Gå direkt till innehåll.
Cookies
Cookies
Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt. Om du fortsätter godkänner du att cookies används. Välj "Mer info" för att läsa mer eller hur du gör för att slippa cookies.
Jag förstår Mer info
  • Bibliotek
  • Studentportalen
  • Lärplattform Canvas
  • För medarbetare
In English
  • {{ node.Name }}
{{ prevNode.Name }}
{{ node.Name }}
  • Bibliotek
  • Logga in:
  • Studentportalen
  • Lärplattform Canvas
  • För medarbetare
In English
Logotyp HKR
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan
  • Om oss
Mer innehåll
{{ node.Name }} {{ node.Name }}
  1. HKR
  2. Gastronomiprogrammet
  3. Arbetsmarknaden för...
  1. HKR
  2. Gastronomiprogrammet
  3. Arbetsmarknaden för...

Arbetsmarknaden för gastronomer

I samhället finns behov av mat- och måltidsspecialister med breda kunskaper om råvaror, nutritionsfrågor, lagstiftning, betydelsen av måltidsmiljö, matens klimatpåverkan och inte minst kunskaper om behov och önskemål hos människorna som väljer och äter maten.

Möjligheterna efter utbildningen är många. Våra tidigare studenter arbetar idag som mat- och måltidsspecialister inom olika verksamheter. De arbetar bland annat med livsmedelsproduktion, kvalitetsarbete och information. Några av dem har startat egna företag där de förverkligar sina drömprojekt.

Exempel yrken för gastronomer:

  • Produkt- koncept- och receptutvecklare
  • Måltidsutvecklare inom exempelvis kommuner, landsting och regioner
  • Sensoriker
  • Kvalitetskoordinator/chef
  • Livsmedelsinspektör
  • Mat- och måltidskommunikatör
  • Mat- och dryckeshantverkare
  • Forskare inom mat- och måltidsvetenskap efter fortsatta studier på avancerad nivå (exempelvis magisterprogrammet i mat- och måltidsvetenskap)

Exempel på arbetsgivare:

  • Globala och lokala livsmedelsföretag
  • Privat och offentlig måltidsservice
  • Besöks- och turistnäring.

Den senaste rapporten från Arbetskrafts- och kompetensbehov i
livsmedelssektorn 2018. 

Den senaste rapporten från Jordbruksverket.
Jordbruksverket har sammanställt officiell statistik om situationen i livsmedelskedjan där man bland annat kan utläsa arbetsmarknadens utveckling inom primärproduktion, livsmedelsindustri, livsmedelshandel och restauranger. Som gastronom kan man även arbeta inom exempelvis myndigheter och kommuner som livsmedelsinspektör eller måltidsutvecklare och den typen av arbeten avspeglas inte i denna presentation. 

 

 

Line Hellström
Gastronomer berättar
Intervjuer med lärare samt nuvarande och tidigare studenter på Gastronomiprogrammet vid Högskolan Kristianstad.
Anmälningsalternativ
Start: {{ programme.TerminOchAr }}, vecka {{ programme.Startvecka }}
Studietakt: {{ programme.PtillF.Studietakt }}%
Studieform: {{ programme.StudieForm }} , {{ programme.PtillF.Oblig_sammankomster }} obligatorisk träff {{ programme.PtillF.Oblig_sammankomster }} obligatoriska träffar + {{ programme.PtillF.Oblig_ickeFysiska_sammankomster }} obligatorisk träff online {{ programme.PtillF.Oblig_ickeFysiska_sammankomster }} obligatoriska träffar online {{ programme.PtillF.Oblig_sammankomster }} obligatoriska träffar
Ort: {{ programme.Ort }}
Språk: {{ programme.Sprak }}
Urval: {{ programme.Urval }}
Anmälningskod: {{ programme.AnmalningsKod }}
Anmälan senast: {{ programme.AnmDateWorkDay | date:'yyyy-MM-dd'}}
{{ programme.SokLankText }} Anmäl dig
Sen anmälan

Ännu ej öppen för anmälan

Stängd för anmälan

OBS! Inställd
{{ programmeInfo.Namn }} - {{ programmeInfo.Poang }}
Anmäl dig
Stäng

Välj programtillfälle

  • {{ programme.TerminOchAr }}{{ programme.UniqueProperty }}
    Studietakt: {{ programme.PtillF.Studietakt }}%
    Studieform: {{ programme.StudieForm }} , {{ programme.PtillF.Oblig_sammankomster }} obligatorisk träff {{ programme.PtillF.Oblig_sammankomster }} obligatoriska träffar + {{ programme.PtillF.Oblig_ickeFysiska_sammankomster }} obligatorisk träff online {{ programme.PtillF.Oblig_ickeFysiska_sammankomster }} obligatoriska träffar online {{ programme.PtillF.Oblig_sammankomster }} obligatoriska träffar
    Ort: {{ programme.Ort }}
    Språk: {{ programme.Sprak }}
    Urval: {{ programme.Urval }}
    Anmälningskod: {{ programme.AnmalningsKod }}
    Anmälan senast: {{ programme.AnmDateWorkDay | date:'yyyy-MM-dd'}}
    {{ programme.SokLankText }} Anmäl dig
    Sen anmälan
    {{programme.ApplicationStartText}}
    Stängd för anmälan
    OBS! Inställd
Uppdaterad: 2020-07-20 av {{changedby.Name}} {{changedby.Name}}
Sidansvarig: {{pageresponsible.Name}} {{pageresponsible.Name}}
Dela
Dela

En liten men samtidigt stor högskola, samlad på ett campus.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Organisationsnummer: 202100-3195

Adress: Högskolan Kristianstad

291 88 Kristianstad

Hitta hit

Genvägar

  • Lärplattform Canvas
  • Studentportal
  • Bibliotek
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Om något händer
  • Coronainformation
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
  • Webbkarta
© Högskolan Kristianstad 2021
Följ oss

En liten men samtidigt stor högskola, samlad på ett campus.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Organisationsnummer: 202100-3195

Adress: Högskolan Kristianstad

291 88 Kristianstad

Hitta hit

Genvägar

  • Lärplattform Canvas
  • Studentportal
  • Bibliotek
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Om något händer
  • Coronainformation
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
  • Webbkarta
© Högskolan Kristianstad 2021