Arbetsmarknaden för gastronomer
I samhället finns behov av mat- och måltidsspecialister med breda kunskaper om råvaror, nutritionsfrågor, lagstiftning, betydelsen av måltidsmiljö, matens klimatpåverkan och inte minst kunskaper om behov och önskemål hos människorna som väljer och äter maten.
Möjligheterna efter utbildningen är många. Våra tidigare studenter arbetar idag som mat- och måltidsspecialister inom olika verksamheter. De arbetar bland annat med livsmedelsproduktion, kvalitetsarbete och information. Några av dem har startat egna företag där de förverkligar sina drömprojekt.
Exempel yrken för gastronomer:
- Produkt- koncept- och receptutvecklare
- Måltidsutvecklare inom exempelvis kommuner, landsting och regioner
- Sensoriker
- Kvalitetskoordinator/chef
- Livsmedelsinspektör
- Mat- och måltidskommunikatör
- Mat- och dryckeshantverkare
- Forskare inom mat- och måltidsvetenskap efter fortsatta studier på avancerad nivå (exempelvis magisterprogrammet i mat- och måltidsvetenskap)
Exempel på arbetsgivare:
- Globala och lokala livsmedelsföretag
- Privat och offentlig måltidsservice
- Besöks- och turistnäring.
Den senaste rapporten från Arbetskrafts- och kompetensbehov i
livsmedelssektorn 2018.
Den senaste rapporten från Jordbruksverket.
Jordbruksverket har sammanställt officiell statistik om situationen i livsmedelskedjan där man bland annat kan utläsa arbetsmarknadens utveckling inom primärproduktion, livsmedelsindustri, livsmedelshandel och restauranger. Som gastronom kan man även arbeta inom exempelvis myndigheter och kommuner som livsmedelsinspektör eller måltidsutvecklare och den typen av arbeten avspeglas inte i denna presentation.