Gå direkt till innehåll.
  • Bibliotek
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare
In English
  • {{ node.Name }}
  • Logga in
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare
{{ prevNode.Name }}
{{ node.Name }}
  • Bibliotek
In English
Logotyp HKR
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan
  • Om oss
Mer innehåll
{{ node.Name }} {{ node.Name }}
  1. HKR
  2. Gastronomiprogrammet
  3. Arbetsmarknaden för gastronomer
  1. HKR
  2. Gastronomiprogrammet
  3. Arbetsmarknaden för...

Arbetsmarknaden för gastronomer

I samhället finns behov av mat- och måltidsspecialister med breda kunskaper om råvaror, nutritionsfrågor, lagstiftning, betydelsen av måltidsmiljö, matens klimatpåverkan och inte minst kunskaper om behov och önskemål hos människorna som väljer och äter maten.

Möjligheterna efter utbildningen är många. Våra tidigare studenter arbetar idag som mat- och måltidsspecialister inom olika verksamheter. De arbetar bland annat med livsmedelsproduktion, kvalitetsarbete och information. Några av dem har startat egna företag där de förverkligar sina drömprojekt.

Exempel yrken för gastronomer:

  • Produkt- koncept- och receptutvecklare
  • Måltidsutvecklare eller controller inom exempelvis kommuner och regioner
  • Sensoriker
  • Kvalitetskoordinator/chef
  • Sortimentsutvecklare inom dagligvaruhandeln
  • Livsmedelsinspektör
  • Mat- och dryckeshantverkare
  • Forskare inom mat- och måltidsvetenskap efter fortsatta studier på avancerad nivå (exempelvis magisterprogrammet i mat- och måltidsvetenskap)

Exempel på arbetsgivare:

  • Globala och lokala livsmedelsföretag
  • Privat och offentlig måltidsservice
  • Besöks- och turistnäring
  • Eget företagande

Kompetensbehov inom livsmedelssektorn

Här länkar vi till tre rapporter kring kompetensbehovet inom den svenska livsmedelssektorn. Fokus i rapporterna ligger på arbeten som kräver gymnasieutbildning men sammantaget ger de även en indikation på behovet av högskoleutbildad arbetskraft i livsmedelssystemet. 

Utbildningsvägar och kompetens­behov i livsmedels­sektorn, Tillväxtverket 2021.

Statistik om kompetensförsörjningen i livsmedelssektorn och dess delsektorer, Tillväxtverket 2021. (pdf, 1532 kB)

Morgondagens kompetenser i livsmedelsproduktionen – En explorativ studie med fokus på Skåne, Västra Götaland och Östergötland 2019. (pdf, 1998 kB)

Arbetskrafts- och kompetensbehov i livsmedelssektorn 2018. (pdf, 905 kB)

Statistik från Jordbruksverket

Den senaste statistiken från Jordbruksverket.
Jordbruksverket har sammanställt officiell statistik om situationen i livsmedelskedjan där man bland annat kan utläsa arbetsmarknadens utveckling inom primärproduktion, livsmedelsindustri, livsmedelshandel och restauranger. Som gastronom kan man även arbeta inom exempelvis myndigheter och kommuner som livsmedelsinspektör eller måltidsutvecklare och den typen av arbeten avspeglas inte i denna rapport.

Line Hellström

Gastronomer berättar

Intervjuer med lärare samt nuvarande och tidigare studenter på Gastronomiprogrammet vid Högskolan Kristianstad.
Start: {{ programme.TerminOchAr }}, vecka {{ programme.Startvecka }}
Studietakt: {{ programme.PtillF.Studietakt }}%
Studieform: {{ programme.StudieForm }} , {{ programme.PtillF.Oblig_sammankomster }} obligatorisk träff {{ programme.PtillF.Oblig_sammankomster }} obligatoriska träffar + {{ programme.PtillF.Oblig_ickeFysiska_sammankomster }} obligatorisk träff online {{ programme.PtillF.Oblig_ickeFysiska_sammankomster }} obligatoriska träffar online {{ programme.PtillF.Oblig_sammankomster }} obligatoriska träffar
Ort: {{ programme.Ort }}
Språk: {{ programme.Sprak }}
Urval: {{ programme.Urval }}
Anmälningskod: {{ programme.AnmalningsKod }}
Anmälan senast: {{ programme.AnmDateWorkDay | date:'yyyy-MM-dd'}}
{{ programme.SokLankText }} Anmäl dig
Sen anmälan

Ännu ej öppen för anmälan

Stängd för anmälan

OBS! Inställd
{{ programmeInfo.Namn }} - {{ programmeInfo.Poang }}
Anmäl dig
Stäng

Välj programtillfälle

  • {{ programme.TerminOchAr }}{{ programme.UniqueProperty }}
    Studietakt: {{ programme.PtillF.Studietakt }}%
    Studieform: {{ programme.StudieForm }} , {{ programme.PtillF.Oblig_sammankomster }} obligatorisk träff {{ programme.PtillF.Oblig_sammankomster }} obligatoriska träffar + {{ programme.PtillF.Oblig_ickeFysiska_sammankomster }} obligatorisk träff online {{ programme.PtillF.Oblig_ickeFysiska_sammankomster }} obligatoriska träffar online {{ programme.PtillF.Oblig_sammankomster }} obligatoriska träffar
    Ort: {{ programme.Ort }}
    Språk: {{ programme.Sprak }}
    Urval: {{ programme.Urval }}
    Anmälningskod: {{ programme.AnmalningsKod }}
    Anmälan senast: {{ programme.AnmDateWorkDay | date:'yyyy-MM-dd'}}
    {{ programme.SokLankText }} Anmäl dig
    Sen anmälan
    {{programme.ApplicationStartText}}
    Stängd för anmälan
    OBS! Inställd
Uppdaterad: 2023-03-20 av {{changedby.Name}} {{changedby.Name}}
Sidansvarig: {{pageresponsible.Name}} {{pageresponsible.Name}}
Dela
Dela

En liten men samtidigt stor högskola, samlad på ett campus.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Rapportera missförhållanden, visselblåsning

Organisationsnummer: 202100-3195

Adress: Högskolan Kristianstad

291 88 Kristianstad

Hitta hit

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Bibliotek
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Om något händer
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
  • Webbkarta
© Högskolan Kristianstad 2023
Följ oss

En liten men samtidigt stor högskola, samlad på ett campus.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Rapportera missförhållanden, visselblåsning

Organisationsnummer: 202100-3195

Adress: Högskolan Kristianstad

291 88 Kristianstad

Hitta hit

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Bibliotek
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Om något händer
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
  • Webbkarta
© Högskolan Kristianstad 2023