Avslutade projekt Forskningsplattform Hälsa i samverkan
Tidigare projekt under Forskningsplattformen Hälsa i samverkan.
2022
Sömn, medievanor och livsstil hos ungdomar
Projektet syftar till att undersöka sömnmönster, medievanor, fysisk aktivitet hos ungdomar.
Fingerfoods
Det är vanligt bland äldre med svårigheter att äta och hantera bestick. Stroke, Alzheimers, artros i fingrar och händer är vanliga orsaker. Projektet syftar till att utveckla sk fingerfoods för att möta behoven av energi och näring genom mat som äts direkt med händerna.
2021
Existentiell ensamhet vid livets slut – vårdpersonalens utmaningar
Projektet syftade till att undersöka begreppet existentiell ensamhet. Hur det definieras, avgränsas och uttrycks. Samt hur existentiell ensamhet upplevs av äldre personer, deras närstående, personal och volontärer. Projektet syftade även till att undersöka hur personal inom olika vårdverksamheter möter och hanterar äldre personers existentiella ensamhet.
Barn i Barnahus
Projektet har undersökt hur barn kan uppleva händelser innan, under och efter ett besök på Barnahus samt vilka behov som uppstod.
2020
Behovsbaserad vårdmodell för patienter som frekvent söker psykiatrisk akutmottagning
Projektet har initierats av vuxenpsykiatrin i Kristianstad och syftade till att utveckla, implementera och testa en behovsbaserad vårdmodell.
Cultural diversity in multiprofessional health care teams: Processes and consequences
Studien syftade till att undersöka hur kulturell mångfald i multiprofessionella team hanteras av undersköterskor, sjuksköterskor, läkare och andra specialister.
2019
Intensifierade munvårdsåtgärder för att minska vårdrelaterad lunginflammation hos äldre ortopedpatienter
Syftet med projektet var att undersöka om intensifierade munvårdsåtgärder perioperativt minskar vård relaterad pneumoni hos personer >65 år som genomgår ortopedkirurgisk behandling i nedre extremiteterna. Studien undersökte också om det fanns skillnader i munstatus hos de patienter som utvecklar pneumoni respektive inte gör det.
2018
Utvärdering av Cancerrehabiliteringen och Försäkringskassan
Projektet har initierats av Cancerrehabiliteringen vid Centralsjukhuset i Kristianstad och Försäkringskassan och syftade till att utvärdera deras samarbete kring patienter med cancerdiagnoser. Projektet finansierades helt via externa medel från Samordningsförbundet Skåne i Nordost.
2015 - 2017
Befrämjande av hälsa, återhämtning och försoning bland våldsutsatta personer med psykossjukdom
Projektet drevs i samarbete med psykiatriska enheter i nordöstra Skåne. Det syftade till att undersöka, beskriva och förstå aspekter som är hälsofrämjande, återhämtande och försonande både från de drabbade personerna med psykossjukdom men även från de professionellas perspektiv.
Främja hälsosam livsstil hos barn med övervikt och fetma
Projektet drevs i samverkan med flera kommuner i nordöstra Skåne. Det syftade till att utvärdera betydelsen av hälsostödjande familjesamtal som interventioner till familjer med barn med övervikt/fetma för att vända en negativ viktutveckling. Projektet omfattade utbildning och handledning till sjuksköterskor inom Barnhälsovården samt barn med övervikt/fetma och deras familjer.
Förbättringsarbete i samverkan - psykiatri, kommun och primärvård
Projektet genomfördes i samverkan med psykiatrin i nordöstra Skånes kommuner, vuxenpsykiatrin i Kristianstad och Hässleholm samt Primärvården i Region Skåne. Projektet, som avslutades under 2015, syftade till att följa och beskriva ett förbättringskunskapsprogram med fokus på personalens upplevelse av att delta i programmet, vilka problemområden som identifierades samt hur arbetet med att genomföra förbättringen genomfördes.
Informationsteknik som stöd i egenvård vid kronisk sjukdom – diabetes typ 2
Projektet syftade till att undersöka hur informationsteknik till personer med typ 2 diabetes borde utformas för att ge ett stöd i egenvård för att bemästra vardagsproblem. Projektet genomfördes i nära samverkan med diabetessjuksköterskor från Hässleholms sjukhusorganisation och primärvården.
Interaktiv musikteknik för hälsa
Syftet med studien var att skapa kunskap om hur man kan designa musikalisk, datorbaserad och interaktiv teknik som har betydelse för personer med en demenssjukdom i tidigt stadium. Projektet drevs i nära samarbete med Minnesmottagningen vid sjukhuset i Hässleholm.
Medarbetarskapets roll för en hälsoskapande arbetsplats
Projektet genomfördes i nära samarbete med Hässleholms kommun och omsorgsverksamheten i Bjärnum. Det syftade till att utveckla redskap för en hälsoskapande arbetsplats. Frågor som berör chefskap, ledarskap, och medarbetarskap utgjorde grunden för arbetet i en dialogprocess.
Ofrivillig viktförändring vid Parkinsons sjukdom
Projektet syftade till att undersöka vikt- och nutritionsstatus i förhållande till motoriska, icke-motoriska, farmakologiska och immunologiska faktorer hos personer med Parkinsons sjukdom. Projektet drevs i nära samverkan med Centralsjukhuset i Kristianstad, CSK.
2015 och tidigare
Familjens hus Hässleholm
Syfte med studien var att utveckla kunskap om hur socialrådgivarens insatser gagnar barn och föräldrar som besöker Familjens Hus på kort och lång sikt. Studiens resultat användes för att utveckla verksamheten på Familjens hus och bidrog med ny kunskap om den sociala rådgivarens roll i liknande verksamheter.
Vård- och omsorgsplanering i samverkan (VOPS)
Utgångspunkten för forskningsprojektet var önskemål från tre kommuner att utveckla en vård- och omsorgsplanering i samverkan. Projektet var ett samarbete mellan FoU Skåne och Forskningsplattformen som syftade till att åstadkomma en gemensam struktur för vård- och omsorgsplanering i samverkan.
Familjehuset Näsby
Familjehuset var ett primärvårdsbaserat samverkansprojekt fokuserat på hälsa i samhället med tonvikt på invandrare. Familjehuset på Näsby ska utifrån hela familjen och varje familjemedlems behov främja barnens/föräldrarnas hälsa och gemenskap i området. Forskningsplattformen utforskade utvecklingen av Familjehuset med fokus på familjernas perspektiv samt samarbete med vårdcentralen i Näsby för att undersöka lösningar för de vårdbehov som finns bland invandrarkvinnor.
FoU Nätverk, kommuner
Forskningsplattformen studerade utvecklingen, lärandet och förändringen inom nätverk kring närsjukvård samt hur nätverkens mål översatts i praktisk verksamhet. Intentionen var att utforska vilka förutsättningar och arbetssätt som påverkade de förändringar som skedde och skapa en modell för tillämpning i verksamheten.
Hässleholm Osby Perstorp
Det så kallade HOP-projektet var initialt ett lokalt närsjukvårdsprojekt/pilotprojekt med Hässleholm, Osby och Perstorps kommun. Man arbetade med utvecklingen av samverkan mellan sjukhus, specialiserad öppenvård, primärvård och primärkommunala hälso- och sjukvården. Projektet tog utgångspunkt i vårdprocesserna sår, stroke och hjärtsvikt.
Närsjukvård i fullskala i Bromölla
Bromölla kommun arbetar med närsjukvårdsutveckling genom intensiv samverkan. Inledningsvis fokuserade man på den psykiatriska öppenvården och vårdplanering i hemsjukvården (fas 1). Under 2007 gick man vidare i fas två. Med problemområden som identifierats genom ett öppet forum, ett s.k. kunskapscafé. Där både yrkesverksamma inom vård och omsorg och boende i Bromölla kommun deltog.
Vårdplanering - kommunbaserad hemsjukvård
Projektet syftade till utveckling av påbörjat stödarbete och samverkan mellan olika yrkesprofessioner. På en sjuksköterskenivå samt mellan andra yrkeskategorier, verksamma inom kommunal hemsjukvård. Forskningsplattformen stödde och undersökte förbättrade arbetssätt för att stödja kliniska och sociala behov hos kroniskt långtidssjuka.