur samverkan mellan olika aktörer kan stärka studenternas lärande och bidra till fler innovativa och relevanta mat- och måltidslösningar, säger Viktoria Olsson, programområdesansvarig för Gastronomiprogrammet.

"Släpp recepten och utgå från eleverna"

Albina Granberg

Albina Granberg är doktorand i kostvetenskap vid Högskolan Kristianstad och utbildad lärare i hem- och konsumentkunskap. Hon är aktuell med avhandlingen "Koka, sjuda steka". Ett sociokulturellt perspektiv på matlagning i hem- och konsumentkunskap på grundsärskolan. I sin avhandling beskriver hon hur detta skolämne förmedlas till elever med lindring intellektuell funktionsnedsättning. Hon hoppas väcka nya diskussioner kring hur och varför eleverna ska lära sig att laga mat. Läs en intervju med Albina Granberg här.

Nätverksträff med insekter som ingrediens

nätverksträff
Caroline Salde från Global Bugs lagar Tenebriosticks på nätverksmötet.

I augusti hölls det första nätverksmötet på högskolan inom projektet "Insekter – en kulinarisk och hållbar delikatess", (som leds av Karin Wendin med finansiering från KK-stiftelsen). Dagen innehöll presentationer, en minimässa och gemensam insektsmatlagning, samt provsmakning. Syftet med nätverksträffen är att knyta samman olika aktörer med intresse för framtidens hållbara proteinförsörjning.

Nästa nätverksmöte planeras till den 11 december på SLU i Uppsala. Temat blir "Uppfödning och uppskalning". Varmt välkomna! Kontakta viktoria.olsson@hkr.se om du är intresserad av att komma på träffen. 

"Chew and swallow" - nytt forskningsprojekt

Forskningsgruppen MEAL har tillsammans med odontologer vid Karolinska Institutet fått följande projekt beviljat:  "Chew and swallow - A concept for improved health and wellbeing in older people". Det är Vinnova som finansierar inom ramen för sin satsning på utmaningsdriven innovation. 

- I augusti arrangerade projektet en workshop i Stockholm, där vi arbetade med hur man i framtiden ska undvika malnutrition genom att fler ska kunna tugga och svälja utan komplikationer, berättar Karin Wendin, professor i Mat- och måltidsvetenskap.

 

Välkommen Maria!

Vi hälsar Maria Biörklund Helgesson välkommen som ny avdelningschef för Mat- och måltidsvetenskap. Hon har en bakgrund som utbildad dietist och har arbetat kliniskt i olika roller inom hälso- och sjukvården sedan 90-talet. Maria började på högskolan redan efter sommaren.

- Jag sökte mig hit för att få möjligheten att arbeta med mat- och måltider ur ett tvärvetenskapligt perspektiv och inte minst att få göra detta ihop med avdelningens alla kompetenta medarbetare, berättar Maria. Jag ser mycket fram emot att vara med och utveckla verksamhet, utbildning och forskning vid högskolan.

Mina första intryck är att det är en stimulerande arbetsmiljö med goda möjligheter till samverkan över gränser och till det omgivande samhället, säger Maria. 

 

Har du ett projekt eller VFU-uppdrag till våra studenter?

Den 13 december kommer vi att presentera exjobbsuppslag för studenterna på Gastronomiprogrammet. Arbetena kommer att genomföras senare delen av vårterminen 2019. Har du något projekt som du tror kan passa – hör av dig till viktoria.olsson@hkr.se

VFU-uppdrag?

Är ni i behov av nya idéer och energi i ditt företag eller organisation inom mat- och måltidsbranschen? Varför inte låta en gastronomistudent göra verksamhetsförlagd utbildning hos er! Vid intresse kontakta maria.biorklund_helgesson@hkr.se.

Lärare och alumner i jury i SM

SM i Mathantverk är en produkttävling öppen för mathantverksproducenter från Sverige och övriga Norden. Tävlingsbidragen bedöms av en jury bestående av såväl lekmän som experter inom respektive kategori. I år representerar Mat och Måltid vid högskolan med fem jurymedlemmar, tre lärare och två före detta studenter.

– Ett ärofyllt, stimulerande och inte minst lärorikt uppdrag, så fantastiskt att vi blivit tillfrågade att med vår expertis och erfarenhet får vara med och kora årets mathantverkare i SM, säger Johanna Gerberich vid Högskolan Kristianstad.

Läs mer på www.eldrimner.com

Liten reseberättelse från Frankrike

Eug’enie Guillermain
På bild: Eugénie Guillermain, som är den första kvinnliga kockläraren på institut Paul Bocuse genom tiderna. Dessutom älskar hon svensk kaviar.

Under sommaren gjorde två av våra lärare inom mat och måltid, Johanna Gerberich och Viktoria Olsson, en resa i Frankrike. Resan bestod både av konferens med presentation i Paris och ett lärarutbyte via Erasmus på Institut Paul Bocuse i Lyon.

"Vår presentation Creating a learning environment that promotes creativity, visade på hur hantverksmässigt arbete I kök bidrar till en ökad tro på sig själv och en trygghet i att våga testa nytt och att utveckla sig, specifikt när det gäller kreativitet. 

Vår resa fortsatte mot Lyon för att där undervisa på Institutet Paul Bocuse för mastersstudenter under två hela dagar. Undervisningen fokuserade på Svensk livsmedelsförsörjning i allmänhet, svenska mattraditioner och svenska livsmedel med tillhörande kreativ tillämpning i synnerhet. Vi hade kreativ workshop där vi la in sill, bakade knäckebröd, bakade Skånsk äpplekaka, gjorde egen glögg med mera. Därutöver fick studenterna med dessa recept innovativt skapa fusioner mellan Sverige, Frankrike och eventuella modersländer. Detta resulterade i nya smakkombinationer och spännande tolkningar.

Denna resa gav lärorika upplevelser, nya erfarenheter, fördjupade kunskaper och en hel del mod. Vi är så glada över att få vara en del av att sätta Sverige, Kristianstad, Högskolan Kristianstad och Mat- och Måltidsvetenskap på världskartan.

Hälsningar från Viktoria och Johanna.

 

Uppdaterad: 2019-10-14 av Sofia Johansson

Sidansvarig: Viktoria Olsson

Kortadress: www.hkr.se/nyhetsbrev-oktober-2018

Dela

  • Länk, dela på e-post (öppnas i mail-program)
  • Länk, dela på LinkedIn (öppnas i nytt fönster)
  • Länk, dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)
Dela

Högskolan Kristianstad är en del av COLOURS European University Alliance, ett samarbete med åtta andra europeiska universitet.

Colours logotyp.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Hitta hit

Trygghet och säkerhet​​​​​​​​​​​
Vid nödsituation, ring 112
Högskolans väktare nås på 044-2503650

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Visselblåsning
 
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
© Högskolan Kristianstad 2025
  • LinkedIn (öppnas i nytt fönster)
  • Youtube (öppnas i nytt fönster)
  • Instagram (öppnas i nytt fönster)
  • Facebook (öppnas i nytt fönster)
Följ oss

Högskolan Kristianstad är en del av COLOURS European University Alliance, ett samarbete med åtta andra europeiska universitet.

Colours logotyp.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Hitta hit

Trygghet och säkerhet​​​​​​​​​​​
Vid nödsituation, ring 112
Högskolans väktare nås på 044-2503650

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Visselblåsning
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
© Högskolan Kristianstad 2025