Nyhetsbrev oktober 2019
Höstterminen är i full gång och det har som vanligt hunnit hända en hel del spännande inom området mat och måltid. Läs bland annat om insekter som mat, något som kan bli lagligt att sälja i butik inom ett par år. Inspireras också av våra fantastiska alumner. Vi påminner även om att ansökan är öppen till vårens utbildningar, sista ansökningsdag är 15 oktober.
Ansökan är öppen till vårens utbildningar
Vill du fördjupa dina kunskaper om konsumtion och produktion av mat och måltider? Sök vårt internetbaserade Magisterprogrammet i Mat- och måltidsvetenskap, kan läsas på helfart eller halvfart. Vi erbjuder även flera kurser på distans inom området mat- och måltidsvetenskap. Läs mer här:
Magisterprogrammet i Mat- och måltidsvetenskap
Alla program och kurser vid Högskolan Kristianstad
"Jag njöt av föreläsningarna"
Det räcker att prata en kort stund med Sarah Forsberg, för att förstå att hon har en intensiv passion för mat och måltider. Under hela sitt vuxna liv har hon arbetat i nära anslutning till köket. När Sarah sökte till Magisterprogrammet i mat- och måltidsvetenskap var hon erfaren kock och utbildad gastronom. Här fick hon upp ögonen för den offentliga måltiden – de tusentals portioner som dagligen serveras i skolor, i lunchmatsalar och på äldreboenden.
Sedan hon tagit magisterexamen i mat- och måltidsvetenskap och faktiskt även en masterexamen i hälsovetenskap har Sarah Forsberg fortsatt som doktorand på Högskolan Kristianstad. Hon arbetar även med ett forskningsprojekt om fingermat för äldre som har motoriska ätsvårigheter.
– Men det finns så oerhört många intressanta projekt man kan fördjupa sig i. Och vi märker också att det finns ett stort sug på arbetsmarknaden efter studenter som har både praktisk och teoretisk kunskap kring mat och måltider.
Intresserad av kompetensutveckling?
Vi erbjuder bland annat kurser inom hem- och konsumentkunskap.
Visste du att vi samordnar och utvecklar kompetensutveckling för yrkesverksamma inom mat- och måltidsbranschen, inklusive offentlig verksamhet? Vi utför även sensorisk utvärdering på uppdrag av företag med hjälp av paneler, både en analytisk och en konsumentpanel. Läs mer om exempel på utbildningar och tjänster som vi kan genomföra.
Vi påminner också om Kompetensutvecklingsdagen den 29 oktober på Högskolan Kristianstad för lärare som undervisar i hem- och konsumentkunskap. Anmäl dig senast 21 oktober. Läs mer här.
Växtbaserad mat - mycket mer än bara morötter och kokt broccoli
Vi har i tidigare nyhetsbrev berättat om vår alumn Tora Olsson, som har läst både Gastronomiprogrammet och Magisterprogrammet i Mat- och måltidsvetenskap. Tora har nu blivit uppmärksammad i intervjuserien "Hedersalumner" där hon bland annat berättar om resorna runt världen för att inspirera kockar att skapa gröna och sköna rätter. Läs hela intervjun.
Nya livsmedel med insekter
Bröd på mjöl av insekter kan bli både mer hållbart och näringsrikt.
Den 22 augusti höll våra forskare inom projektet "Insekter – en kulinarisk och hållbar delikatess" en nätverksträff på temat "vägen till marknaden för ett nytt livsmedel". Till träffen bjöds även media in. Alla på plats fick möjligheten att bekanta sig med framtidens matprodukter i form av nya och hållbara proteinkällor - insekter och färska resultat från forskningsprojektet.
Via bröd, frukt, grönsaker och andra livsmedel får vi redan i dag i oss en hel del insekter, utan att vi vet om det. I en hållbar framtid behöver vi medvetet välja olika alternativ för att tillgodose bland annat proteinbehovet och det innebär troligen att vi även kommer att äta mer insekter.
– Insekter som mat är ett gott, spännande och hållbart alternativ som vi bör utnyttja, och nu hoppas jag att vi som konsumenter blir mer medvetna om vad vi äter, säger Karin Wendin, professor i mat- och måltidsvetenskap vid Högskolan Kristianstad.
Enligt nuvarande svensk lagstiftning är insekter ännu ej godkänt som livsmedel. Det kan dock snart bli lagligt att köpa insekter som mat i butik. Detta rapporterade bland annat SVT nyheter om som besökte nätverksträffen. Se inslaget här.
Har du ett projekt eller VFU-uppdrag till våra gastronomistudenter?
Har ditt företag eller organisation några frågeställningar ni skulle vilja få belysta eller projekt det är dags att ta tag i? Kom gärna ihåg att du har möjlighet att engagera våra studenter från Gastronomiprogrammet! Den 10 december kommer vi att presentera exjobbsuppslag för studenterna på Gastronomiprogrammet. Arbetena kommer att genomföras senare delen av vårterminen 2020. Har du förslag på ämnen eller projekt? Välkommen att kontakta viktoria.olsson@hkr.se
Är ni i behov av nya idéer och energi i ditt företag eller organisation inom mat- och måltidsbranschen? Varför inte låta en gastronomistudent göra verksamhetsförlagd utbildning hos er! Vid intresse kontakta maria.biorklund_helgesson@hkr.se
Energieffektivisering med KTP Energi Sverige
KTP Energi Sverige är ett nationellt EU-projekt som ska utveckla hållbar kunskapsväxling mellan akademi och näringsliv, för att möta behoven av en övergång till koldioxidsnål ekonomi genom konkreta insatser inom energieffektivisering. I projektet kan företag få hjälp av en nyexaminerad akademiker och rutinerad forskare att utvecklas mot en effektivare energianvändning och samtidigt utveckla företagets lönsamhet och affärer. Är ni intresserade av att veta mera så är ni varmt välkomna att höra av er till mats.ahlander@hkr.se. Läs mer på www.hkr.se/ktp
Workshop Agenda 2030
Fakulteten för naturvetenskap på Högskolan Kristianstad arrangerar en workshop på temat Agenda 2030. Alla företag och organisationer som är intresserade av eller som har behov av forskning inom området är varmt välkomna. Workshopen äger rum den 26 november. Vill du veta mer? Kontakta gärna viktoria.olsson@hkr.se