Gå direkt till innehåll.
Logotyp HKR
  • Trygghet och säkerhet
  • Bibliotek
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare, Greenroom
In English
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan
  • Om oss
  • Logga in
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare, Greenroom
{{ prevNode.name }}
{{ node.name }}
  • Trygghet och säkerhet
  • Bibliotek
In English
Logotyp HKR
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan
  • Om oss
Mer innehåll
{{ node.name }} {{ node.name }}
  1. HKR
  2. Forskning
  3. Forskningsmiljöer
  4. Forskningsplattformen Hälsa i Samverkan
  5. Idédatabank för studentuppsatser
  1. HKR
  2. Forskning
  3. Forskningsmiljöer
  4. Forskningsplattformen...
  5. Idédatabank för...

Idédatabank för studentuppsatser

I Idédatabanken samlas idéer från vård- och omsorgsverksamheter och forskare som kan utgöra grund för studentuppsatser på grund- och avancerad nivå.

Att skriva uppsats i samverkan kan bidra till ökad praktisk relevans, stärkt engagemang och motivation samt ett utökat professionellt nätverk. 

För studenter som är intresserade av något av projekten som finns i Idédatabanken: kontakta respektive forskare inom projektet, kursansvarig eller fphis@hkr.se. Idédatabanken uppdateras kontinuerligt.

För de verksamheter eller forskare som vill ha hjälp med utvärderingar eller mindre projekt, finns en blankett Förslag till studentprojekt. Den kan fyllas i och skickas till forskningsplattformen.  

ComPerCE

Samtalsträning i sjuksköterskeutbildningar - litteraturöversikt

Hälso- och sjukvård strävar efter att ge personcentrerad vård. För att kunna ge sådan vård har kommunikationen med och relationen till personen i behov av vård en avgörande betydelse. Att samtala personcentrerat är en färdighet som behöver övas men det är oklart i vilken omfattning och upplägget av sådan träning. Syftet med litteraturstudien är därför att sammanställa och beskriva kunskapsläget om samtalsträning i sjuksköterskeutbildningar på grund och avancerad nivå.

nurse

Vem söker sig til akuten och varför?

Akutmottagningen på CSK är i ett utvecklingsarbete med syfte att bli "Sveriges bästa akutmottagning". Utvecklingsarbetet genomförs med stöd av forskning och verksamheten önskar samarbeta med Högskolan Kristianstad när det gäller patientperspektivet, för att inledningsvis utforska vem som söker sig till akuten och varför.

delaktighet

Delaktighet och ansvar - Litteraturöversikt

Delaktighet beskrivs ofta som något eftersträvansvärt och positivt. Men, upplevs det alltid som positivt? Genom ökad delaktighet stimuleras egenvård och egenmakt. Genom att problematisera kring delaktighet och egenvård/egenmakt kan kunskap erhållas kring hur vi som sjuksköterskor kan förhålla oss för att personer ska uppleva en tillfredsställande nivå av delaktighet.

Äldre kvinna fĺr vĺrd av sjuksköterska hemma

Svårigheter att äta - Litteraturöversikt

Svårigheter att äta är vanligt förekommande till följd av t.ex. stroke och Parkinsons sjukdom.
För sjuksköterskan är det viktigt att ha kunskap om hur svårigheter att äta kan bedömas och följas upp samt kunskap om lämpliga och för individen anpassade åtgärder för att underlätta ätandet som bör koordineras och initieras.

Smiling senior woman talking with male nurse in kitchen at home

Äldre personers upplevelse av preventiva hembesök - Litteraturöversikt

Preventiva hembesök syftar till att främja hälsa och förebygga ohälsa hos äldre personer. Besöken genomförs vanligtvis av en sjuksköterska som har ett samtal med personen kring dennes hälsa, livsstil och boendemiljö. För att får en klarare och mer samlad bild av äldre personers upplevelser av besöket behövs en litteraturgenomgång. Detta kan bidra till utvecklingen av preventiva hembesök så att de kan anpassas utefter äldre personers behov.

Smiling senior woman talking with male nurse in kitchen at home

Bedömningar vid preventiva hembesök - Litteraturöversikt

En central del i sjuksköterskans arbete är att göra bedömningar av olika slag. Exempelvis behöver man som sjuksköterska kunna bedöma fallrisk och undernäring. Vid ett preventivt hembesök görs olika typer av bedömningar av den äldre personens hälsa och livsstil. Denna litteraturgenomgång kan bidra till utvecklingen av de bedömningar som görs vid de preventiva hembesöken som genomförs i nordöstra Skåne

Smiling senior woman talking with male nurse in kitchen at home

Preventiva hembesök i norden - Litteraturöversikt

Preventiva hembesök genomförs runt om i världen. Idag finns forskning från bland annat Finland, Norge och Sverige. Men genomförandet ser väldigt olika ut i de olika länderna och .även inom länderna. För att få en överskådlig bild över de olika sätten att genomföra hembesök på behövs därför en litteraturgenomgång

Studenter sitter i grå soffa med böcker och dator.

Den kommunala vårdens kompetensförsörjning - En Litteraturöversikt

Kompetensförsörjning är en av vårdens stora utmaningar. Omsorgsförvaltningen i Kristianstad vill förbereda sig kring hur vi ska möta utmaningen. Vi önskar en litteraturstudie över vad utmaningen kring kompetensförsörjningen innebär och vilka insatser forskningen har kommit fram till gör störst skillnad.

Närbild på leende sjuksköterska

Spädbarnsmassage - Litteraturöversikt

Spädbarnsmassage används över hela världen, och i Sverige är det vanligt att barnhälsovårdssjuksköterskor lär ut spädbarnsmassage till nyblivna föräldrar. 

Female caregiver talking with elderly woman exercising on treadmill at retirement home

Samtal på personcentrerad grund - Empirisk studie

I en personcentrerad hälso- och sjukvård är det centralt att personal aktivt lyssnar in och samtalar för att försöka förstå personens tankar, känslor och önskemål och därefter ha dialog om vad som skulle kunna främja personens hälsa. Samtidigt ger hälso- och sjukvårdspersonal uttryck för att de tycker att det är svårt att samtala personcentrerat, särskilt när det gäller samtal om känslomässiga och existentiella samtal.

ungdomar, dator

Ungdomars sömnvanor - Empirisk studie

Detta är en del av plattformsprojektet "Sömn, medievanor och livsstil hos ungdomar" vars syfte är att undersöka sömnmönster, medievanor, kroppsuppfattning, fysisk aktivitet och Body Mass Index hos ungdomar.

ssk, palliativ vård

Användning av bedömningsinstrument på ett meningsfull sätt - Empirisk studie

Att upptäcka och uppmärksamma patienters behov, symtom och besvär är väsentligt vid palliativ vård och vård i livets slutskede. Centralt är även att använda bedömningsinstrument för att tidigt uppmärksamma personens palliativa behov

Stress, nedstämdhet och smärta hos ungdomar - Empirisk studie

Besvär som stress, nedstämdhet och smärta (t.ex. huvudvärk och magont) är vanliga bland barn och ungdomar och stigar med ökande ålder under ungdomsåren. 

Happy male caregiver teaching online shopping to senior man on laptop at nursing home

Hur anhörigstödjare i kommunen uppmärksammar personer i sorg - Empirisk studie

Att förlora en närstående genom död innebär att den som finns kvar drabbas av sorg. Sannolikt har anhörigstödjare erfarenhet av att möta personer i ordinärt boende som drabbats av sorg och deras behov av stöd. Deras erfarenhet behöver sammanställas och förtydligas för att efterhand kunna utveckla personcentrerat stöd.

Dansträning för äldre

Grounding en dans- och träningsform. Dansen är enkel och gör det möjligt för de allra flesta oavsett ålder och fysiska rörelsehinder att vara med.

SSK_öppenvård

Utvärdering av personcentrerad öppenvård hos personer som talar minoritetsspråk - Empirisk studie

Frågeformuläret Person-Centred Care instrument for outpatient care (PCCoc) syftar till att mäta graden av personcentrerad vård (PCV) ur ett patientperspektiv inom öppenvård för personer med långvariga sjukdomstillstånd. Formuläret avses översättas till vanliga minoritetsspråk i Sverige

SSK_öppenvård

Utvärdering av personcentrerad öppenvård i primärvården -Empirisk studie

Frågeformuläret Person-Centred Care instrument for outpatient care (PCCoc) syftar till att mäta graden av personcentrerad vård (PCV) ur ett patientperspektiv inom öppenvård för personer med långvariga sjukdomstillstånd. PCCoc är sedan tidigare testat inom specialistöppenvård men inte hos personer som vårdas i primärvård.

Student arbetar vid dator

Skolbarns hälsa och dokumentation i journalen - en empirisk studie

De flesta barn och ungdomar anser att de har en god hälsa men besvär som återkommande huvudvärk, magont och andra stressrelaterade symtom har ökat de senaste decennierna. Skolsköterskor genomför regelbundna hälsobesök med samtliga skolbarn och har därför stora möjligheter att bedöma hur skolbarn mår.

  • Överenskommelse vid examensarbete (pdf, 201 kB)
  • Extra handledningstid (pdf, 110 kB)
  • Förslag till studentprojekt .pdf (pdf, 160 kB)

Uppdaterad: 2025-04-15 av Christine Etzerodt Laustsen

Sidansvarig: Christine Etzerodt Laustsen

Dela

  • Länk, dela på e-post (öppnas i mail-program)
  • Länk, dela på LinkedIn (öppnas i nytt fönster)
  • Länk, dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)
Dela

Högskolan Kristianstad är en del av COLOURS European University Alliance, ett samarbete med åtta andra europeiska universitet.

Colours logotyp.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Hitta hit

Trygghet och säkerhet​​​​​​​​​​​
Vid nödsituation, ring 112
Högskolans väktare nås på 044-2503650

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Visselblåsning
 
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
© Högskolan Kristianstad 2025
  • LinkedIn (öppnas i nytt fönster)
  • Youtube (öppnas i nytt fönster)
  • Instagram (öppnas i nytt fönster)
  • Facebook (öppnas i nytt fönster)
Följ oss

Högskolan Kristianstad är en del av COLOURS European University Alliance, ett samarbete med åtta andra europeiska universitet.

Colours logotyp.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Hitta hit

Trygghet och säkerhet​​​​​​​​​​​
Vid nödsituation, ring 112
Högskolans väktare nås på 044-2503650

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Visselblåsning
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
© Högskolan Kristianstad 2025