Gå direkt till innehåll.
Logotyp HKR
  • Trygghet och säkerhet
  • Bibliotek
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare, Greenroom
In English
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan
  • Om oss
  • Logga in
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare, Greenroom
{{ prevNode.name }}
{{ node.name }}
  • Trygghet och säkerhet
  • Bibliotek
In English
Logotyp HKR
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan
  • Om oss
Mer innehåll
{{ node.name }} {{ node.name }}
  1. HKR
  2. Nyheter
  3. Examination i modern husmanskost
  1. HKR
  2. Nyheter
  3. Examination i modern...
09 mars 2017 /Nyhet /Student /Utbildning

Examination i modern husmanskost

Hur skapar du en komplett måltid till specifika målgrupper och sammanhang? Detta examineras just nu förstaårsstudenterna på Gastronomiprogrammet i. På temat husmanskost 2017 har de fått i uppgift att skapa något nytt av det gamla.

Grön bön- och grynburgare med broccoli på potatis- och sötpotatisråraka med pocherat ägg, friterade isterband, friterad persilja och persiljeolja. Serverad med myntasås med lime. Grön bön- och grynburgare med broccoli på potatis- och sötpotatisråraka med pocherat ägg, friterade isterband, friterad persilja och persiljeolja. Serverad med myntasås med lime. 

Gastronomiettorna avslutar just nu sin andra kurs, MAT20G, som handlar om hur man tillämpar matlagningen. Fokus i förra kursen var tillagningsmetoder och grundläggande matlagningstekniker, allt från hacka, skära och koka inom de olika livsmedelsgrupperna. I denna kurs ska allt sättas ihop för att användas i sitt rätta sammanhang. Hur gör man en komplett måltid till olika målgrupper och olika sammanhang?

– Ett av delproverna i denna kurs handlar om att kreera, planera och utföra en måltid tillsammans i grupp. Deras utgångspunkt denna gång är husmanskost 2017. Vi har jobbat med traditionell svensk husmanskost kopplat till internationella influenser, och så har studenterna själva fått skapa vad de tycker är 2017, berättar Johanna Gerberich, universitetsadjunkt i mat- och måltidskunskap vid Högskolan Kristianstad.

Studenterna har sedan själva planerat, allt från vilka råvaror de behöver till vilka tillagningsmetoder de ska använda och hur mycket av ingredienserna. Uppdraget är att planera för tio personer. Slutligen ska de även fotografera sina rätter för att använda bilderna i nästa kurs.

Rårakor av potatis, rotselleri och purjolök. En rå grönkålssallad med röda äpplen och vinägrett av senap, kapris och schalottenlök. En kall sås med senap och gräslök i crème fraiche. Korv av fläskkött och linser, grönsaker, kålrot, morot och gröna ärtor, kryddad med nässelpulver.Rårakor av potatis, rotselleri och purjolök. En rå grönkålssallad med röda äpplen och vinägrett av senap, kapris och schalottenlök. En kall sås med senap och gräslök i crème fraiche. Korv av fläskkött och linser, grönsaker, kålrot, morot och gröna ärtor, kryddad med nässelpulver.

Rödbetsmuffin med färskostglasyr och valnötter.

Rödbetsmuffin med färskostglasyr och valnötter.

– I dag har jag gått runt och pratat med studenterna om hur deras rätt hänger ihop med hållbarhet, vad gäller såväl hälsa som ekonomi och miljö. Hur har de tänkt och vad är 2017? Vad har de hittat i den traditionella husmanskosten och exakt vad har de tagit ett steg längre? Vad tycker studenterna själva är svensk husmanskost i dag?

Tre uppdukade bord med fyra personer vid varje får sedan smaka studenternas kreationer. En rätt per bord. Inbjudna gäster njuter nyfiket av förplägnaden: dryck, huvudrätt och i de flesta fall även en dessert. För den del är det första gången de lagar mat för någon utanför familjen eller sina medstudenter eller lärare. I dag är det på riktigt. Efteråt kommer studenterna ut för feedback från matgästerna.

– Oerhört välsmakande och välkomponerad rätt, som dessutom är snyggt upplagd. Jag tycker det är en spännande tolkning av svensk husmanskost 2017. Extra plus för den rödbetssmuffin vårt bord fick i efterrätt, säger Malin Malmsten, marknadsförare vid Högskolan Kristianstad.

Text och foto: Fabian Rimfors

Smaka studenternas mat!

Fläsklägg med rotmos.

Fläsklägg med rotmos

Testa studenternas husmanskost! Rimmat och glaserat fläsklägg med ett modernt rotmos med syrad grädde, rödkålssallad med snabbsyrad kål, äpple och rödlök och lite nötter.

FLÄSKLÄGG
Dag 1

3 st välrimmade fläsklägg à 1,6–1,7 kg – ej mindre än 1,5 kg (med ben kvar och oknäckta – svål intakt)
6 morötter
2 purjolökar
3 gula lökar
100 g färsk ingefära
4 lagerblad
30 st vitpepparkorn
1 knippe persilja (handfull – typ en kruka som mått)
Salt

Bena ur och bind upp fläskläggen. Koka sedan i ca 2 timmar med buljonggrönsaker. Låt vila över natten i kylen.

Dag 2

Försök att få bort så mycket av det stelnade fettet som möjligt ur buljongen. Lyft ur läggen och torka av. Sila buljongen och sätt på uppkok för senare rotmoskok. Ta bort steksnören och skär försiktigt av svålen. Spar svålen. Snygga till och lägg på plåt för att tempereras. Pensla med glaze och kör i ugn på 225°C i ca 20 minuter (Värmen kan behöva justeras – passa noga!). Pensla 2–3 gånger under tiden. Ta sedan ut och låt vila i 5–10 minuter. Skär upp i fina skivor och lägg på varm tallrik.

ROTMOS

3 kg kålrötter
8 st morötter (medelstora till stora)
6 st potatisar (medelstora till stora – fast sort)
3 dl syrad grädde
200 g smör
Citron
Salt och peppar

Skala alla rötter och tärna i jämnstora bitar (viktigt för kokningen) och lägg i vatten med lite citron saft i. Koka upp läggbuljongen och lägg i kålrötter och morötter. Låt koka i ca 30 minuter.

Ta fram smör för temperering. Tillsätt därefter potatisen och låt koka färdigt. Allt som allt ca 45 minuter. Häll av buljongen men spara 3–4 dl. Stompa rötterna ordentligt eller pressa. Moset ska inte vara helt slätt men inte innehålla för stora bitar heller. Späd med buljong, klicka i smöret, lite i taget och smaka av. Smaka slutligen av med den syrade grädden, lite citron och salta och peppra med nymalen vitpeppar.

GLAZE

4 dl japansk soja – Kikkoman
2 dl honung – flytande
1 dl vatten
1 st tärning köttbuljong
4 tsk färsk ingefära
14 g röd chilipeppar
2 st vitlöksklyftor

Skala vitlöken. Skär/riv ingefäran och hacka chilin. Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka i 10 minuter.

RÖDKÅLSSALLAD

450 g rödkål
2 st Aromaäpplen
1 st rödlök
2 dl valnötter, lätt krossade
Lite salt
Ev lite grovmalen vitpeppar

Ättikslag
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
4–6 vitpepparkorn

Koka ihop lagen och låt svalna helt. Strimla rödkål på mandolin eller med kniv och lägg i en stor skål med lite salt. Massera lätt och låt stå medan lagen svalnar. Blanda kålen med lagen och låt stå i minst en timme. Strimla rödlöken så tunn som möjligt på mandolin. Riv äpplen – med skal men utan kärnhus (i sista sekund för fräschörens skull). Krossa valnötterna lätt och blanda runt alla ingredienser med kålen och smaka av.

Grovkorning senap.

Senap

Till fläskläggen och rotmoset ska det så klart serveras en grovkorning god senap. Som pricken över i passar även picklade senapsfrön att dekorera med. Här kommer studenternas recept (ca 4 dl).

SENAP

2 påsar gula senapsfrö
2 påsar bruna senapsfrö
2 tsk salt
2 msk vitvinsvinäger
2 msk rapsolja
4 tsk färdig bryggt kaffe
4 tsk honung
2 kryddmått kanel
3 msk socker
4 msk syrad grädde

Ge senapsfröna ett snabbt uppkok. Häll av vattnet och placera fröna i en lämplig skål (för mixning). Ta en stavmixer och mixa med socker, salt och vinäger. Rör sedan ned olja , honung, kaffe, kanel. Smaka av, tillsätt lite grädde och justera smakerna. Kan vara lite trixigt och kan eventuellt behöva spädas med lite vatten. Ställ svalt.

PICKLADE SENAPSFRÖN

1 pkt gula senapsfrön (26 g)
1 pkt bruna senapsfrön (26 g)
2 dl äppelcidervinäger
1 dl socker
1 tsk salt

Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt koka upp. Sänk värmen till sjudning. Låt koka i 40–60 minuter. Behöver passas! Kyl tills helt kalla. Lägg upp som dekor på tallrikarna.

Fröknäcke med nyvispat och syrat smör.

Fröknäcke med nyvispat och syrat smör

Ett knaprigt fröknäcke höjer näringsupptagningen och kompletterar fläsklägget och rotmoset. Här är studenternas recept på både fröknäckebrödet och smöret.

FRÖKNÄCKE (två plåtar)

1 dl svarta oskalade sesamfrön
1 dl solrosfrön
1 dl pumpakärnor
½ dl skalade sesamfrön
2 dl majsmjöl
½ dl rapsolja
2 dl kokande vatten
1–2 tsk salt

Blanda alla torra ingredienser och blanda runt ordentligt. Tillsätt olja och blanda runt. Tillsätt det heta vattnet och rör om till en jämn smet. Låt vila i 5–10 minuter. Fördela smeten på två bakplåtspapper. Kavla ut MELLAN bakplåtspapper till så tunna kakor som möjligt och grädda i 150°C i ca 1 timme. Ta ut, låt svalna något och bryt i lämpliga bitar.

SMÖR

100 g smör
5 ml äppelcidervinäger
Flingsalt (mortlat)

Vispa smöret vitt och fluffigt – tar ca 5–10 minuter. Smaksätt med vinägern och saltet. Passa på vinägern så det inte alltför syrligt. Saltet ska framträda.

Succétårta på mandelmarängbotten med moccakräm.

Succétårta på mandelmarängbotten med moccakräm

Succétårta på mandelmarängbotten med moccakräm och salta mandlar. Så här gör du din egen.

Mandelmarängbotten:
4 st äggvitor
1,5 dl strösocker
2,5 dl mandel

Vispa äggvitorna till ett fast skum tillsammans. Tillsätt sockret, lite i taget, under fortsatt vispning. Vänd ned den malda mandeln. Fördela marängen på en plåt med bakplåtspapper och grädda i 175°C i ca 40 minuter. Håll koll! Ta ut marängen och dela den i hälften på tvären. Låt vila.

Moccakräm:
1,5 dl strösocker
1,5 dl kaffe
6 st äggulor
300 g smör (rumstempererat)
2 tsk kakao
1 tsk vaniljsocker
2 tsk mortlat flingsalt
Bränd och saltad mandel (halverad)

Sjud kaffet och sockret i 30 minuter till simmig lag. Vispa upp äggulorna och ”strila” ned kaffelagen under fortsatt hård vispning i ca 5–10 minuter. Det ska bli väldigt fluffigt. Klicka ned smöret under fortsatt vispning och låt smeten ”gå ihop”. Bred ut på en marängbotten och lägg sedan den andra ovanpå. Skär sedan ut tio fina bitar i lagom storlek - som tillbehör till lunchkaffet. Spritsa ut fina toppar som täcker var bit. Dekorera med mandeln.

Uppdaterad: 2017-03-10 av rimfab

Sidansvarig: Jakob Nord

Dela

  • Länk, dela på e-post (öppnas i mail-program)
  • Länk, dela på LinkedIn (öppnas i nytt fönster)
  • Länk, dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)
Dela

Högskolan Kristianstad är en del av COLOURS European University Alliance, ett samarbete med åtta andra europeiska universitet.

Colours logotyp.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Hitta hit

Trygghet och säkerhet​​​​​​​​​​​
Vid nödsituation, ring 112
Högskolans väktare nås på 044-2503650

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Visselblåsning
 
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
© Högskolan Kristianstad 2025
  • LinkedIn (öppnas i nytt fönster)
  • Youtube (öppnas i nytt fönster)
  • Instagram (öppnas i nytt fönster)
  • Facebook (öppnas i nytt fönster)
Följ oss

Högskolan Kristianstad är en del av COLOURS European University Alliance, ett samarbete med åtta andra europeiska universitet.

Colours logotyp.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Hitta hit

Trygghet och säkerhet​​​​​​​​​​​
Vid nödsituation, ring 112
Högskolans väktare nås på 044-2503650

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Visselblåsning
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
© Högskolan Kristianstad 2025